3 Μαρτίου 2009

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


Την ώρα που οι περισσότεροι παραγωγοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη φετινή «ψηφιακή απειλή» όσον αφορά στις ενεργοποιήσεις, θέμα για το οποίο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης εξέφρασε σοβαρή ανησυχία μιλώντας στο «Θ», εκκρεμεί ακόμη το ζήτημα προσδιορισμού των αποζημιώσεων για τις οποίες οι αγρότες της Μεσσηνίας πήραν υποσχέσεις στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις.
Η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πλήρη τάξη όσον αφορά στην απεικόνιση και ταυτοποίηση των χωραφιών, βοσκοτόπων, στάβλων, στερεί τη δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων για την πληρωμή των επιδοτήσεων. Κάθε χωράφι πρέπει να απεικονίζεται με ορθότητα στους χάρτες, χωρίς μεγάλες αποκλίσεις σε σύνορα και εμβαδόν, όπως και να υπάρχει ένας και μοναδικός κωδικός που να του αντιστοιχεί.


Ο κ. Κοζομπόλης εξέφρασε την αγωνία του για το θέμα, μιλώντας στο «Θ» προ ημερών, δεδομένου ότι απαιτείται υψηλού επιπέδου τεχνική υποστήριξη από πολυάριθμο εξειδικευμένο προσωπικό. Υπεισέρχεται έτσι ο σοβαρός παράγοντας του κόστους, το οποίο πρέπει ξεκάθαρα να αναλάβει το κράτος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγελθεί. Σοβαρό επίσης είναι το θέμα του χρόνου, καθώς για κάθε παραγωγό με μεγάλο αριθμό χωραφιών θα πρέπει να δαπανηθεί πολύς χρόνος, ώστε να υποδειχθούν και να βρεθούν στους νέους χάρτες τα αγροτεμάχιά του.
Υπάρχει γη;
Σημειώνεται πως το θέμα της γης καθίσταται πλέον καίριο, αφ’ ενός διότι δεν υπάρχουν πλέον δυνατότητες να γίνονται διορθωτικές κινήσεις (μόνο η φετινή τηλεπισκόπηση στην τέως επαρχία Καλαμάτας, συναφής διαδικασία με την ψηφιοποίηση που θα γίνει με τις ενεργοποιήσεις, έβγαλε 2.300 τεμάχια ανεντόπιστα και 6.504 με αποκλίσεις μεταξύ δηλωθείσας και μετρηθείσας έκτασης). Υπενθυμίζεται ο περυσινός αγώνας, ιδίως των συκοπαραγωγών, να βρουν εκτάσεις για να «απλώσουν» πάνω τους δικαιώματα, αφού δικαιώματα χωρίς γη δε συμβαδίζουν.
Όλα τα ανωτέρω συνηγορούν υπέρ εκείνων που εκφράζουν φόβους πως θα χαθούν επιδοτήσεις, αν δεν υπάρξει σωστή και εργώδης προετοιμασία για το ζήτημα, αλλά και σωστή εκτέλεση των εργασιών ψηφιοποίησης στο πλαίσιο των φετινών ενεργοποιήσεων.

Τι θα βγάλει για το λάδι
η επιστημονική επιτροπή;
Πέραν της «ψηφιακής απειλής» για επιδοτήσεις, σε μια χρονιά όπου οι τιμές των προϊόντων έχουν κάνει βουτιά, ένα καίριο ζήτημα είναι αυτό των αποζημιώσεων που υποσχέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες το «Θ», καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου προχθές, «μέχρι τις 15 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χατζηγάκης, θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες διαδικασίες για να αρχίσει η πληρωμή των αποζημιώσεων στους αγρότες όλης της χώρας (πακέτο 500 εκατομμυρίων ευρώ), οι οποίοι υπέστησαν ζημιές στην παραγωγή του 2008 στα βασικά και μεγάλα προϊόντα (βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι, ελιές-ελαιόλαδο και οπωροφόρα δένδρα)».
Το «Θ» αναφέρθηκε χθες σε υπηρεσιακή εισήγηση προς το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ σχετικά με τις αποζημιώσεις, καθώς και στην πληροφόρηση ότι το Δ.Σ. του Οργανισμού αποφάσισε ως η εισήγηση. Όσα αναφέρθηκαν επιβεβαιώνονται, καθώς η εφημερίδα «Agrenda» παρέθεσε χθες τη σχετική απόφαση που ο κ. Χατζηγάκης υπέγραψε. Το ύψος των αποζημιώσεων είναι αυτό που ανέφερε η εισήγηση της υπηρεσίας προς το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ για σπαράγγια, σκληρό σιτάρι, αραβόσιτο κ.λπ.
Υπενθυμίζεται πως στην προαναφερθείσα εισήγηση δε γίνεται λόγος για τις αποζημιώσεις για ελιές και ελαιόλαδο. Το γιατί, εύκολα εξηγείται από σχετική παράγραφο της υπουργικής απόφασης: «Η κατ’ εξαίρεση και μόνο για την καλλιεργητική περίοδο 2008-2009 αποζημίωση της μειωμένης παραγωγής σε καλλιέργειες βρώσιμης και ελαιοποιήσιμης ελιάς όλης της χώρας, που προκλήθηκε από αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο. Ο ακριβής προσδιορισμός της μείωσης αυτής κατά περιοχή θα καθορισθεί από ειδική Επιστημονική Επιτροπή που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό».
Περιμένοντας την Επιτροπή, λοιπόν…

Του Κώστα Κοντοθανάση

1 σχόλιο:

  1. Παρακαλώ έχετε την καλοσύνη να αναρτήσετε στο φωτογραφικό album την προηγούμενη φωτογραφία που είχατε στο blog. Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες