1 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΣΟΥΣΑΜΙ!!!

Εποχή του μούστου...εποχή για μουσταλευριά! Αυτό το παραδοσιακό γλύκισμα που με τη κάπως υπόξινη γεύση του αποτελεί μια σπάνια γευστική απόλαυση. Όσο για το που θα βρούμε μούστο, το ερώτημα νομίζω ότι περιτεύει γιατί λόγω της κρίσης μείνανε τα περσινά κρασιά αδιάθετα και έρχονται οι εμπόροι και δίνουν εξευτελιστικές τιμές. Για το Σαρντονέ δίνανε 10 λεπτά το κιλό, όταν πριν τρία χρόνια δίνανε 90! Έτσι πολλοί παραγωγοί που δεν έχουν εργατικά χέρια να τρυγήσουν και να τα πάνε στο Νέστωρα, θα αφήσουν τα αμπέλια ατρύγητα γιατί τα εργατικά εξακολουθούν να είναι πανάκριβα!.....

Από τη μεριά μας δίνουμε πολύ λεπτομερείς οδηγίες παρασκευής για να αρχίσει να ασχολείται και η νέα γενιά με αυτά τα πράγματα. Όχι όλα έτοιμα από τα ζαχαροπλαστεία!




Η συνταγή είναι παλιά πανεύκολη και όχι χρονοβόρα. Κατ' αρχήν συνθλίβουμε τα σταφύλια στο σουρωτήρι για να παράξουμε το μούστο. Κάνουν όλες οι ποικιλίες σταφυλιού αλλά τα πιο ζουμερά είναι ο ροδίτης και το φιλέρι. Μόνο που ο μούστος αυτός χρειάζεται μετά μια προκαταρτική διαδικασία απαραίτητη για να καθαρίσει. Δένουμε σε μια πάνινη πετσέτα στάχτη που τη βρίσκουμε σε κάποια ψηστιέρα, καλύτερη είναι η στάχτη από ξύλα και την κρεμάμε μέσα στο μούστο από το χερούλι της κατσαρόλας ώστε να μην ακουμπάει στον πάτο. Όπως ακριβώς φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία. Βράζουμε τον μούστο ενώ ταυτόχρονα βγάζουμε διαρκώς τον αφρό με μια τρυπητή κουτάλα. Όταν πάψει να σχηματίζεται αφρός, σβήνουμε την κατσαρόλα βγάζουμε την πετσέτα με τη στάχτη και αφήνουμε το μούστο μέχρι την επόμενη μέρα οπότε και φτιάχνουμε τη μουσταλευριά αφού περάσουμε πρώτα το μούστο από σουρωτήρι τσαγιού.
.
ΥΛΙΚΑ:
6 φλυτζάνια μούστος
1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζάνι καρυδόψυχα χοντροκομμένη
Μερικές μισές καρυδόψυχες για τελικό στόλισμα
Σουσάμι και κανέλλα.
.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Κρατάμε ένα φλυτζάνι μούστο μέσα στο οποίο ρίχνουμε το αλεύρι και το χτυπάμε με ένα σύρμα για νη μη σβολιάσει, όλο αυτό το ρίχνουμε στην κατσαρόλα που είναι ο υπόλοιπος μούστος και ανακατεύουμε. Ανάβουμε το μάτι και αφού βράσει για πέντε λεπτά ρίχνουμε την καρυδόψυχα και συνεχίζουμε το βράσιμο. Κάποιο στιγμή το περιεχόμενο αρχίζει να πήζει και να αποκτάει μια κρυστάλλινη υφή. Τότε σερβίρουμε σε ρηχά πιάτα ή αλουμινένια ταψάκια. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και την κανέλλα και προσθέτουμε τις μισές καρυδόψυχες για να γίνει ...μουράτη!
.
Καλή επιτυχία σε όσες και όσους το αποτολμήσουν! Οι υπόλοιποι μπορούν με μια αίτηση, να την παραλάβουν έτοιμη από την υπηρεσία delivery του ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ που με τα μηχανάκια της και τους εθελοντές οδηγούς της, καλύπτει όλη την περιοχή από Πύλο μέχρι Κυπαρισσία!

2 σχόλια:

  1. Την καλύτερη μουσταλευριά του χωριού την έφτιαχνε η θεια Λούλα η Μπαλιάρενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Δημήτρη,
    Σήμερα είχα μελιτσάνες τουρσί χάρη στην συνταγή σου και ήδη προετοιμαζόμαστε για την παρασκευή μουσταλευριάς. Πολύ καλή η πρωτοβουλία σου, συνέχισέ την. Για τις συνταγές θα υπάρχει και ομοφωνία ενώ απόψεις έχουν όλοι από μία. Ξέρεις εσύ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες