20 Ιουλίου 2013

Καταιγιστική κριτική & ερωτήματα για το... μέλλον της ΕΑΣ Μεσσηνίας

Σε δηλώσεις του κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST, το μέλος της ΕΑΣ και πρώην μέλος των Δ.Σ. της Ένωσης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το μέλλον της συνεταιριστικής οργάνωσης με βάσει τα όσα εντοπίζουν και στο οικονομικό επίπεδο οι ορκωτοί λογιστές. ''Με τέτοιο χρέος καμία επιχείρηση δεν επιβιώνει σημείωσε'', μεταξύ άλλων. Στο θέμα αυτό χαρακτηριστικά είναι και τα όσα μετέφερε στην Γενική Συνέλευση της νέας Ένωσης:
"Κύριε πρόεδρε και αγαπητά μέλη της Γ. Σ.
Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον και αγωνία την τύχη πολλών από τις δράσεις που από κοινού συζητήσαμε σαν μέλη του ΔΣ αλλά και σαν συνεργαζόμενοι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Προκύπτουν λοιπόν σημαντικά ερωτήματα για τα οποία θα ήθελα μεταξύ των άλλων να έχουμε ενημέρωση για την πορεία των ενεργειών σας, και τις θέσεις που έχετε λάβει μέχρι σήμερα..................

1. Ποια θα είναι η τύχη του προγράμματος του κανονισμού 1220 της Ε.Ε. Ποια η ευθύνη του απερχόμενου ΔΣ όπου συμμετείχα αλλά και του νέου για το θέμα των πλαστών εγγυητικών όπως διατυπώθηκε σε επερώτηση στη βουλή και αν πρόκειται να συνεχίσει για τα επόμενα δύο χρόνια και με ποιο τρόπο. Περίπτωση νομικής προστασίας των μελών του Δ.Σ. σε περίπτωση που αναζητηθούν ευθύνες από την εισαγγελική αρχή και την ευρωπαϊκή ένωση για το ισόποσο των 4.000,000 και πλέον ευρώ που «εγγυήθηκε» η πρώην ΕΑΣ, η επίσης από τυχόν ασφαλιστικά μέτρα από αυτούς που ζημιώθηκαν από την μη υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.
2. Επειδή οι παραγωγοί που συμμετείχαν στη δράση ολοκληρωμένη διαχείριση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έλαβαν τελικά αποδείξεις από την Ένωση 50 ευρώ έκαστος ερωτώ αν τα χρήματα αυτά επιστραφούν και πότε στους παραγωγούς αφού η Ένωση δεν διεκπεραίωσε τελικά για λογαριασμό τους την συγκεκριμένη δράση αλλά κάποιος άλλος ανεξάρτητος φορέας.
3. Δεν έχετε συγκαλέσει μέχρι σήμερα σχετική με τα ΠΟΠ σύσκεψη προκειμένου να εκθέσουμε τις απόψεις μας δεδομένου ότι σαν φορέας διαχείρισης που είσαστε πρέπει να λάβετε και τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων συνεταιρισμών της Π. Ε. Μεσσηνίας αφού στον πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό έχετε αποκλείσει την νόμιμη εκπροσώπηση από τους υγιείς συνεταιρισμούς μέλη της πρώην ΕΑΣ.
4. Ποια στοχεύετε να είναι η δράση σας σχετικά με την δακοκτονία που σας ανατέθηκε πρόσφατα από την Π. Ε. Μεσσηνίας, δεδομένου ότι λόγω της οικονομικής κρίσης πέρυσι είχαμε πλημμελή αντιμετώπιση με πολλά προβλήματα στην παραγωγή ελαιόλαδου. Είναι σε θέση ο συνεταιρισμός με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει, τα χρέη προς εργαζόμενους και τον ακατάλληλο χώρο για την φύλαξη των φαρμάκων να διεκπεραιώσει με ασφάλεια και επιτυχία το όλο εγχείρημα. Ποιο θα είναι επίσης το οικονομικό όφελος για τον συνεταιρισμό;
5. Τι γίνεται με τις ομάδες παραγωγών όπως αυτής της κορινθιακής σταφίδας. Γιατί διαλύθηκε η ομάδα και πότε θα ανασυνταχθεί ώστε να συνεχίσει ανοδικά το προϊόν. Γιατί δεν προχώρησε η τυποποίηση και η εξαγωγή του προϊόντος και παραδώσαμε στην ΣΚΟΣ τα οφέλη αυτά.
6. Ποια είναι η κατάσταση με τους εργαζόμενους. Γιατί όλη αυτή που κατηγορούνται για κακοδιαχείριση και άλλα δικαιώνονται ο ένας μετά τον άλλο από τα Ελληνικά δικαστήρια. Μήπως θα έπρεπε να σταματήσουν αυτές οι διώξεις που κοστίζουν στην οργάνωση αλλά θέτουν και ηθικά ζητήματα αφού σπιλώνονται τίμιοι και εργατικοί υπάλληλοι για να μετατεθούν οι ευθύνες των διοικήσεων.
7. Ο πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός η Ένωση, του οποίου η νομική υπόσταση δεν έχει τεκμηριωθεί και δεν έχει τεθεί σε ισχύ και από την στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί το μητρώο του και η σχετική πιστοποίηση του από το αρμόδιο υπουργείο, δεν έχει το δικαίωμα να προβεί σε μεταβολές των περιουσιακών του στοιχείων. Προφανώς αυτό θα συμβεί όταν ολοκληρωθεί και η επιστροφή των μερίδων η όταν συμπεριλάβει στο νέο σχήμα τα ήδη εγγεγραμμένα μέλη που συνεχίζουν να υφίστανται.
8. Γιατί υπερκοστολογήθηκαν οι ενεργοποιήσεις (διαχείριση φακέλων παραγωγών - χαράτσι) αφού τα ποσά που λαμβάνονται από το υπουργείο και από τους παραγωγούς για όλες τις εργασίες υπερβαίνουν τα 2.000.000 ευρώ. Ενώ γνωρίζετε πολύ καλά και έχουν όλοι αποδεχθεί ότι το κόστος δεν είναι περισσότερο από 100,000 – 200.000 ευρώ ετησίως. Που πηγαίνουν τα λεφτά.
9. Να δοθούν τα στοιχεία του προγράμματος εξυγίανσης της οργάνωσης στα μέλη μας, και να δικαιολογηθούν οι απολύσεις αφού στην ουσία αυτές δεν σχετίζονται με πειθαρχικά παραπτώματα αλλά με διώξεις για την δήθεν βιωσιμότητα του συνεταιρισμού.
10. Να παραδοθούν τα οικονομικά στοιχεία που δεν αναφέρονται στον ισολογισμό και έχουν να κάνουν με την αποχώρηση μας από την Συκική. Οι σχετικές αποφάσεις της αρμόδιας γενικής συνέλευσης και τα οικονομικά ανταλλάγματα αν υπάρχουν. Επίσης τα ίδια στοιχεία να παραδοθούν και για την ΣΚΟΣ ΑΣΕ. Ποια τα οικονομικά μας στοιχεία από τη συμμετοχή μας όλα αυτά τα χρόνια εκεί και πως αυτά προσμετρήθηκαν κατά τις συγχωνεύσεις που έγιναν για το μετασχηματισμό της ΕΑΣ σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό. Ευχαριστώ
Μετά τιμής
Μιχ. Αντωνόπουλος,
μέλος Α .Σ Μεσσηνίας, αντιπρόσωπος και πρόεδρος του ΑΣ Καλαμάτας."
Απο Best tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες