15 Ιανουαρίου 2012

ECONOMIST: Οι Αλβανοί φεύγουν απο την Ελλάδα

Άρθρο που δημοσιευεται σήμερα στο Economist αναφέρεται στο κύμα φυγής των Αλβανών μεταναστών από την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης.
Το άρθρο ξεκινά με το να περιγράφει μ
ια σκηνή έξω από ένα σχολείο της Θεσσαλονίκης όπου...
οι μαθητές τελειώνουν το μάθημά τους, ενώ τους περιμένουν οι γονείς τους.
Οι γονείς μιλούν αλβανικά, αλλά τα παιδιά του δημοτικού αν και είναι αλβανικής καταγωγής, γράφει το άρθρο, μιλούν μόνο................................

ελληνικά και δεν έχουν πάει ποτέ στην πατρίδα τους. 
Τώρα όμως θα πρέπει να πάνε στην Αλβανία γιατί οι γονείς τους αναγκάζονται να επιστρέψουν λόγω των αντίξοων οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα.

Το άρθρο αναφέρει ότι η τελευταία απογραφή στην Αλβανία έδειξε ότι ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 7,7% μέσα σε μια δεκαετία και πως περίπου 1,4 εκατομμύρια Αλβανοί έχουν μεταναστεύσει στην Ελλάδα, μέσα στα τελευταία 20 χρόνια. 

Τώρα όμως το φάσμα της ανεργίας αναγκάζει τους Αλβανούς να επιστρέψουν στη πατρίδα τους. 

Το άρθρο αναφέρει ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να καταγράφουν πόσοι Αλβανοί επαναπατρίστηκαν και οι αρχές της Αλβανίας ισχυρίζονται ότι είναι πολύ λίγοι. 

Ωστόσο όπως αναφέρει το άρθρο πολλοί είναι οι Αλβανοί που σκέφτονται την επιστροφή και ακόμα περισσότεροι έχουν ήδη φροντίσει να βγάλουν τα χρήματά τους από τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και να τα μεταφέρουν στην Αλβανία. 

Επίσης το άρθρο κάνει λόγο και για μεταφορά επιχειρήσεων από την Ελλάδα στην Αλβανία τονίζει όμως πως οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στη σύγχρονη Αλβανία παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες.

Μπορείτε να διαβάστε όλο το άρθρο του Economist εδώ


1 σχόλιο:

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες