27 Φεβρουαρίου 2009

ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ…

Κάθε τόπος έχει τη δική του ιστορία, τη δική του πορεία μέσα στο παρελθόν και είναι αυτό που τον χαρακτηρίζει στο παρόν. Αυτό σαν Έλληνες το γνωρίζουμε πολύ καλύτερα από άλλους λαούς, γιατί αυτό που μας χαρακτηρίζει κατά το ήμισυ είναι η πλούσια ιστορική κληρονομιά μας.
Έτσι και σε μία τοπική κοινωνία τα ιστορικά στοιχεία που έχει σαν παρακαταθήκη είναι αυτά που τη χαρακτηρίζουν και τη βοηθούν να σέβεται την ιστορία της, να αγωνίζεται στο παρόν της, να δημιουργήσει περισσότερα για το μέλλον της.
Με λίγα λόγια το παρελθόν μας μέσα από μια ορθή οπτική γωνία είναι ένας κανόνας που μας διδάσκει συνεχώς. Δεν υπάρχει πόλη ή χωριό στην Ελλάδα που να μην έχει να επιδείξει κάποιο σημαντικό ιστορικό μνημείο, κάποιο φυσικό ή τεχνητό μνημείο που να χαρακτηρίζει την ιστορική του πορεία. Έτσι λοιπόν δεν θα μπορούσε και το δικό μας χωριό να μην έχει να επιδείξει κάποια στοιχεία που να είναι χαρακτηριστικά του παρελθόντος του και μάλιστα πολύ σημαντικά σε σχέση με το μέγεθος του.
Ένα από αυτά, που θα θέλαμε σήμερα να αναφέρουμε, είναι το τέμπλο του κεντρικού ναού του χωριού μας. Ένα έργο υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, σύμφωνα με τη Διεύθυνση βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Καλαμάτας, το οποίο χαρακτηρίζει την εποχή της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού του χωριού μας και γενικότερα της Τριφυλίας, που επήλθε από την κερδοφόρα, την εποχή εκείνη, καλλιέργεια της σταφίδας.
Το τέμπλο αυτό είναι έργο του 1870 από άγνωστο προς το παρόν καλλιτέχνη και προϊόν ιδιαίτερα χρονοβόρο. Μάλιστα ειδικοί που ήρθαν για να εκτιμήσουν την κατάστασή του ανέφεραν ότι αν το έφτιαχνε ένας άνθρωπος σίγουρα θα χρειαζόταν μία ζωή για να το τελειώσει. Αυτό το καλλιτεχνικό μνημείο λοιπόν τη στιγμή αυτή που μιλάμε κινδυνεύει με κατάρρευση από την φθορά του χρόνου και από κάποιες ατυχείς παρεμβάσεις ανευθυνο-υπεύθυνων πάνω σε αυτό.
Μια ομάδα συγχωριανών μας εδώ και ένα χρόνο περίπου έχει αρχίσει κάποιες ενέργειες για τη διάσωσή του κάνοντας επαφές με διάφορους φορείς, τοπικούς και άλλους, για να εξασφαλιστούν χρήματα για τη συντήρηση του, γιατί πρέπει να σημειώσουμε ότι το κόστος γι’ αυτή τη δουλειά είναι πολύ μεγάλο εξ αιτίας του μεγέθους του και της φθοράς που έχει υποστεί. Απ’ ότι μαθαίνουμε πάντως, οι τελευταίες επαφές, έχουν γίνει, με τον υπουργό πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά που είναι και ο πολιτικός προϊστάμενος των υπηρεσιών που υπάγεται το έργο αυτό. Ευχόμαστε καλή επιτυχία και γρήγορα να δούμε το σπουδαίο αυτό έργο στην αρχική του κατάσταση. Θα παρακολουθούμε τις προσπάθειες τους και θα σας ενημερώνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες