25 Ιουλίου 2013

Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για την φετινή ακαρπία των ελαιοδένδρων


Κύριε πρόεδρε,
Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας καλλιεργούνται 16.000.000 ελαιόδενδρα – αποτελεί και το μεγαλύτερο αριθμό σε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας - και η μέση ετήσια παραγωγή ελαιολάδου, ξεπερνά τους 54.000 τόνους.
Κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, σε αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας, παρατηρείται αισθητά μειωμένη καρπόδεση η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα, μεγάλη κατά τόπους και σημαντική συνολικά, μείωση της παραγωγής ελαιολάδου..........

Η μειωμένη φετινή παραγωγή αποδίδεται στην αρνητική εξέλιξη της ανθοφορίας των ελαιοδένδρων, ως αποτέλεσμα των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών οι οποίες επικράτησαν, ειδικότερα κατά την περίοδο αρχές Μάιου – αρχές Ιουνίου, όποτε τα ελαιόδενδρα βρίσκονταν σε διάφορα στάδια από την άνθηση έως την καρπόδεση.
Συγκεκριμένα, οι περιορισμένες βροχοπτώσεις της άνοιξης και συνεπώς η χαμηλή ατμοσφαιρική σχετική υγρασία, η επικράτηση ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών για εβδομάδες, οι ξηροί νότιοι – νοτιοανατολικοί άνεμοι οι οποίοι σάρωναν επί μέρες τη Μεσσηνία, πνίγοντάς την σε νέφη αφρικανικής σκόνης, την οποία μετέφεραν, απετέλεσαν τις δυσμενέστατες εκείνες συνθήκες, η συνέργεια των οποίων προκάλεσε την αφυδάτωση των ανθέων, την ατελή γονιμοποίηση, τη μειωμένη καρπόδεση έως και ακαρπία ή και σε ορισμένες περιπτώσεις, τη σχινοκαρπία, όπως επιβεβαιώνεται και από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς.
Δεδομένου ότι οι επιπτώσεις αυτές στην ελαιοπαραγωγή, προκλήθηκαν από καιρικές συνθήκες οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν από τους παραγωγούς και ότι η επακόλουθη μειωμένη έως μηδενική κατά περιοχές καρπόδεση, προμηνύει τεράστια οικονομική ζημιά για πολλούς απ’ αυτούς, ζητάμε από τον ΕΛΓΑ να προβεί:
Στις ενδεδειγμένες ενέργειες για την άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων ελαιοπαραγωγών, με τη χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης μέσω των ΠΣΕΑ.
Στη διερεύνηση της δυνατότητας χορήγησης ενίσχυσης de minimis υπό τους όρους του ΚΑΝ(ΕΚ)1535/2007, για την αντιστάθμιση των ζημιών από τις προαναφερθείσες, δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας
Παναγιώτης Αλευράς

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες