26 Σεπτεμβρίου 2013

Καθυστερεί η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες

Το κράτος καθυστερεί να επιστρέψει το ΦΠΑ στους αγρότες, ενώ την ίδια ώρα απειλεί να κόψει την επιδότηση σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο.
Η εφημερίδα Ελευθερία επικοινώνησε με την προϊσταμένη της ΔΟΥ Καλαμάτας Ευγενία Κούβελα, η οποία αναγνωρίζει ότι υπάρχει καθυστέρηση αλλά δεν έχει το προσωπικό για να τρέξει τις διαδικασίες. Λέει πάντως ότι από την επόμενη εβδομάδα οι διαδικασίες για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες της Μεσσηνίας θα τρέξουν με εντατικούς ρυθμούς - ωστόσο δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα ολοκληρωθούν. .....

Η κ. Κούβελα δικαιολογεί τη μεγάλη καθυστέρηση λέγοντας ότι ο τρόπος δουλειάς των εφοριακών έχει αλλάξει και η υπηρεσία είναι ακόμη στο στάδιο της προσαρμογής. "Εχουν αλλάξει οι διαδικασίες που δουλεύουμε σε πολλά θέματα, κυρίως όσον αφορά την επιστροφή του φόρου εισοδήματος. Πολλές αλλαγές μαζί δεν μπορούν εύκολα να απορροφηθούν", αναφέρει. Και τονίζει πως δεν υπάρχει εξειδικευμένο τμήμα που να ασχολείται μόνο με την επιστροφή ΦΠΑ, αλλά το υπάρχον προσωπικό ασχολείται παράλληλα με πολλές άλλες εργασίες. "Η ΔΟΥ έχει ανάγκη από 20 άτομα επιπλέον, που είναι ένας σημαντικός αριθμός", επισημαίνει - ενώ λέει ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν φύγει 10 υπάλληλοι με σύνταξη και μέχρι το τέλος του χρόνου θα φύγουν άλλοι 7.
Σημειώνει ακόμη ότι το καλοκαίρι, που οι υπάλληλοι παίρνουν τις άδειές τους, πήγε ακόμη πιο πίσω τη δουλειά στην Εφορία, και τώρα που όλοι επέστρεψαν στις θέσεις τους "θα τρέξουμε τη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ από εβδομάδα".
Την επιστροφή του ΦΠΑ, που έχει καθυστερήσει αρκετά, ζητούν επειγόντως οι αγρότες της Μεσσήνης για να καλλιεργήσουν. "Αν δεν πάρουμε το ΦΠΑ, δεν μπορούμε να πληρώσουμε τη δήλωση καλλιέργειας, για την οποία χρειαζόμαστε ανάλογα με τα στρέμματα από 1.000 έως 2.000 ευρώ", σημείωσε με ανησυχία και αγανάκτηση ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας. Επεσήμανε ότι "δεν υπάρχουν χρήματα να πληρώσουμε και σε λίγο θα σταματήσει η παραγωγή, δε θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε". Για να δείξει το υψηλό κόστος της καλλιέργειας παρατήρησε ότι "μόνο για φρεζάρισμα σ’ ένα κτήμα χρειάστηκα 150 ευρώ πετρέλαιο".
πηγή: eleftheriaonline
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/29136-epistrofi-fpa-agrotes

1 σχόλιο:

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες