12 Ιουλίου 2013

Επέκταση του ΠΟΠ ελιάς και ελαιολάδου προανήγγειλε ο Τσαυτάρης.

Την προσπάθεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να υποστηρίξει τους ευρωπαϊκούς ποιοτικούς δέκτες και να συμπλεύσει με τους  νέους, αναφορικά με το ΠΟΠ και το ΠΓΕ επισήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης στην ομιλία του, στο Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη.
Ο κος Τσαυτάρης, αναφερόμενος στις εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας μας σημείωσε ότι στον κατάλογο με τα δέκα πρώτα εξαγώγιμα προϊόντα, τα έξι είναι αγροτικά. Η διαπίστωση αυτή αποτυπώνει ξεκάθαρα το καθήκον της Πολιτείας στο να υποστηρίξει τα αγροτικά προϊόντα και το «χρυσό» που έχουμε στα χέρια μας, το ελαιόλαδο. Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επέκταση του ΠΟΠ ελιάς και ελαιολάδου.................

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι ένα εργαλείο, σημείωσε ο Υπουργός. Το λάδι θα πρέπει να χρησιμεύσει ως ο «καταλύτης» για τη διάχυση της Μεσογειακής Διατροφής και τη διάδοση της πληροφορίας και της γνώσης. Ευχή του Υπουργού η προσπάθεια να μη μείνει στα λόγια, αλλά σε συνεργασία με τα αρμόδια Ινστιτούτα, τους φορείς και φυσικά την υποστήριξη του Υπουργείου να ενισχυθούν τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα. Επίσης, τόνισε ότι η ποιότητα χρειάζεται υποστήριξη, πιστοποίηση, έλεγχο και μηχανισμούς που θα προλαμβάνουν τη νοθεία.
Στο Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής Κορώνης, το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην Ομάδα Παραγωγών «ΝΗΛΕΑΣ» από τη Χώρα. Το δεύτερο βραβείο στην εταιρεία παραγωγής ελαιολάδου «AGROVIM» από την Καλαμάτα και το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στην επιχείρηση «ΟΙΚΟΣ BLAUEL, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ» στη Μάνη. Το βραβείο, το οποίο επιμελήθηκε ο κος Μαυρούλης, ήταν πιστό αντίγραφο οινοχόης γεωμετρικών χρόνων, το πρωτότυπο του οποίου βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.
Μετά το τέλος της Ημερίδας, η βραδιά συνεχίστηκε στην πλατεία του Μώλου στην Κορώνη όπου και έγινε η Ανακήρυξη της Νεαρής Πρέσβεως της Μεσογειακής Διατροφής για το έτος 2013. Η Μαρία-Ελένη Σιψά, μαθήτρια της Α΄ Τάξης Γυμνασίου Κορώνης ανακηρύχθηκε Νεαρή Πρέσβης και στη συνέχεια ανάγνωσε την έκθεσή της με τίτλο: Η Μεσογειακή Διατροφή Για Εμένα».
πηγή:  gargalianoionline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες