Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΙΒΑΡΙ


«Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας αποτελεί κεφάλαιο για τη Μεσσηνία. Αν θέλουμε να το διατηρήσουμε, πρέπει να ενεργοποιηθούμε και να δραστηριοποιηθούμε όλοι μας». Με αυτά τα λόγια έκλεισε την παρουσίασή της η εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Μαρίλια Καλούλη, στη σχετική συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε χθες το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Τόνισε δε την ανάγκη να συσταθεί ο αρμόδιος φορέας που θα διαχειριστεί την περιοχή, πράγμα το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά. Στη διάρκεια της ομιλίας της η κα Καλούλη αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις της Ορνιθολογικής για την προστασία του υδροβιότοπου: συνολική διαχείριση των υδάτων της λεκάνης απορροής, προστασία και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, διαχείριση της κίνησης των επισκεπτών σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και, τέλος, ανάπτυξη πρωτοβουλιών, ώστε να προχωρήσει επιτέλους η σύσταση φορέα διαχείρισης για την περιοχή.


Φορέας διαχείρισης


Από την πλευρά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που χειρίζεται το θέμα του φορέα διαχείρισης, ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος σημείωσε πως πρόσφατα ο Νομάρχης Δ. Δράκος, με έγγραφό του, ζήτησε από τον υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., την ίδρυση φορέα με έδρα την Καλαμάτα και περιφερειακά γραφεία σε Σπάρτη, Μεθώνη και Πύλο, καθώς, εκτός από τη λιμνοθάλασσα, θα περιλαμβάνει και άλλες προστατευόμενες περιοχές. Ανάμεσά τους ο Ταΰγετος, το σημείο Σαπιέντζα - Σχίζα - Ακρωτήριο Ακρίτα, κ.ά. «Έχουμε εναρμονιστεί με την πολιτική του Υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., το οποίο δε θέλει για κάθε περιοχή Natura να συστήνεται ένας φορέας διαχείρισης, γιατί έτσι το λειτουργικό κόστος θα είναι υψηλό. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε με έναν φορέα να καλύψουμε το σύνολο των περιοχών Natura της Μεσσηνίας, αλλά και των όμορων νομών. Η υπόθεση του Ταϋγέτου έχει προχωρήσει αρκετά. Και εκεί, όπως και για τη λιμνοθάλασσα, χρειάζεται να υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα. Οι άλλες περιβαλλοντικές μελέτες είναι ένα στάδιο πιο πίσω. Με την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, το επόμενο βήμα θα είναι να συσταθεί ο φορέας διαχείρισης. Και δεν περιμένουμε να εγκριθούν πρώτα οι μελέτες, έχουμε κάνει ήδη αρκετή δουλειά».


Απόβλητα ελαιοτριβείων


Σχετικά με τα απόβλητα ελαιοτριβείων που πέφτουν στην περιοχή της Γιάλοβας, ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι αυτό από φέτος θα σταματήσει. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η απόφαση του Νομάρχη περί απαγόρευσης των αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή της Γιάλοβας, θα εφαρμοστεί τη χρονιά που έρχεται. Την επόμενη ελαιοκομική περίοδο τα ελαιοτριβεία της ευρύτερης περιοχής ή θα είναι διφασικά ή δεν θα λειτουργήσουν. Δεν υπάρχει περίπτωση άλλης παράτασης».Παρεμβάσεις στη χθεσινή συνάντηση έκαναν επίσης ο Δήμαρχος Νέστορος Αναστάσιος Τσορώνης, ο Σταύρος Γιαννούτσος, ξενοδόχος στη Γιάλοβα, και ο κάτοικος της περιοχής Χαράλαμπος Κωνσταντακόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες