1 Μαΐου 2012

Σχέδιο δράσης για την βιωσιμότητα του ελαιοκομικού τομέα ανακοίνωσε ο Επίτροπος Γεωργίας

Σχέδιο δράσης για την βελτίωση της κατάστασης του ευρωπαϊκού ελαιοκομικού τομέα ανακοίνωσε πως θα ετοιμάσει αυτόν τον μήνα ο Επίτροπος Γεωργίας Dacian Ciolos, κατά την διάρκεια επίσκεψής του σε ελαιοπαραγωγικές εκμεταλλεύσεις στην Ανδαλουσία, στις 23 Απριλίου.
Το γεγονός χαιρετίσθηκε την επομένη από τις κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, οι οποίες υποστήριξαν πως ότι χρειάζεται επειγόντως η εφαρμογή του προκειμένου να βελτιωθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τομέα και να αποφευχθεί επανάληψη της σημερινής κρίσης.
Συγκεκριμένα, επί του θέματος......................
ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας της Copa-Cogeca για το ελαιόλαδο, κ. Rafael Sanchez de Puerta, τόνισε τα εξής: «Η αγορά βρίσκεται σε σοβαρή κρίση. Οι παραγωγοί πιέζονται από τις χαμηλές τιμές που εισπράττουν και υψηλό κόστος παραγωγής. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η αξία της παραγωγής ελαιολάδου μειώθηκε το 2011 κατά 3,4% σε σύγκριση με το 2010. Οι τιμές του ελαιολάδου στην Ε.Ε. σε πραγματικούς όρους είναι οι μισές σε σχέση με το 2002 (-47,8%). Εδώ και καιρό ζητάμε ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο για τον κλάδο, ώστε να μην ξανασυμβούν τέτοιες διαταραχές».
Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, συνεχίζοντας ανέφερε: «Χαιρετίζουμε ως εκ τούτου την κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει στην δημοσιότητα ένα σχέδιο δράσης το Μάιο. Απέναντι στην αγοραστική δύναμη λίγων σουπερμάρκετ, πρέπει να ενισχυθεί η θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο οι ομάδες παραγωγών, όπως οι συνεταιρισμοί. Ο μηχανισμός της ιδιωτικής αποθεματοποίησης πρέπει, επίσης, να επικαιροποιηθεί. Επίσης είμαστε υπέρ της ενίσχυσης των μέτρων προώθησης, ώστε να γίνουν πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά. Η ελαιοκαλλιέργεια είναι ζωτικής σημασίας για τις χώρες παραγωγής - Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Γαλλία – όσον αφορά τη διατήρηση της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές τους, ειδικά στην οικονομική κρίση που διανύουμε. Ανυπομονούμε να συμμετάσχουμε στη συζήτηση και την εξέταση των απόψεων με την Επιτροπή, προκειμένου να συμβάλουμε στη βελτίωση αυτού του τόσο σημαντικού τομέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες