Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ;

Μιας και ασχοληθήκαμε σήμερα με τα λιπάσματα, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι τα χτήματα του χωριού δεν έχουν ανάγκη να λιπαίνονται κάθε χρόνο εκτός από την απάνω περιφέρεια που ίσως να χρειάζεται λίγο ασβέστη που βοηθάει στη βλάστηση. Έτσι καλό είναι να το αποφεύγουμε το λίπασμα και όταν θα πρέπει να ρίξουμε, καλό είναι πρώτα να κάνουμε μία χημική ανάλυση του εδάφους.
Σε προσεχείς δημοσιεύσεις μας θα ασχοληθούμε με αυτό το σοβαρό θέμα.

ΝΕΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ

Λίπασμα φθηνό και ιδανικό για τις ελιές φέρνει από την Ιταλία η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας. Μέσα στο επόμενο 10ήμερο αναμένεται στο λιμάνι της Κα-
λαμάτας καράβι από τη γειτονική χώρα, που θα φέρει 3.000 τόννους λίπασμα
για τις ελιές και άλλες καλλιέργειες.
«Πρόκειται για σύνθετα λιπάσματα με ιχνοστοιχεία κατάλληλα για τις ελιές.
Με πρόσθετα στοιχεία σε σίδηρο, μαγνήσιο και βόριο σχεδιασμένα από τους
γεωπόνους της Ενωσης για τις ανάγκες της Μεσσηνίας. Θα έχει και λιγότερο
φώσφορο, όσο απαιτείται. Και γι’ αυτό θα είναι πιο φθηνό», παρατήρησε ο
πρόεδρος της Ενωσης Βασίλης Κοζομπόλης.
Επεσήμανε ότι το «11-15-15 που ρίχνουμε μέχρι τώρα στις ελιές, δεν είναι υποχρεωτικό και έχει μεγάλο κόστος, λόγω της μεγάλης ποσότητας φωσφόρου που έχει και δε χρειάζεται».
Ανέφερε ότι τα λιπάσματα που θα έρθουν είναι ειδικού τύπου σχεδιασμένα από την AGRO σε μπλε, πράσινο και βιολετί χρώμα, ανάλογα με τις καλλιέργειες. Από τους 3.000 τόννους κάποια ποσότητα θα πάρει και η ΕΑΣ Λακωνίας.

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Δημοπρατήθηκε χθες από το Δήμο Γαργαλιάνων το έργο για την ανόρυξη τριών γεωτρήσεων που θα γίνουν σε Γαργαλιάνους, Βάλτα και Μουζάκι, ύψους 155.000 ευρώ που χρηματοδοτείται με δανεισμό του δήμου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Οσον αφορά τα έργα ύδρευσης έχει ήδη δημοπρατηθεί η σύνδεση των δικτύων ύδρευσης στα Δημοτικά Διαμερίσματα, Βάλτας, Πύργου, Φλόκας, Τραγάνας και Λεύκης, χωρια στα οποία έχει ολοκληρωθεί με έργα που έχουν γίνει τώρα τελευταία η αντικατάσταση των εσωτερικών δικτύων. Το συγκεκριμένο έργο είναι ύψους 300.000 ευρώ και χρηματοδοτείται
από το πρόγραμμα “Θησέας”.
Επίσης με την ολοκλήρωση της ανόρυξης των τριών πρώτων γεωτρήσεων ετοιμάζεται για δημοπράτηση το έργο “Εμπλουτισμός υδραγωγείου Βάλτας, Γαργαλιάνων και Μουζακίου” προϋπολογισμού 143.000 ευρώ επίσης από το πρόγραμμα “Θησέας”.

ΣΤΑΦΙΔΑ

Αμακινάριστη σταφίδα σ’ όλη τη Μεσσηνία θα παραλαμβάνει η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, για όσους παραγωγούς το επιθυμούν. Αυτό αποφάσισε χθες η επιτροπή σταφίδας της Ενωσης, που συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο Βασίλη Κοζομπόλη.
Σύμφωνα με την απόφαση, αμακινάριστη σταφίδα θα παραλαμβάνεται πέρα από την
Πύλο και στους Γαργαλιάνους και στη Μεσσήνη, στα Φιλιατρά και στη Μικρομάνη. Η
ΕΑΣ για την αμακινάριστη σταφίδα θα κρατάει υπόλειμμα 3%. Οπως επισημάνθηκε, η
οργάνωση οδηγήθηκε σ’ αυτή την απόφαση λόγω του ανταγωνισμού των εμπόρων που
μπαίνουν μέσα στα κτήματα και παίρνουν σταφίδα και για να υπάρχει ενιαία πολιτική,
ίδια μέτρα και ίδια σταθμά, για όλους τους παραγωγούς της Μεσσηνίας.
Στην επιτροπή αποφασίστηκε ότι οι παραγωγοί που θα παραδώσουν τη σταφίδα τους
στην Ενωση μέχρι τα τέλη του μήνα θα πληρωθούν έως τις 10 Οκτωβρίου (1 ευρώ το
κιλό). Εκτιμάται πως τη φετινή περίοδο η ΕΑΣ θα συγκεντρώσει 2.500 τόννους σταφί-
δα, ενώ μέχρι και χθες είχαν συγκεντρωθεί περίπου 1.500 τόννοι. Γ.Σ.

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η συζήτηση και η ενημέρωση για τη διοικητική μεταρρύθμιση και τις συνενώσεις των δήμων είναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων
που συνεδριάζει σήμερα το βράδυ στις 8. Επίσης θα συζητηθούν το πρόβλημα της ύδρευσης του δήμου, ο καθορισμός των όρων λειτουργίας της εμποροπανήγυρης, η λήψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών για εξόφληση των υποχρεώσεων κλάδου της ΔΕΑΓ
ΑΚΜΗ ΑΕ που μεταφέρθηκε στο δήμο και ληξιπρόθεσμων οφειλών του δήμου.
Για την εμποροπανήγυρη δεν μας νοιάζει,ούτε ιδρώνει το αυτί μας, για τα προβλήματα της ύδρευσης και το θέμα των χρεών του Δήμου, μας απασχολεί και πολύ μάλιστα, γιατί το καλοκαίρι είπαμε το νερό, νεράκι και σε λίγο θα μας ζητάνε λεφτά για να ξεχρεώσουνε το Δήμο τους από τα δάνεια που πήρανε για τα έργα τους. Δυο συμβούλους έχει το δημοτικό συμβούλιο από το χωριό μας, ας προσέξουνε τι θα πούνε για να μην φάνε κανένα κράξιμο στο χωριό... άντε γιατί πολλά μας τα κάνανε.

ΠΑΛΙ ΑΛΛΑΓΕΣ;

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζει την εκπόνηση μελέτης για το ιστορικό και το περιφερειακό μοντέλο των ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής η ΠΑΣΕΓΕΣ. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου για την ΚΑΠ, ο γενικός διευθυντής της Οργάνωσης Γιάννης Τσιφόρος παρουσίασε τα πρώτα στοιχεία της σημαντικής αυτής ειδικής αναλυτικής μελέτης, που θ’ αποτελέσει «εργαλείο» πολιτικής για τους αγρότες και τις οργανώσεις τους.
Η μελέτη βασίζεται στα στοιχεία των συνεταιριστικών οργανώσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών. Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο κ. Τσιφόρος, προκύπτουν τα εξής:
Με το Ιστορικό Μοντέλο υπολογίζονται ενισχύσεις δικαιωμάτων σε συγκεκριμένη περίοδο αναφοράς. Με το Περιφερειακό Μοντέλο, διαιρείται το σύνολο ενισχύσεων μιας περιφέρειας κράτους-μέλους προς την επιλέξιμη έκταση της περιφέρειας. Άρα, προκύπτει μια μοναδιαία περιφερειακή αξία δικαιώματος, ίδια για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου για παράδειγμα και για κάθε παραγωγό, τόσα ευρώ ανά εκτάριο.
Με βάση την πρόταση περιφερειοποίησης του Τεστ Υγείας ΚΑΠ, κάθε κράτος μέλος –αν θέλει να την επιλέξει- θα πρέπει να έχει επιλέξει την περιφερειοποίηση μέχρι την 1η Αυγούστου 2009. Η εφαρμογή της θα γίνει από το 2010.
Η ΠΑΣΕΓΕΣ τάσσεται υπέρ του Ιστορικού Μοντέλου, αλλά προχωρεί σε εκπόνηση μελέτης με εναλλακτικά σενάρια και επιλογές στις 13 Περιφέρειες της χώρας και στους 52 νομούς. Σε αυτήν θα γίνει συνεκτίμηση επιπτώσεων διαφοροποίησης, κατωφλίου και οροφής, όπως και της ενδεχόμενης περικοπής ενισχύσεων καπνού από το 2010.
Στη συγκεκριμένη παρουσίαση, δόθηκαν οι επιπτώσεις από την ήπια μετάβαση στο περιφερειακό μοντέλο (σταδιακά από το 2009 έως το 2012). Βάσει του ιστορικού μοντέλου ενισχύσεων που εφαρμόζεται σήμερα, η Πελοπόννησος έλαβε το 7,4% των ενισχύσεων σε επίπεδο χώρας το 2007. Αν ισχύσει η περιφερειοποίηση, το δικαίωμα σε επίπεδο Περιφέρειας θα είναι για την Πελοπόννησο λίγο παρακάτω από 500 ευρώ ανά εκτάριο. Αν ισχύσει η περιφερειοποίηση, σε επίπεδο Πελοποννήσου οι ενισχύσεις συνολικά το 2012 θα είναι ελαφρά μικρότερες σε σχέση με το 2009. Στη Μεσσηνία όμως η απόκλιση θα είναι σημαντική, αφού εκτιμάται πως οι συνολικές ενισχύσεις σε επίπεδο νομού θα είναι κατά 22 εκατ. ευρώ λιγότερες. Αντίθετα, η Αρκαδία θα ωφεληθεί κατά 11 εκατ. ευρώ.

ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ

Κρίσιμο χαρακτήρα, καθώς θα πρέπει να ασχοληθεί με το χωροταξικό τομέα των συνενώσεων στο πλαίσιο του «Καποδίστρια 2», αποκτά η προσεχής συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας. Το συνδικαλιστικό όργανο των αιρετών, σύμφωνα με έγγραφο της ΚΕΔΚΕ, πρέπει να έχει συνεδριάσει έως τις 5 Οκτωβρίου και να καταθέσει τις απόψεις του επί της πρότασης της πλειοψηφίας του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κι αυτό, γιατί μετά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν περί της καταβολής των παρακρατηθέντων στους Δήμους, κάτι που θα υλοποιηθεί σταδιακά με το αρχικό ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε μορφή ομολόγων, η ΚΕΔΚΕ παρέπεμψε στις ΤΕΔΚ τη διαδικασία λήψης απόφασης, αντί να ξεκινήσει ο διάλογος από την κυβέρνηση, «ζητώντας τους να βγάλουν εκείνες το ‘φίδι από την τρύπα’», όπως σχολίασε μέλος της μειοψηφίας.
Ο ίδιος σημείωσε, μιλώντας στο «Θ», πως η διαδικασία αυτή δε θεωρείται λογική, δεδομένης άλλωστε και της αφερεγγυότητας της κυβέρνησης ως προς το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε ερώτηση αν προβλέπεται βάθεμα της διαδικασίας σε κάποιο ευρύτερο όργανο, η απάντηση ήταν αρνητική. Όπως δε μας επισημάνθηκε, η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων, ακόμη και αυτών που πρόσκεινται στην πλειοψηφία της ΤΕΔΚ, είναι πλήρως αντίθετη με τις συνενώσεις, κάτι που έχει άλλωστε προκύψει και από πρόσφατο σχετικό μας ρεπορτάζ.
Το μέλος παρατήρησε, επίσης, ότι όλη αυτή η διαδικασία έχει και χαρακτήρα δημοσκόπησης, καθώς ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης θέλει να διαπιστώσει τις αντιδράσεις των κατά τόπους ΤΕΔΚ στο «καυτό» αυτό ζήτημα, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές συγκρούσεις με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο του επικείμενου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ.
Οικονομικά και διαβεβαιώσεις
Στο έγγραφο της ΚΕΔΚΕ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη ότι έως τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν υπογραφεί όλες οι αποφάσεις για την καταβολή των πρώτων 250.000.000 ευρώ και για τα υπόλοιπα θα υπάρξει άλλη απόφαση για την καταβολή ομολόγων, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί ούτε το διάστημα καταβολής ούτε και ο αριθμός των ομολόγων.
Χαρακτηριστικό του μεγέθους των χρημάτων που πρόκειται να δοθούν στους Δήμους, είναι ότι ΟΤΑ με πληθυσμό 3.500- 4.000 κατοίκων έχει λαμβάνειν από οφειλόμενα περίπου 600.000 ευρώ.
Έτσι, ξεπεράστηκε ο πρώτος σκόπελος, αυτός των οικονομικών, που είχε τεθεί.
Πλέον, το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ θα κληθεί να καταθέσει τις δικές του απόψεις στην ΚΕΔΚΕ με βάση υλοποίησης την πρόταση της πλειοψηφίας του ΙΤΑ, που για τη Μεσσηνία προβλέπει τη δημιουργία 6 Δήμων. «Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει απόφαση με αυτή την πρόταση;», αναρωτήθηκε ο συνομιλητής μας. Όσον αφορά στη στάση της μειοψηφίας, πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επίκλησης του επιχειρήματος ότι «με μια κυβέρνηση τόσο αφερέγγυα απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να γίνει διάλογος». Υπέρ του συγκεκριμένου επιχειρήματος αναμένεται να ταχθούν και άλλοι δήμαρχοι – μέλη του Δ.Σ. και η συνεδρίαση αποκτά ξεχωριστό χαρακτήρα…
ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΑΡΡΟΣ

ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ

Εκδηλώσεις στη μνήμη των πρωταγωνιστών της Μεσσηνιακής Επανάστασης του 1834, Γιαννάκη Γκρίτζαλη και Μητροπέτροβα, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Πάνω Ψάρι του Δήμου Δωρίου. Για το χρονικό της Επανάστασης και τη δράση των δύο αγωνιστών μίλησε ο πρόεδρος του προοδευτικού συλλόγου Ψαρεών Τριφυλλίας Διονύσης Αθανασόπουλος.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ

Προβλήματα δημιούργησε στο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Μεσσηνίας “Νέστωρ“ η απεργία των τελωνειακών που ξεκίνησε χθες. Πιο συγκεκριμένα χθες είχε προγραμματιστεί να γίνει η φόρτωση των ποσοτήτων οινοπνεύματος που έχει στις αποθήκες του ο “Νέστωρ“ σε καράβι που έχει έρθει για αυτό τον σκοπό στην Πύλο. Ομως η απεργία των τελωνειακών ματαίωσε τη φόρτωση και έτσι το οινόπνευμα παραμένει στις αποθήκες. Αυτό όμως, όπως μας είπε ο πρόεδρος του “Νέστορα“ Σωτήρης Καλογερόπουλος, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα καθώς είναι σε εξέλιξη ο τρύγος και σε λίγο δεν θα υπάρχει δεξαμενή να τοποθετηθεί ο νέος μούστος που συγκεντρώνεται. Οπως υπογράμμισε, το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο καθώς σε λίγο δεν θα υπάρχει καθόλου χώρος για να αποθηκευτεί ο μούστος, την στιγμή μάλιστα που η περιοχή της Πυλίας ακόμη έχει πολλά σταφύλια ατρύγητα. Υπάρχει ο κίνδυνος, μας είπε, να μην μπορούμε να πάρουμε άλλο σταφύλι αφού δεν θα έχουμε πού να το βάλουμε - με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τον ίδιο το συνεταιρισμό όσο και για τους παραγωγούς, καθώς δεν θα υπάρχει τρόπος διάθεσης του προϊόντος.Καταλήγοντας έκανε έκκληση προς κάθε πλευρά και κάθε υπεύθυνο ώστε να βρεθεί μια λύση, να φορτωθεί το οινόπνευμα, διαφορετικά θα υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα για την αγροτική παραγωγή της περιοχής.

Εφημερίδα "Ελευθερία"

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΥΠΟ

Η φετινή παραγωγή ελαιολάδου, στις τρεις μεγάλες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία- αναμένεται να κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιταλικού οργανισμού ISMEA (κρατικό Ινστιτούτο για το Εμπόριο Αγροτικών Προϊόντων). Όμως εκείνο που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους ελαιοπαραγωγούς, είναι ότι η καινούργια ελαιοκομική περίοδος ανοίγει με υψηλότερα αποθέματα από την προηγούμενη σοδειά. Στη χώρα μας τα αποθέματα υπολογίζονται σε 30.000 έως 35.000 τόνους, ενώ στην Ισπανία τα αποθέματα ελαιολάδου στις αρχές Αυγούστου ήταν καταγεγραμμένα στους 617.000 τόνους, έναντι 515.000 τόνων που είχαν την αντίστοιχη χρονική περίοδο το 2007.
Αυξημένη κατά 10% έως και 15% αναμένεται να είναι η φέτος η νέα σοδειά ελαιολάδου στην Ιταλία. Μετά από μια διετία μέτριων παραγωγών, εκτιμάται ότι η φετινή σοδειά ελαιολάδου θα είναι μια καλή σοδειά. Παράλληλα, τόσο το ιταλικό υπουργείο Γεωργίας, όσο και οργανώσεις των ελαιοπαραγωγών, προβλέπουν ότι η καινούργια σοδειά θα είναι και από ποιοτικής άποψης καλή.
Πέραν της προβλεπόμενης αύξησης της ιταλικής σοδειάς ελαιολάδου, για τη νέα ελαιοκομική περίοδο 2008-9, το ISMEA εκτιμά ότι με βάση τα στοιχεία που έχει δώσει μέχρι τώρα στη δημοσιότητα το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας, η φετινή παραγωγή στη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα του κόσμου σε ελαιόλαδο –στην Ισπανία– αναμένεται να σημειώσει και νέα άνοδο, λόγω των ευνοϊκών για την ελαιοκαλλιέργεια καιρικών συνθηκών και των επαρκών βροχοπτώσεων.
Η περυσινή ισπανική παραγωγή ελαιολάδου άγγιξε τους 1.200.000 τόνους (1.161.400 τόνοι, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Γεωργίας) και ήταν αυξημένη κατά 11%, σε σύγκριση με την προπέρσινη παραγωγή.
Και στην Ελλάδα, παρά τα όποια προβλήματα που σημειώθηκαν με τις προσβολές από δάκο και την έλλειψη επαρκών βροχοπτώσεων σε ορισμένες περιοχές, οι μη ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια του καλοκαιριού και εφόσον υπάρξουν τις επόμενες εβδομάδες ευνοϊκές για την καλλιέργεια συνθήκες (βροχοπτώσεις), οδηγούν το ISMEA στο συμπέρασμα ότι και η ελληνική σοδειά θα είναι μια καλή από άποψη όγκου σοδειά.

ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ- ΡΩΜΑΝΟΥ

Με αναγκαστική απαλλοτρίωση σε κάποια τμήματά του θα ολοκληρωθεί ο νέος
δρόμος Γαργαλιάνοι - Ρωμανού. Παρά τα προβλήματα αυτά εκτιμάται ότι το έργο
θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στο καλοκαίρι του 2009.
Τα στοιχεία αυτά σημείωσε στην εφημερίδα της Καλαμάτας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ο επιβλέπων μηχανικός της ΔΕΚΕ Περιφέρειας Πελοποννήσου Πολυχρόνης Παπαϊωάννου.
«Αυτή την περίοδο γίνονται χωματουργικά και ολοκληρώνονται τα τεχνικά. Ο
ανάδοχος έχει φτιάξει κιβωτοειδείς οχετούς», είπε ο κ. Παπαϊωάννου και παρατήρησε: «Υπάρχουν μερικά προβλήματα με ιδιοκτήτες που τα αντιμετωπίζουμε.
Εχει πληρωθεί το 80% των επιτάξεων. Κάποιοι θα πάνε με αναγκαστική απαλλοτρίωση. Εκτιμάμε ότι το έργο μπορεί να παραδοθεί στη συμβατική του προθεσμία,το πρώτο εξάμηνο του 2009.
Αν όχι, μέσα στο καλοκαίρι οπωσδήποτε».

Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

Εχει ξεκινήσει η παραλαβή της σταφίδας και ήδη, στο υποκατάστημα της ΕΑΣ Μεσσηνίας στους Γαργαλιάνους έχουν συγκεντρωθεί 300 τόννοι, γεγονός που δείχνει ότι η φετινή παραγωγή θα είναι υπερδιπλάσια της περσινής.
Οι παραγωγοί της περιοχής θα μπορούν να παραδίδουν την σταφίδα τους από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη στις αποθήκες της ΕΑΣ στους Γαργαλιάνους,
η οποία δέχεται τόσο μακιναρισμένη όσο και αμακινάριστη σταφίδα. Χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς, πέρα από την παραγωγή, είναι και η πολύ καλή ποιότητα και σε αυτό συντέλεσε ο καιρός αφού δεν υπήρξαν βροχές και υγρασίες όταν η σταφίδα ήταν στα αλώνια, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα πολύ καλό προϊόν.
Για τη μέχρι τώρα πορεία της παραλαβής σταφίδας ο υπεύθυνος διαχειριστής της ΕΑΣ στους Γαργαλιάνους Σπύρος Ζόμπολος τόνισε στην “Ε” ότι ήδη από τις περιοχές Πύργου και Χώρας έχουν συγκεντρωθεί οι περισσότερες σταφίδες, ενώ εντατικά από την προσεχή εβδομάδα συνεχίζεται και στους Γαργαλιάνους. Μέχρι τώρα, μας είπε, έχουν συγκεντρωθεί περίπου 300 τόννοι σταφίδας, ενώ εκτίμησε ότι συνολικά θα φτάσουν τους 700 τόννους την στιγμή που πέρυσι συγκεντρώθηκαν μόλις 350 τόννοι συνολικά.
Φέτος, σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχε μια καλή χρονιά σε παραγωγή καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές. Ετσι οι παραγωγοί πήραν και αυξημένη ποσότητα και πολύ καλή ποιότητα.
Οι παραλαβές, τόνισε, θα γίνονται μέχρι τέλος Οκτωβρίου αν και εκτίμησε ότι μέσα στις επόμενες μέρες το μεγαλύτερο μέρος της σταφίδας θα έχει συγκεντρωθεί. Παρατήρησε δε ότι φέτος έρχονται αρκετοί παραγωγοί στην Ομάδα της Ενωσης που άλλα
χρόνια δεν ήταν και σε αυτό καθοριστικό, όπως μας είπε, είναι τόσο η τιμή που έδωσε η ΣΚΟΣ με την παρέμβασή της για ένα ευρώ, αλλά και το γεγονός ότι παραλαμβάνεται και αμακινάριστη.
Οσον αφορά την τιμή σημείωσε ότι πριν δύο χρόνια είχε φτάσει στα 42 λεπτά και ο κόσμος σκεφτόταν να την εγκαταλείψει, πέρυσι όμως με την μεγάλη μείωση που υπήρχε στην παραγωγή η τιμή ανέβηκε στα 72 λεπτά το κιλό, ενώ φέτος παρόλο που υπάρ-
χει παραγωγή ανέβηκε ακόμη περισσότερο καθώς ήταν πολύ σημαντική η παρέμβαση της ΣΚΟΣ, πράγμα που, όπως υπογράμμισε, ανάγκασε και τις υπόλοιπες ομάδες να δώσουν τέτοιες τιμές. Εκτίμησε μάλιστα πως αν δεν υπήρχε παρέμβαση οι τιμές θα
ήταν πολύ πιο κάτω.

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Α΄

Οι πρώτοι κάτοικοι

Ο Λέλεγας, πρόγονος των κατοίκων της Λακωνίας, αναφέρεται ως γενάρχης και των πρώτων κατοίκων της Μεσσηνίας, η κατοίκηση στην οποία ανάγεται τουλάχιστον στα τελευταία Χρόνια της Εποχής του Λίθου (γύρω στα3000 π.χ.).Όταν στη Λακωνία βασιλιάς έγινε ο Μύλης (βλ. «Ιστορία Λακωνίας»: Οι πρώτοι κάτοικοι), ο αδελφός του, Πολυκάων, πήρε τη γυναίκα του, Μεσσήνη, και επικεφαλής αποίκων μετακινήθηκε στη χώρα που ονομάστηκε Μεσσηνία. Οι εκεί ντόπιοι τους δέχτηκαν ειρηνικά. Ο Πολυκάων έκανε πρωτεύουσά του την πόλη Ανδανία και η γυναίκα του, Μεσσήνη, καθιέρωσε μυστήρια με τη σύμπραξη του ήρωα Καύκωνα, γενάρχη του λαού των Καυκώνων. Οι Καύκωνες, από όσα γνωρίζουμε, ήταν προελληνικό φύλο, είχαν ινδοευρωπαϊκές ρίζες και πρώτοι κατέκλυσαν τη Μεσσηνία.

Οι Αχαιοί βρέθηκαν στην περιοχή γύρω στα 1600 π.Χ. Προέρχονταν από τη Θεσσαλία, ως απόγονοι του Θεσσαλού Αίολου αναφέρονται κι αποτελούσαν τμήμα εκείνων που έφτασαν κι εγκαταστάθηκαν στην Αργολίδα και τη Λακωνία. Αγνοούμε τα τι και πώς. Το νήμα του μύθου ξαναβρίσκεται στην εποχή που οι Ατρείδες κατείχαν τη Λακωνία. «Τότε», το μεγαλύτερο κομμάτι της Μεσσηνίας ανήκε στη Λακωνία, ενώ στη δυτική ακτή κι ως τον Αλφειό ποταμό, βόρεια, εκτεινόταν το κράτος της Πύλου.

Όταν στη Λακωνία βασίλευε ο Οίβαλος, στη Μεσσηνία ηγεμόνευε ο Περιήρης, ο γιος του Αιόλου. Παντρεύτηκε πρώτος την κόρη του Περσέα, Γοργοφόνη (έμελλε να την παντρευτεί κι ο Οίβαλος), κι απέκτησε γιους τον Λεύκιππο και τον Αφαρέα. Ο Λεύκιππος βασίλευσε στην Ανατολική Μεσσηνία και ο Αφαρέας στη Δυτική.

Ο Μεσσήνιος Ασκληπιός

Στο δικό του βασίλειο, ο Λεύκιππος ίδρυσε πρωτεύουσά του το Λεύκτρο, πόλη που αργότερα προσαρτήθηκε στη Λακωνία. Οι Μεσσήνιοι εξακολουθούσαν να τη διεκδικούν στα ιστορικά χρόνια. Παντρεύτηκε τη Φιλοδίκη κι απέκτησε τρεις κόρες: τις Αρσινόη, Ιάλειρα και Φοίβη.

Την Αρσινόη, κατά τη μεσσηνιακή εκδοχή, ερωτεύτηκε ο θεός Απόλλωνας κι απέκτησε μαζί της γιο, τον Ασκληπιό. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, η Αρσινόη παρέδωσε τον Ασκληπιό στην τροφό Κορωνίδα να το μεγαλώσει. Κι έπειτα, τον πήρε ο Απόλλωνας και τον πήγε στο Πήλιο, να τον αναθρέψει ο Κένταυρος Χείρωνας. Στη Μεσσηνία, έλεγαν, γεννήθηκε ο γιος του Ασκληπιού, Μαχάων, γιατρός των Αχαιών στην εκστρατεία στην Τροία. Στο Λεύκτρο, τον Ασκληπιό και τον Μαχάονα μαζί με τον αδελφό του, Ποδαλείριο, τους τιμούσαν τουλάχιστον ως τα ρωμαϊκά χρόνια.

Οι απόγονοι του Ασκληπιού, οι Ασκληπιάδες, είχαν στην επικράτειά τους τις θεσσαλικές πόλεις Ιθώμη, Τρίκκη και Οιχαλία (βλ. «Ιστορία των Τρικάλων»: Ο θεραπευτής Ασκληπιός). Στη Μεσσηνία, έλεγαν ότι οι πόλεις αυτές είναι μεσσηνιακές με την Ιθώμη να ταυτίζεται με τον ομώνυμο τειχισμένο λόφο πάνω από τη Μεσσήνη και την Οιχαλίανα μην είναι άλλη από την παλιά Ανδανία του Πολυκάονα. Όσο για την Τρίκκη, στα ιστορικά Χρόνια έδειχναν τα ερείπια της στα βόρεια του νομού.

Η Χαρωπή και η Λαμπερή

Οι δυο άλλες κόρες του Λεύκιππου, η Ιάλειρα και η Φοίβη, είχαν κοινή τύχη. Η πρώτη ήταν ιέρεια της Άρτεμης και η δεύτερη της Αθηνάς. Κατά μια εκδοχή, και τις δυο ο πατέρας τους τις είχε υποσχεθεί στους Ίδα και Λυγκέα, παιδιά του αδελφού του, Αφαρέα. Τις διεκδικούσαν όμως και οι Κάστορας και Πολυδεύκης, οι τυπικά γιοι του Τυνδάρεω, ουσιαστικά του Δία. Είτε με την ανοχή του Λεύκιππου που πήρε πλούσια δώρα είτε όχι, οι Διόσκουροι, Κάστορας και Πολυδεύκης, τις έκλεψαν. Ο Αφαρέας και οι γιοι του τους κυνήγησαν αλλά στη σύγκρουση μαζί τους σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ο θάνατός τους είχε αιτία τη διαφωνία με τους Διόσκουρους στη μοιρασιά ενός κλεμμένου κοπαδιού. Δεν είχαν σχέση με τις κόρες του Λεύκιππου, τις οποίες οι Διόσκουροι απλά έκλεψαν και παντρεύτηκαν κατά τις συνήθειες της εποχής.

Η έρευνα έχει εντοπίσει τα ονόματα Ιάλειρα (Χαρωπή) και Φοίβη (λαμπερή) ως επίθετα της Σελήνης. Και το Λεύκιππος (αυτός με το άσπρο άλογο) του Ήλιου, η λατρεία του οποίου αργότερα αντικαταστάθηκε από του Απόλλωνα (πατέρα και του Ασκληπιού από την Αρσινόη). Το συμπέρασμα είναι ότι οι παρουσιαζόμενες ως κόρες του Λεύκιππου αρχικά ήταν θεές που λατρεύονταν στη Σπάρτη, στον ίδιο ιερό χώρο της λατρείας του Διονύσου. Άλλωστε, τις ιέρειες του Διονύσου τις ονόμαζαν Λευκιππίδες (κόρες του Λεύκιππου). Με όλα αυτά όμως, η Ανατολική Μεσσηνία βρέθηκε από την προαχαϊκή εποχή δεμένη με τη μοίρα της Λακωνίας.

Ο Νηλέας στην Πύλο

Ο γιος του Περιήρη κι αδελφός του Λεύκιππου, ο Αφαρέας, παντρεύτηκε την Αρήνη και ίδρυσε πόλη με το όνομά της, πρωτεύουσα της επικράτειας που απλωνόταν στη Δυτική Μεσσηνία. Πρόσφυγας στην Αρήνη έφτασε ο Νηλέας, διωγμένος από τον αδελφό του Πελία (βλ.«Ιστορία Θεσσαλίας»: Πελίας και Ιάσονας). Ο Αφαρέας του παραχώρησε την περιοχή όπου έκτισε την Πύλο.

Ο Νηλέας παντρεύτηκε την Χλωρίδα κι απέκτησε δώδεκα γιους και μια κόρη, την Πηρώ που έμελλε να παντρευτεί τον Μελάμποδα (βλ. «Ιστορία Ηλείας»: Ο Μελάμποδας και τα βόδια). Ανάμεσα στους γιους ήταν κι ο Νέστορας με τον Περικλύμενο, ένα παλικάρι αντρειωμένο και με την ικανότητα να αλλάζει μορφή, όποτε ήθελε.
Κάποια στιγμή, στην Πύλο έφτασε ο Ηρακλής, αναζητώντας κάποιον να τον εξαγνίσει από ένα φόνο που έκανε σε στιγμή τρέλας.

Ο Νηλέας όμως ήταν φίλος με τον πατέρα του νεκρού κι αρνήθηκε να κάνει τις τελετές του καθαρμού. Μαζί του συμφώνησαν κι έντεκα από τους δώδεκα γιους: μόνο ο Νέστορας επέμενε να κάνουν το χατίρι του ημίθεου αλλά δεν εισακούστηκε. Δεν χρειάζονταν περισσότερα για να ανοίξει πόλεμο με τους Πύλιους ο Ηρακλής. Βρήκε τον βασιλιά των Αμυκλών Λακωνίας πρόθυμο να τον εξαγνίσει, μάζεψε στρατό και κίνησε να πάρει την Πύλο.
Ο Περικλύμενος βγήκε μπροστά, επικεφαλής του στρατού των Πυλίων. Έκανε μεγάλη ζημιά στους εισβολείς, σε σημείο που ο Ηρακλής αναρωτιόταν, αν στ´ αλήθεια μπορούσε να πάρει την πόλη. Κάποια στιγμή, ο Περικλύμενος μεταμορφώθηκε σε μέλισσα και πήγε και κάθισε στο άρμα του Ηρακλή περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή να τον σκοτώσει. Όμως, η Αθηνά που τον προστάτευε, του φανέρωσε ποιος κρυβόταν πίσω από τη μορφή της μέλισσας κι ο Ηρακλής τον σημάδεψε και τον σκότωσε με ένα βέλος του.
Χωρίς τον Περικλύμενο, οι Πύλιοι υπέκυψαν. Στη σύντομη μάχη, σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα από τους γιους του Νηλέα. Γλύτωσε μόνο ο Νέστορας που έτυχε να λείπει όσο διαρκούσαν οι μάχες. Κατά μια εκδοχή, ο Ηρακλής τον εγκατέστησε βασιλιά στον θρόνο του πατέρα του, επειδή μόνο αυτός είχε πάρει το μέρος του, όταν έφτασε εκεί ζητώντας τον εξαγνισμό. Κατά μια άλλη εκδοχή, ο Νέστορας ήταν ακόμα παιδί για να αναλάβει τέτοια καθήκοντα.

Όπως και να έχει το πράγμα, η Πύλος υπέφερε και μετά την ήττα από τον Ηρακλή. Όχι από τον ημίθεο αλλά από τους γείτονες. Ο ξολοθρεμός των μαχητών έκανε τους τριγύρω λαούς να μπαίνουν ακώλυτα στην περιοχή και να κλέβουν ζώα. Οι εισβολείς κυρίως προέρχονταν από την Ηλεία. Κι ο βασιλιάς τους, Αυγείας, έφτασε σε σημείο να κατακρατήσει τα άλογα του Νηλέα που είχαν νικήσει στο αγώνισμα της αρματοδρομίας στους Ολυμπιακούς αγώνες. Αυτό ο Νηλέας δεν μπορούσε να το καταπιεί. Μάζεψε όσους Πύλιους είχαν απομείνει και εισέβαλε στην Ηλεία. Ο αιφνιδιασμός πέτυχε και οι Πύλιοι επέστρεψαν στην περιοχή τους μαζί με πάρα πολλά κοπάδια με ζωντανά των Ηλείων. Ο Νηλέας κράτησε το μερίδιό του και μοίρασε τα υπόλοιπα ανάλογα με της ζημιές που καθένας από τους άνδρες του είχε υποστεί στις επιδρομές των Ηλείων.

Πλην όμως, οι Ηλείοι φάνηκαν απειλητικοί στα σύνορά τους. Οι Πύλιοι ετοιμάστηκαν να αμυνθούν με τον Νηλέα να κρύβει το άρμα του Νέστορα, μοναδικού γιου που του είχε απομείνει, ώστε να μην πάει στη μάχη κι έτσι να μην κινδυνεύσει. Ο Νέστορας πήγε πεζός. Στη μάχη, σκότωσε τον γαμπρό του Αυγεία, πήρε το άρμα του και χύθηκε εναντίον των Ηλείων που, μπροστά στην ορμή του, το έβαλαν στα πόδια. Η παράδοση αναφέρει ότι ο Νέστορας σκότωσε εκατό Ηλείους με τα ίδια του τα χέρια. Και ότι η καταδίωξη σταμάτησε μόνον όταν η θεά Αθηνά παρουσιάστηκε μπροστά στους Πύλιους και τους διέταξε να γυρίσουν πίσω.

Ο σοφός Νέστορας

Κάποια στιγμή, ο Νηλέας πέθανε στην Εφύρα (Κόρινθο). Τον διαδέχτηκε ο Νέστορας που κληρονόμησε και το βασίλειο του Αφαρέα, όταν αυτός και οι γιοι του σκοτώθηκαν από τους Διόσκουρους. ´Ηταν βασιλιάς κραταιού βασιλείου όταν, κοντά 75άρης, ακολούθησε τους άλλους Αχαιούς στον Τρωικό πόλεμο, με στρατό από εννέα πόλεις της επικράτειάς του και με ενενήντα πλοία, μόλις δέκα λιγότερα από τα καράβια που διέθετε ο αρχηγός Αγαμέμνονας και τριάντα παραπάνω από όσα είχε ο άμεσα ενδιαφερόμενος Μενέλαος. Η εκεί δράση του δεν ήταν πολεμική. Στις μάχες, τον στρατό του οδηγούν οι γενναίοι γιοι του, Αντίλοχος και Θρασυμήδης.
Ο πρώτος αναφέρεται στην Ιλιάδα ότι σκότωσε εννέα Τρώες κι ήταν αυτός που ανέλαβε να ανακοινώσει στον Αχιλλέα τον θάνατο του φίλου του, Πάτροκλου.

Ο Αντίλοχος σκοτώθηκε σε μονομαχία με τον Μέμνονα. Ο ίδιος ο Νέστορας χρησιμοποιούσε τη σοφία του και τον σεβασμό με τον οποίο οι Αχαιοί τον περιέβαλαν για να νουθετήσει τους αρχηγούς και να δώσει τις πρέπουσες συμβουλές.

Επέστρεψε σώος στην «ημμαθόεντα Πύλο», μετά την άλωση της Τροίας, χωρίς ιδιαίτερες περιπέτειες. Εκεί κάποια στιγμή φιλοξένησε τον Τηλέμαχο, τον γιο του Οδυσσέα που τριγύριζε στην περιοχή αναζητώντας τα ίχνη του πατέρα του.

Το κομμάτι αυτό της Οδύσσειας αλλά και η ανακάλυψη του μυκηναϊκού ανακτόρου στη θέση Επάνω Εγκλιανός τοποθετούν την ομηρική Πύλο στη Μεσσηνία, 17 χλμ. βόρεια. από τη σημερινή, την Πύλο των χρόνων της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Η μετανάστευση των Πυλίων

Πύλη φυσική προς τη Δύση, η Πύλος άνθησε ως κεντρικό λιμάνι για το διαμετακομιστικό εμπόριο της μυκηναϊκής επικράτειας με τους σταθμούς της Κάτω Ιταλίας και της Σικελίας. Το ανάκτορο εκεί πρέπει να κτίστηκε μετά από αυτό της Ιωλκού, αν παρακολουθήσουμε πιστά τη μυθολογία.

Ο Πελίας, λέει, έγινε βασιλιάς της Ιωλκού κι έδιωξε τον αδερφό του Νηλέα, που μετανάστευσε στη Μεσσηνία, έκτισε την Πύλο, παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά του Ορχομενού κι απόκτησε δώδεκα παιδιά, τα έντεκα από τα οποία σκοτώθηκαν από τον Ηρακλή. Γλύτωσε μόνον ο Νέστορας, που έτυχε να λείπει, όταν έγινε το κακό.

Απ´ όταν χάθηκαν για τους Αχαιούς τα λιμάνια της Δυτικής Μεσογείου, πρέπει να υπήρξε πρόβλημα μεγάλο για την περιοχή. Φυσικό ήταν να στραφούν κι οι Πύλιοι προς τα ανατολικά. Στα βαθιά του γεράματα, ο Νέοτορας δέχτηκε να ακολουθήσει τους άλλους στην εκστρατεία εναντίον της Τροίας.
Η Τροία έπεσε αλλά η ευρύτερη περιοχή των Ασούβα, στην οποία βρισκόταν, ποτέ δεν κατακτήθηκε από τους Αχαιούς. Ο Νέστορας ευτύχησε να γυρίσει στην πατρίδα του χωρίς προσωπικές απώλειες. Η επικράτεια συνέχισε να ευημερεί για λίγο καιρό ακόμα, καθώς η διάλυση του κράτους των Χετταίων έφερε ένα άμεσο καλό, πριν από την καταστροφή.

Το σίδερο, του οποίου η εξαγωγή απαγορευόταν από τους Χετταίους βασιλιάδες, άρχισε να διαδίδεται σε μεγάλη έκταση. Στην Πελοπόννησο, από τα χρόνια αμέσως μετά τα Τρωικά, έφτιαχναν ,με αυτό εργαλεία και σκεύη, χωρίς να περιμένουν να έρθουν οι Δωριείς να τους διδάξουν.

Η απώλεια των μεσογειακών αγορών (βλ. «Ιστορία της Πελοποννήσου»: Η οικονομική κατάρρευση) είχε επιπτώσεις και στην Πύλο. Η γη αδυνατούσε να θρέψει όλον τον πληθυσμό. Η παράδοση αναφέρει ότι ένας γιος του Νηλέα, ο Μέλανθος, πήρε τους μισούς τουλάχιστο Νηλείδες κι έφυγε για την Αττική. Ο Παυσανίας γράφει ότι ο Μέλανθος ήταν μακρινός απόγονος του Περικλύμενου, αδερφού του Νέστορα και γιου του Νηλέα. Κι ο Παυσανίας μοιάζει πιο σωστός, καθώς η παράδοση θέλει αιτία της μετανάστευσης την εκδίωξη των Νηλειδών από τους Ηρακλείδες, κάτι που έγινε αργότερα όταν η φάλαγγα των Ηρακλειδών έφτασε στη Μεσσηνία, κατεβαίνοντας από την Αρκαδία, με αρχηγό τον Κρεσφόντη. Οι Αχαιοί, κατά την παράδοση, αποσύρθηκαν ειρηνικά και οι νεοφερμένοι κατέλαβαν το κέντρο της πεδιάδας στην οποία κυλά ο Πάμισος.
Όπως και να ´χει το ζήτημα, ο Μέλανθος πήρε όλο του το σόι κι έφυγε στην Αττική, όπου πρόθυμα τους φιλοξένησαν. Πάντα σύμφωνα με τη μυθολογία, σε κάποια μάχη Αθηναίων και Βοιωτών, ο Μέλανθος σκότωσε τον βασιλιά των αντιπάλων Ξάνθο και γλύτωσε την Αττική. Οι κάτοικοί της καταργήσανε τον Θυμοίνη, τελευταίο απόγονο του Θησέα, και προσέφεραν τον θρόνο στον σωτήρα τους. Τον διαδέχτηκε ο γιος του Κόδρος, τελευταίος βασιλιάς των Αθηναίων, που θυσιάστηκε για να σώσει τη χώρα από τους Δωριείς.
Από τους γιους του Κόδρου, ο ένας έμεινε στην Αθήνα κι έγινε γενάρχης της μισής αθηναϊκής αριστοκρατίας, καθώς ακόμα κι ο σοφός Σόλωνας υπερηφανευόταν ότι κατάγεται από τον Κόδρο. Ο άλλος πήρε τους Πύλιους και κάμποσους Θηβαίους και μετανάστευσε στην Ιωνία.

Στη Λυδία, κοντά στο σημερινό Ντεϊρ Μεντερέ, υπήρχε στα ιστορικά χρόνια η πόλη Κολοφώνα. Εκεί γεννήθηκε, το 632 π.χ., ο μεγάλος ποιητής Μίμνερμος, δημιουργός της ερωτικής ελεγείας. ´Ένα από τα ελάχιστα αποσπάσματα ποιημάτων του, που σώθηκαν, λέει:

«...αιπείαν τε Πύλον Νηλήιον άστυ λιπόντες ιμερτήν Ασίην νηυσίν αφικόμεθα
ες δ´ ερατήν Κολοφώνα βίην υπέροπλον έχοντες εζόμεθ´ αργαλέης ύβριος ηγεμόνες ...».

Με δυο λόγια, οι στίχοι σημαίνουν ότι έφυγαν από την Πύλο κι ήρθαν στη Μ. Ασία. Αυτή είναι και η παλαιότερη γραπτή μαρτυρία για τη μετανάστευση, αν και ο Μαρινάτος διερωτάται, αν πρόκειται γι´ αυτήν του 120υ αι. π.χ. ή για κάποια κατοπινή.

Ο Α´ Μεσσηνιακός πόλεμος

Πολύ γρήγορα, οι νέοι κάτοικοι της Μεσσηνίας βρέθηκαν στο στο κάστρο των Σπαρτιατών. Στα τέλη του 90υ με 80 π.χ. αιώνα, ο βασιλιάς Τήλεκλος της Σπάρτης έστησε συνωμοσία εναντίον ηγετών της Μεσσηνίας αλλά έπεσε ο ίδιος θύμα της. Η κατάκτηση της Μεσσηνίας αναβλήθηκε. Οι Σπαρτιάτες επανήλθαν όταν πια είχαν θέσει υπό την κατοχή τους ολόκληρη τη Λακωνία (βλ. «Ιστορία της Λακωνίας»: Οι Ηρακλείδες στη Σπάρτη) .´Ήταν γύρω στα μέσα του 80υ π.χ. αιώνα όταν η Σπάρτη ζήτησε κάποιες παραχωρήσεις. Στη Μεσσηνία, τότε, υπήρχαν δυο βασιλιάδες, ο Αντίοχος που ήταν αντίθετος και ο Ανδροκλής που πρότεινε να γίνουν οι παραχωρήσεις. Η διαφωνία οδήγησε σε εμφύλια διαμάχη που έληξε με τον θάνατο του Ανδροκλή. Όταν αργότερα πέθανε και ο Αντίοχος, οι Σπαρτιάτες ετοίμασαν στρατό με μυστικότητα κι επέπεσαν στη Μεσσηνία αιφνιδιαστικά. ´Ηταν το 735 π.Χ. κι άρχιζε ο Α´ Μεσσηνιακός πόλεμος που έμελλε να κρατήσει είκοσι χρόνια.

Οι εισβολείς πήραν τον συνοριακό οικισμό Άμφεια και τον χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο για επιδρομές στη μεσσηνιακή πεδιάδα. Τα πρώτα χρόνια πέρασαν με τους Σπαρτιάτες να πραγματοποιούν επιδρομές λεηλασίας και να αποχωρούν. Η πρώτη σοβαρή μάχη ανάμεσα στους δυο στρατούς έγινε στα 732 π.χ. αλλά δεν έκρινε τον πόλεμο. Νέα κατά παράταξη μάχη έγινε το 731 π.χ.. Οι Σπαρτιάτες είχαν μαζί τους συμμάχους και μισθοφόρους αλλά και πάλι δεν υπήρξε νικητής. Οι Μεσσήνιοι όμως αντιμετώπιζαν αποδράσεις δούλων τους που περνούσαν στο σπαρτιατικό στρατόπεδο ενώ τα χωριά τους ήταν εκτεθειμένα στις σπαρτιατικές επιδρομές. Αποφάσισαν να οργανώσουν την άμυνά τους στην οχυρή Ιθώμη.

Η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη για τα επόμενα χρόνια ως το 726 π.χ. με τους Σπαρτιάτες να πραγματοποιούν επιδρομές και τους Μεσσήνιους να αμύνονται. Τη χρονιά εκείνη, σκοτώθηκε ο βασιλιάς των Μεσσηνίων και τον διαδέχτηκε ο Αριστόδημος. Από την ώρα εκείνη κι έπειτα, η μεσσηνιακή τακτική έπαψε να είναι μόνο αμυντική. Σε συνεννόηση με τους Αρκάδες, οι Μεσσήνιοι απαντούσαν στις σπαρτιατικές επιδρομές με δικές τους αντεπιθέσεις και λεηλασία της Λακωνίας.

Μεγάλη μάχη έγινε το 722 π.χ. Σ´ αυτήν, αντιμέτωποι βρέθηκαν ο Μεσσήνιοι με σύμμαχους Αρκάδες, Αργείους και Σικυώνιους και οι Σπαρτιάτες με σύμμαχους Κορίνθιους. Οι Μεσσήνιοι νίκησαν με βαριές απώλειες. Ο σπαρτιατικός κλοιός όμως περιέσφιγγε όλο και πιο πολύ την Ιθώμη. Οι Μεσσήνιοι είχαν φτάσει στα όριά τους. Βλέποντας ότι ήταν αδύνατο οι συμπατριώτες του να αποφύγουν την υποταγή, ο Αριστόδημος αυτοκτόνησε. Οι Μεσσήνιοι, αντί για νέο βασιλιά, εξέλεξαν ένα στρατηγό που σύντομα πέθανε. Η Ιθώμη εγκαταλείφθηκε. Οι υπερασπιστές της σκόρπισαν. Μετά από είκοσι χρόνων προσπάθειες, οι Σπαρτιάτες πήραν ορισμένα τμήματα της μεσσηνιακής Στενύκλαρου και τα χώρισαν σε κλήρους. Ήταν το 715 π.χ. και ο Α´ Μεσσηνιακός πόλεμος είχε λήξει.

B´ και Γ´ Μεσσηνιακοί Πόλεμοι

Η ευκαιρία για ένα ξεσηκωμό εναντίον της Σπάρτης παρουσιάστηκε στους Μεσσήνιους στα 669 π.Χ. Τη χρονιά εκείνη, Σπαρτιάτες και Αργείοι είχαν δώσει τη μάχη των Υσιών στον μεταξύ τους μακροχρόνιο πόλεμο για την κατοχή της Θυρεάτιδας (βλ. «Ιστορία Άργους»: Η πάλη για τη Θυρεάτιδα). Η μάχη είχε λήξει χωρίς νικητή αλλά και οι δυο αντίπαλοι είχαν υποστεί πολύ βαριές απώλειες. Οι Μεσσήνιοι άρπαξαν την ευκαιρία κι επαναστάτησαν. Έτσι, ξεκίνησε ο Β´ Μεσσηνιακός πόλεμος.

Η επανάσταση έδιωξε τους Σπαρτιάτες από τη Στενύκλαρο κι έφερε σε πολύ δύσκολη θέση εκείνους που είχαν κλήρο εκεί. Ο πόλεμος κράτησε χρόνια. Στην αρχή, με επιδρομές των μεν στα μέρη των δε. Μετά, με μάχες κατά παράταξη. Σε μια από αυτές (γύρω στα 667/6 π.χ.), οι Σπαρτιάτες νίκησαν κι ανάγκασαν τους Μεσσήνιους να αποσυρθούν στο βουνό της Ιθώμης. Με αυτό ορμητήριο, συνέχισαν τις επιδρομές εναντίον των Σπαρτιατών. Ήταν η εποχή που ο Σπαρτιάτης ποιητής, Τυρταίος, έγραφε πατριωτικά ποιήματα προσπαθώντας να εξυψώσει το ηθικό των συμπολιτών του καλώντας τους νέους «να πεθάνουν για την πατρίδα».

Είτε χάρη στα ποιήματα του Τυρταίου είτε επειδή ήταν πιο αξιόμαχοι, οι Σπαρτιάτες άρχισαν να παίρνουν κεφάλι. Στα 659 π.χ., είχαν ήδη ανακτήσει τα πολλά από τα χαμένα εδάφη. Τη χρονιά εκείνη, πήραν μια δυτική αρκαδική πόλη κι απομόνωσαν την Ιθώμη. Στα 657 π.χ., την κατέλαβαν. Ο Β´ Μεσσηνιακός πόλεμος που κράτησε δώδεκα χρόνια, είχε λήξει. Η περιοχή και πάλι χωρίστηκε σε κλήρους αλλά οι Σπαρτιάτες συνάντησαν εστίες αντίστασης στα γύρω μέρη. Τους πήρε Χρόνο ώσπου να τις καταβάλουν. Στα τέλη του αιώνα, οι Μεσσήνιοι και πάλι ξεσηκώθηκαν. Η τελική σπαρτιατική επικράτηση επήλθε μόλις το 600 Π.Χ. Και είχε απλωθεί ως την Πύλο και τη Μεθώνη. Η τελευταία παραχωρήθηκε σε: πρόσφυγες από το Ναύπλιο που έφευγαν την κατάκτηση των Αργείων (βλ. «Ιστορία Ναυπλίου»: Το Άργος και ο γάιδαρος).

Στα επόμενα 150 χρόνια, η Μεσσηνία ήταν δεμένη στο άρμα της Σπάρτης. Ο ξεσηκωμός που έγινε αιτία να ξεκινήσει ο Γ´ Μεσσηνιακός πόλεμος (βλ. «Ιστορία Λακωνίας» Δημιουργώντας εχθρούς), κατέληξε σε νέα νίκη των Σπαρτιατών. ´Ήταν τότε που οι Αθηναίοι παραχώρησαν στους Μεσσήνιους πρόσφυγες τη Ναύπακτο (459πΧ).


Πηγή: "Πατριδογνωσία"

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Β΄

Ελευθερία και υποταγή

Περίπου έναν αιώνα αργότερα, στα 371 π.Χ, η Σπάρτη βρισκόταν σε, πόλεμο με τη Θήβα. Ο Θηβαίος Επαμεινώνδας διέσχιζε την Πελοπόννησο ιδρύοντας πόλεις σε μια προσπάθεια να απομονώσει τη Σπάρτη. Η Μαντινεία ξανακτίστηκε, ενώ οι κάτοικοι 40 οικισμών αποτέλεσαν τον πληθυσμό της Μεγαλόπολης που δημιουργήθηκε τότε. Στα 369 π.Χ, ο Επαμεινώνδας έφτασε στη Μεσσηνία. Ξεσήκωσε τους κατοίκους κι έκτισε τη Μεσσήνη. Την οχύρωσε και την έκανε κέντρο της εξέγερσης εναντίον της Σπάρτης. Οι Μεσσήνιοι έσπευσαν να την κατοικήσουν. Οι Σπαρτιάτες έσπευσαν να την καταλάβουν. Απέτυχαν.

Όταν ο Επαμεινώνδας σκοτώθηκε, οι Σπαρτιάτες προσπάθησαν πάλι να κυριεύσουν τη νέα πόλη. Αργείοι, Αρκάδες και Αθηναίοι βρέθηκαν στο πλευρό των Μεσσηνίων. Στα 355 π.Χ., η Σπάρτη επιτέλους αναγνώρισε την ελευθερία των Μεσσηνίων. Τη κράτησαν, μέσα από πολλές περιπέτειες και καταστροφές, ως 10 191 π.χ., οπότε υποχρεώθηκαν να ενταχθούν στην Αχαϊκή Συμπολιτεία, στην οποία ανήκε η Πελοπόννησος ολόκληρη.
Από τότε, η τύχη της Μεσσηνίας συνδέθηκε με αυτή της υπόλοιπης Πελοποννήσου πέρασε στην κατοχή των Ρωμαίων και, αργότερα, απετέλεσε τμήμα του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους (βλ. «Ιστορία Πελοποννήσου» Στα Χρόνια των Ρωμαίων).

Από τον 80 μ.Χ. αιώνα, οι κάτοικοι της Μεσσηνίας ξεκίνησαν να ιδρύουν παράλιους οικισμούς που εξελίχθηκαν σε νέες πόλεις. Δημιουργήθηκαν η Καλαμάτα, η Αρκαδιά (στην αρχαία Κυπαρισσία), το Ναυαρίνο στην περιοχή της σημερινής Πύλου. Η Μεθώνη και η Κορώνη εξελίχθηκαν σε πανίσχυρα φρούρια.
Ο Γοδεφρείδος Βιλαρδουίνος ξέπεσε στα 1204 στην περιοχή της Μεθώνης. Η σύντομη συνεργασία του με τον Βυζαντινό Ιωάννη Καντακουζηνό τον έπεισε να κυριεύσει τον Μοριά και να στήσει το πριγκιπάτο της Αχαϊας (βλ. «Ιστορία Αχαϊας»: Στήνοντας το πριγκιπάτο). Κράτησε για λογαριασμό του τις βαρονίες της Καλαμάτας και της Αρκαδιάς και παραχώρησε τη Στενύκλαρο σε κάποιον βαρόνο Λουκά. Τα κάστρα της Κορώνης και της Μεθώνης τα πρόλαβαν οι Βενετσιάνοι. .
Τα κρατούσαν, μαζί με το Ναυαρίνο, όταν οι Φράγκοι αποχώρησαν από τον Μοριά, στον οποίο απλώθηκε το δεσποτάτο του Μυστρά.

Όταν στα χρόνια της τουρκοκρατίας η Πελοπόννησος χωρίστηκε σε επτά διαμερίσματα, στη δυτική Μεσσηνία δημιουργήθηκε ο νομός Μεθώνης με πρωτεύουσα την πόλη της Μεθώνης. Περιλαμβάνονταν σ´ αυτόν οι περιοχές Μεθώνης, Ναυαρίνου και Αρκαδιάς όπου είχε την έδρα του ο επίσκοπος. Δημιουργήθηκε ο νομός Κορώνης με την πόλη της Κορώνης πρωτεύουσα και περιοχές του τις Κορώνη, Ανδρούσα (σημερινή Μεσσήνη) και Καλαμάτα.

Η Καλαμάτα ήταν η πρώτη πόλη που ελευθερώθηκε στην Επανάσταση του 1821. Σύντομα, και ολόκληρη η Μεσσηνία εκτός από τα κάστρα της Κορώνης και της Μεθώνης.
Στο δεύτερο ήταν που αποβιβάστηκαν οι αιγυπτιακές δυνάμεις του Ιμπραήμ, τον Φεβρουάριο του 1825. Νίκησε τους Έλληνες στο Κρεμμύδι, πήρε το Ναυαρίνο και σχημάτισε ασφαλές τρίγωνο με τα τρία φρούρια: Κορώνης, Μεθώνης, Ναυαρίνου. Ο Παπαφλέσσας ήταν αυτός που βγήκε να τον αντιμετωπίσει στο Μανιάκι.

«Θα πολεμήσω τον Ιμπραήμ και θα πεθάνω ή θα νικήσω»

Φανατικός, παράφορος, προκλητικός. Και συνάμα παπάς. Αληθινό εκρηκτικό κοκτέιλ, ο Γρηγόριος Φλέσσας - Δικαίος ποτέ δεν έκανε πίσω. Πολύ περισσότερο εκείνη τη στιγμή που είχε αρπάξει τον Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο απ´ τον λαιμό και με καθόλου Χριστιανικό τρόπο του εξηγούσε πως μόνον αν του τα ξερνούσε όλα υπήρχε περίπτωση να γλυτώσει από τα χέρια του. Ο Αναγνωστόπουλος κοιτούσε τον Παπαφλέσσα κατά πρόσωπο, προσπαθώντας να καταλάβει αν μπλοφάριζε ή όχι. Όμως τα μάτια του αρχιμανδρίτη πετούσαν σπίθες, τα μάγουλά του είχαν κοκκινίσει. Σίγουρα κάποιος καλός θεός τον συγκρατούσε ακόμα.
Ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος ανήκε στους αρχηγούς της Φιλικής Εταιρείας. Είχε και την έγκριση των άλλων να πλησιάσει τον τρελοπαπά. Ο Παπαφλέσσας ήταν πανάξιος της φήμης που τον ακολουθούσε. Γεννημένος το1788 στην Πολιανή της Μεσσηνίας, είχε σπουδάσει στην καλή σχολή της Δημητσάνας κι είχε γίνει καλόγερος.
Το ράσο δεν κατάφερε να περιορίσει την παραφορά του. Με λυμένο διαρκώς το ζωνάρι για καβγά, δεν ήταν έκπληξη το ότι σκυλόβρισε τον Τούρκο ισχυρό της περιοχής και βρέθηκε να τρέχει κυνηγημένος από ολόκληρο στρατιωτικό απόσπασμα, ώσπου μπήκε σ´ ένα και κι και πέρασε στη Ζάκυνθο. Από εκεί, βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, υπηρέτησε στο πατριαρχείο κι έγινε αρχιμανδρίτης. Ο φλογερός πατριωτισμός του δεν κρυβόταν. Οι φιλικοί τον ήθελαν αλλά και φοβόντουσαν μήπως με κάποια από τις συνηθισμένες αποκοτιές του τα τίναζε όλα στον αέρα. Στα 1818, αποφάσισαν να τον ψαρέψουν. Το δύσκολο έργο ανέλαβε ο Αναγνωστόπουλος.

Για μέρες, ο Παπαφλέσσας έκανε τον χαζό. Όταν ο φιλικός κατάλαβε πως αντί να ψαρέψει τον παπά, τον ψάρευε εκείνος, ήταν πολύ αργά. Μόλις ο αρχιμανδρίτης πείστηκε ότι υπήρχε επαναστατική οργάνωση, έπιασε τον φιλικό απ´ τον λαιμό. Τον ανάγκασε να του τα πει όλα. Κι έπειτα, τον έβαλε να τον οδηγήσει στην Ανώτατη Αρχή. ´Έκπληκτοι οι Εμμανουήλ Ξάνθος και Αθανάσιος Τσακάλωφ τον είδαν φάντη μπαστούνι μπροστά τους. Υπέκυψαν στις απαιτήσεις του. Με το «έτσι θέλω», ο Παπαφλέσσας εγκαταστάθηκε στην Ανώτατη Αρχή της Φιλικής Εταιρείας, περίπου στη θέση του Νικόλαου Σκουφά που είχε πεθάνει τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς.
Έτσι κι αλλιώς, τα πράγματα δεν πήγαιναν και τόσο καλά για την οργάνωση. Οι ηγέτες της μαζεύτηκαν στην Κωνσταντινούπολη, κάτω από τη μύτη των Τούρκων, να δουν τι θα κάνουν. Η σύσκεψη ήταν θυελλώδης. Ο Τσακάλωφ αντιμετώπιζε ακόμα και το ενδεχόμενο της διάλυσης. Στις 22 Σεπτεμβρίου του 1818, πάρθηκε η μεγάλη απόφαση: θα προχωρούσαν.

Στα 1819, στην Ανώτατη Αρχή της Φιλικής Εταιρείας μπήκε κι ο πάμπλουτος και ισχυρός στην περιοχή της Μολδαβίας Γεώργιος Λεβέντης. Στα 1820, η οργάνωση απέκτησε σπουδαίο αρχηγό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη. Παπαφλέσσας και Λεβέντης κάθισαν κι έφτιαξαν το «σχέδιον γενικόν», ένα πρόγραμμα δράσης για το πώς θα γινόταν η Επανάσταση. Στις 7 Οκτωβρίου του 1820, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης το ενέκρινε τροποποιημένο: «Ημέρα Χ» ορίστηκε η 25η Μαρτίου του 1821. Όσο ακόμα πολεμούσε ο Αλή πασάς στα Γιάννενα, ο Υψηλάντης θα επαναστατούσε τις παραδουνάβιες ηγεμονίες, ενώ ο Παπαφλέσσας ανέλαβε τον Μοριά.
Ο αρχιμανδρίτης έγραψε του Κολοκοτρώνη να πάει στη Μάνη, εξασφάλισε για τον εαυτό του χαρτιά που τον βάφτιζαν «πατριαρχικό έξαρχο», πέρασε από το Αϊβαλί, φόρτωσε ένα καράβι μπαρούτι και όπλα, το έστειλε κι αυτό στη Μάνη και διέσχισε το Αιγαίο. Μέσα Δεκεμβρίου του 1820, βρισκόταν κι αυτός στη Μάνη. Βρήκε τους Τούρκους του Μοριά ενημερωμένους για την άφιξή του και πρόθυμους να τον διευκολύνουν στις μετακινήσεις του. Χωρίς να ξέρουν για ποιο λόγο ήρθε, οι πρόκριτοι κι ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός τον δέχτηκαν εχθρικά. Στις 6 Ιανουαρίου του 1821, έφτασε στη Μάνη κι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ο «πατριαρχικός έξαρχος» ανέβηκε στην Αχαϊα και διαπίστωσε πως υπήρχαν σοβαρές κτηματικές διαφορές ανάμεσα στα μοναστήρια της Αγίας Λαύρας και των Ταξιαρχών. Οργανώθηκε σύσκεψη στη Βοστίτσα (βλ. «Ιστορία Αιγίου» Η σύσκεψη στη Βοστίτσα), όπου ο Παπαφλέσσας γνωστοποίησε για πότε είχε οριστεί κήρυξη της Επανάστασης. Μετά, έφυγε για τη Μάνη, αφού πρώτα έβαλε κάποιους φιλικούς να οργανώσουν επεισόδια που θα εξέθεταν τους πρόκριτους στα μάτια των Τούρκων. ´Έτσι, θα τους είχε δεμένους.
Στις τάξεις των κοτζαμπάσηδων επικρατούσε εκνευρισμός. Κάποιοι πρότειναν να καταδώσουν τον τρελόπαπα στις τουρκικές αρχές. Κάποιοι άλλοι προτίμησαν να τον δολοφονήσουν, ώστε να είναι σίγουροι. Ούτε το ένα ήταν εύκολο ούτε το άλλο. Ο παπάς ποτέ δεν κυκλοφορούσε μόνος, ενώ τα στημένα επεισόδια είχαν κάνει τους Τούρκους ν´ αγριέψουν.

Το πλοίο με τα πολεμοφόδια από το Αϊβαλί έφτασε στη Μάνη μέσα του Μάρτη. Με τέχνασμα, ο Παπαφλέσσας έπεισε τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη να το εκτελωνίσει. Χώρισε τα πολεμοφόδια κι ανέθεσε τη μεταφορά τους σε δυο ομάδες την πρώτη με αρχηγό τον Νικήτα Σταματελόπουλο (τον μετέπειτα Νικηταρά Τουρκοφάγο) και τη δεύτερη με τον Χρήστο Αναγνωσταρά. Ο διοικητής της Καλαμάτας Σουλεϊμάν αγάς Αρναούτογλου έμαθε πως κάποιοι ένοπλοι μετέφεραν κάποια φορτία. Τον καθησύχασαν πως ήταν χωρικοί που κουβαλούσαν λάδι. Τα όπλα, τα είχαν, «επειδή ακούστηκε πως κυκλοφορούσαν ληστές». Ο αγάς πείσθηκε και ζήτησε από τον Πετρόμπεη να στείλει τον γιο του Ηλία, να ενισχύσει τη φρουρά της πόλης! Στις 17 Μαρτίου του 1821, όλα ήταν έτοιμα. Οι αγωνιστές μαζεύτηκαν στο ναό των Ταξιαρχών, στην Αρεόπολη της Μάνης, όπου έγινε δοξολογία κι ευλογήθηκαν τα λάβαρα του Αγώνα. Στις 20, ο Ηλίας Μαυρομιχάλης μπήκε με 150 άνδρες στην Καλαμάτα «να ενισχύσει τη φρουρά». Είπε στον Αρναούτογλου πως οι πληροφορίες μιλούσαν για πολλούς ληστές και καλά θα ήταν να έρθουν κι άλλοι για τη φρουρά. Ο διοικητής δέχτηκε.

Στις 22 Μαρτίου, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με τους Μούρτζινους και 2.000 άντρες έπιασε τους λόφους προς τη Σπάρτη. Ο Παπαφλέσσας με τον Αναγνωσταρά και τον Σταματελόπουλο έπιασαν την άλλη πλευρά. Ο Αρναούτογλου κάτι κατάλαβε, αλλά ήταν αργά να αντιδράσει. Στις 23, οι επαναστάτες μπήκαν στην πόλη. Οι Τούρκοι παραδόθηκαν. Το μεσημέρι, οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα και 24 ιερείς ευλογούσαν τις σημαίες κι όρκιζαν τους αγωνιστές. Την ίδια μέρα, έπεφτε κι η Βοστίτσα. Στις 26, παραδίδονταν οι Τούρκοι στα Καλάβρυτα. Η Επανάσταση είχε ξεκινήσει.

Ο Παπαφλέσσας δεν έμεινε αργός. Πότε ως επικεφαλής στρατιωτικών αποσπασμάτων, πότε στο πλάι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, πότε με τον Δημήτριο Υψηλάντη, πολεμούσε παράτολμα όπου υπήρχε μάχη. Τον Δεκέμβριο του 1821, βρέθηκε πληρεξούσιος στη συνέλευση της Επιδαύρου. ´Έμπλεξε με την πολιτική. Η δεύτερη συνέλευση (του Άστρους), το 1823, τον εξέλεξε υπουργό Εξωτερικών. Ο εμφύλιος τον βρήκε στο στοιχείο του.
Έπαιζε και στα δυο ταμπλό κι απέδειξε ότι, εκτός από φλογερός πατριώτης, μπορούσε άνετα να είναι και «φιλόδοξος, φίλαυτος, ταραχοποιός». Πολλοί του καταλογίζουν ότι προσπαθούσε να γυρίσει έτσι τα πράγματα, ώστε να γίνει αυτός ο ηγέτης της χώρας. ´Ήταν μέλος της κυβέρνησης Κουντουριώτη, με τον Κολοκοτρώνη, τον Ζαϊμη και τον Λόντο στη φυλακή, όταν τον Φεβρουάριο του 1825 ο Ιμπραήμ έκανε απόβαση στη Μεθώνη.

Ο Παπαφλέσσας πρότεινε να δοθεί αμνηστία, να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι και ενωμένος ο λαός να αντιμετωπίσει τον εισβολέα. Οι καρέκλες, όμως, μετρούσαν περισσότερο από τον κίνδυνο. Η πρότασή του απορρίφθηκε. Μάνιασε. Ανέβηκε στο βήμα της Βουλής κι ανήγγειλε ότι θα μαζέψει 10.000 οπλοφόρους, θα αντιμετωπίσει τον Ιμπραήμ και ή θα πεθάνει ή θα νικήσει. Αν όμως, τα κατάφερνε, υποσχέθηκε να γυρίσει με τον στρατό του και να απελευθερώσει ο ίδιος τους φυλακισμένους.
Οι αριθμοί δεν του βγήκαν. Μόλις και μετά βίας μάζεψε 2.000 μαχητές. Βάδισε εναντίον του εισβολέα και έφτασε πρώτος στο Μανιάκι, κοντά στο Ναυαρίνο. Του φάνηκε καλή τοποθεσία για μάχη. Έβαλε να φτιάξουν πρόχειρες οχυρώσεις και περίμενε τον εχθρό.

Ο αιγυπτιακός στρατός φάνηκε πολυπληθής και φοβερός. Οι οχυρωμένοι τα χρειάστηκαν. ´Εφυγαν οι πολλοί. ´Έμειναν ο Παπαφλέσσας κι άλλοι τριακόσιοι. Ο παπάς είχε γίνει θηρίο. Ανέβηκε σε μια πέτρα κι έβγαλε πύρινο λόγο. Είχαν κότσια και θα νικούσαν!

Η μάχη άναψε στις 20 Μαϊου του 1825. Οι Αιγύπτιοι χιμούσαν κατά κύματα εναντίον των Ελλήνων κι αποκρούονταν. Όμως, όλο και λιγότεροι υπερασπιστές έμεναν μετά από κάθε επίθεση. Κι οι Αιγύπτιοι εξακολουθούσαν να είναι χιλιάδες. Εξακόσιοι από αυτούς κείτονταν νεκροί αλλά ο Ιμπραήμ συνεχώς διέτασσε νέες επιθέσεις. Το σούρουπο, όλοι οι υπερασπιστές ήταν νεκροί.
Ο Ιμπραήμ έβαλε να του βρουν το κουφάρι του αρχηγού. Έστησε τον νεκρό Παπαφλέσσα όρθιο να ακουμπά σ´ ένα δέντρο. Είπαν ότι έμεινε πολλή ώρα να κοιτά τον εχθρό του. Κι ότι, κάποια στιγμή, σηκώθηκε στις μύτες των ποδιών του και τον φίλησε στο μέτωπο.

Δυο βδομάδες αργότερα, στις 13 Ιουνίου του 1825, ο Ιωάννης Μακρυγιάννης θα σταματούσε τον Ιμπραήμ στους Μύλους, στο δρόμο από την Τρίπολη προς το Ναύπλιο. Θα ήταν η πρώτη και αποφασιστική νίκη κατά των Αιγυπτίων. .

Ο τριεθνής στόλος σήμανε την απελευθέρωση

Ο Ιμπραήμ συνέχισε τη δράση του στην Πελοπόννησο, στεφανωμένος με την αίγλη του πορθητή του Μεσολογγίου. Όμως, η ηρωική αντίσταση του Μεσολογγίου στην πολιορκία των Τουρκοαιγυπτίων ήταν για τους λαούς της Ευρώπης και της Αμερικής ένα γεγονός θαυμαστό. Η παρατεινόμενη άμυνα σκόρπιζε παντού ενθουσιασμό. Οι λαοί πίεζαν τις κυβερνήσεις να βοηθήσουν τους μαχόμενους Έλληνες. Στις 4 Απριλίου του 1826, ο νέος τσάρος της Ρωσίας Νικόλαος Α´ (1796 -1855) υπέγραψε με την Αγγλία το πρωτόκολλο της Πετρούπολης. Είναι το πρώτο κείμενο, που αναφέρει τη λέξη Ελλάδα στη διεθνή διπλωματία. Τη θεωρούσε αυτοδιοικούμενη χώρα, κάτω από την επικυριαρχία του σουλτάνου.

Μετά την ηρωική έξοδο και τις σφαγές που ακολούθησαν στις 10 Απριλίου του 1826, οι πιέσεις προς τις κυβερνήσεις έγιναν πιο έντονες. Υπογραφές με παγκόσμιο κύρος, όπως του Βικτόρ Ουγκό (1802 - 1885), του Φραγκίσκου Ρενέ υποκόμη ντε Σατομπριάν (1768 - 1848) και του Πέτρου ντε Μπερανζέρ (Βερανζέρου, 1780 -1857), έμπαιναν στις εκκλήσεις για βοήθεια στους Έλληνες. Ζητούσαν να απομονωθεί η Αυστρία του Μέτερνιχ και να αναγνωριστεί η Ελλάδα ντε φάκτο. Η άμυνα της ακρόπολης της Αθήνας έδωσε νέα ώθηση στο φιλελληνικό κίνημα. Η σημερινή πρωτεύουσα, τότε ακόμη ήταν ένα άσημο χωριουδάκι αλλά για τους ελληνολάτρες διανοούμενους, περισσότερη αξία είχε το ένδοξο παρελθόν της.

Από τη στιγμή που έπεσε το Μεσολόγγι, ο Κιουταχής κι ο Ιμπραήμ βάλθηκαν να καταστείλουν την ελληνική επανάσταση. Ο Ιμπραήμ ανέλαβε την Πελοπόννησο κι ο Κιουταχής τη Στερεά Ελλάδα. Με 10.000 άνδρες και 26 κανόνια, ο Κιουταχής διέσχισε τη Ρούμελη, έφτασε στις 3 Ιουλίου του 1826 στην Αθήνα και στρατοπέδευσε στα Πατήσια, αρχίζοντας την πολιορκία. Από την Εύβοια, ήρθε ο Ομέρ πασάς που κατέλαβε το λόφο του Φιλοπάππου (11 Ιουλίου) αλλά εκδιώχτηκε με αντεπίθεση του Γκούρα. Όλο τον Ιούλιο, οι Τούρκοι βομβάρδιζαν την πόλη και, στις 3 του Αυγούστου, πήραν με έφοδο τα τείχη της.

Οι Έλληνες οχυρώθηκαν στην Ακρόπολη. Δυο μέρες αργότερα, έφτασαν ενισχύσεις με επικεφαλής τον Καραϊσκάκη και τον Φαβιέρο, που στρατοπέδευσαν στο Χαϊδάρι. Σε οκτάωρη μάχη (6 Αυγούστου), οι Έλληνες νίκησαν τους Τούρκους που προσπάθησαν (8 Αυγούστου) να πάρουν την Ακρόπολη με γενική επίθεση.
Αποκρούστηκαν. Ο Γκούρας σκοτώθηκε (30 Σεπτεμβρίου) αλλά οι Έλληνες κρατούσαν. Στις 29. προς 30 Νοεμβρίου, ενισχύθηκαν και από τον Φαβιέρο, που ανέβηκε στην Ακρόπολη παρά τα καταιγιστικά τουρκικά πυρά.

Κι ενώ ο Κιουταχής βρισκόταν καθηλωμένος στην Αθήνα, ο Καραϊσκάκης διέτρεχε τη Στερεά νικώντας παντού κι αναζωπυρώνοντας την Επανάσταση. Την άνοιξη του 1827, στρατός από 10.000 Έλληνες έφτασε στην Αθήνα για να υποστηρίξει την άμυνα. Έφτασαν με τον Καραϊσκάκη, ενώ αρχηγός του στρατού διορίστηκε ο Άγγλος Τσορτς που προχωρούσε από σφάλμα σε σφάλμα.

Ο Βρετανός ναύαρχος Κόνδριγκτον


Στις 25 Μαϊου του 1827, η Ακρόπολη της Αθήνας παραδόθηκε στους Τούρκους, Σχεδόν την ίδια μέρα, η Γαλλία προσχώρησε στο πρωτόκολλο της Πετρούπολης. Η πανευρωπαϊκή λαϊκή πίεση απέφερε καρπούς στις 6 Ιουλίου του 1827, Την ημέρα αυτή, υπογράφτηκε η συνθήκη του Λονδίνου ανάμεσα στην Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία. Αναγνώριζε αυτόνομη Ελλάδα από τη γραμμή Αμβρακικού - Παγασητικού και νότια, -κάτω από την επικυριαρχία του σουλτάνου.

Το κυριότερο όμως ήταν πως η συνθήκη περιλάμβανε μυστικά άρθρα, που προέβλεπαν την αποστολή τριεθνούς στόλου στην Πελοπόννησο, με εντολή την επιβολή των αποφάσεων, Εκτελεστές της συνθήκης ορίστηκαν οι ναύαρχοι Ερρίκος Δανιήλ Γκοτιέ κόμης Δεριγνύ (1782 -1835) για τη Γαλλία, Εδουάρδος Κόνδριγκτον (1770 - 1851) για την Αγγλία και Λογγίνος Χέυδεν (1772 - 1840) για τη Ρωσία. .
Μη γνωρίζοντας τα μυστικά άρθρα, η Τουρκία απέρριψε τους όρους της συνθήκης. Οι στόλοι των τριών δυνάμεων ανέπλευσαν με προορισμό την Ελλάδα.

Οι τρεις ναύαρχοι έφτασαν με τον στόλο τους στ´ ανοιχτά της Δυτικής Πελοποννήσου. Η Τουρκία έστειλε ενισχύσεις στον Ιμπραήμ που οδήγησε τον στόλο του στο Ναυαρίνο. Ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος διέθετε 89 πλοία με 2.458 κανόνια και 16.000 άνδρες. Ο τριεθνής, μόλις 27 πλοία με 1.276 κανόνια. .
Στις 8 Οκτωβρίου του 1827, ο τριεθνής στόλος μπήκε στο λιμάνι του Ναυαρίνου. Σκοπός των τριών ναυάρχων ήταν πείσουν τον Ιμπραήμ να σταματήσει τη λεηλασία της Μεσσηνίας. Ο Κόνδριγκτον έστειλε με μια βάρκα μερικούς αξιωματικούς να προτείνουν τρόπο συνάντησης με τον Ιμπραήμ. Όμως, κάποιος Τούρκος πυροβόλησε και σκότωσε τον Έλληνα πλοηγό. Από τη βάρκα κι από τη γαλλική ναυαρχίδα απάντησαν με πυροβολισμούς. Ένα αιγυπτιακό πλοίο ανταπάντησε με κανονιοβολισμούς.

Αναπάντεχα, η ναυμαχία είχε αρχίσει. Κράτησε ώσπου έδυσε ο ήλιος. Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό για τον Ιμπραήμ: είχε χάσει εξήντα πλοία και 6.000 άνδρες. Από τον τριεθνή στόλο, είχαν σκοτωθεί 172 άνδρες. Όμως, όλα τα πλοία του ήταν εκεί, έτοιμα να ξαναρχίσουν ναυμαχία, αν χρειαζόταν. Κι αυτή τη φορά, η αντιστοιχία ήταν 27 πολεμικά του τριεθνούς στόλου έναντι 29 του τουρκοαιγυπτιακού. Δεν χρειάστηκε.
Έναν χρόνο αργότερα 14.000 άνδρες υπό τον Γάλλο στρατηγό Μεζόν έφτασαν στην Πελοπόννησο για να την εκκενώσουν από τους Τουρκοαιγυπτίους. Ο Ιμπραήμ προτίμησε να. εκκενώσει την Πελοπόννησο. Όταν ο Ιωάννης Καποδιστρίας έφτασε στην Ελλάδα, ο Μοριάς ήταν ελεύθερος.

Στάση κατά του Καποδιστρία

Ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδιστρίας βρήκε σκληρούς αντίπαλους στα πρόσωπα των μελών της οικογένειας των Μαυρομιχάληδων της Μάνης. Αποτέλεσμα της εχθρότητας που εκδηλώθηκε ανάμεσά τους ήταν η από τον κυβερνήτη απομάκρυνση των Μαυρομιχάληδων από κάθε δημόσια θέση. Η διαμάχη οδήγησε τον Καποδιστρία να θεωρεί τον Πετρόμπεη πηγή κάθε κακού που συνέβαινε στη Μάνη. Για να τελειώνει με την αντιπαλότητα αυτή, έστειλε διοικητή στη Μάνη τον Γενοβέλη που κυριεύτηκε από υπερβάλλοντα ζήλο. Η διοίκηση του Γενοβέλη προκάλεσε τοπική επανάσταση που ξέσπασε το Πάσχα του 1830. Αρχηγός της ήταν ο Τζαννής Μαυρομιχάλης, αδελφός του Πετρόμπεη, ευρύτερα γνωστός ως «βασιλιάς της Μάνης».

Ο Τζαννής προσκλήθηκε στο Ναύπλιο για διαπραγματεύσεις. Πήγε. Τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν μαζί με τον γιο του, Κατσάκο. Τον Ιανουάριο του 1831, ο Τζαννής κατάφερε να δραπετεύσει. ´Έφτασε στη Μάνη και αναζωογόνησε την επανάσταση που απλώθηκε στη Μεσσηνία και ως«Μεσσηνίας στάσις» έχει καταγραφεί. Ο Πετρόμπεης φυλακίστηκε κι ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης μπήκε κάτω από αστυνομική επιτήρηση. Η Μεσσηνία βρισκόταν ακόμα υπό επαναστατικό καθεστώς, όταν ο Ιωάννης Καποδιστρίας δολοφονήθηκε. Τα πνεύματα ηρέμησαν μετά την άφιξη του βασιλιά Όθωνα.

Η Μεσσηνιακή επανάσταση

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάστηκαν σε θάνατο με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του βαυαρικού καθεστώτος που εγκαθιδρύθηκε στην Ελλάδα με την άφιξη του Όθωνα.
Ήταν Ιούλιος του 1834, όταν στη Μεσσηνία ξέσπασε επανάσταση με αιτήματα την αποφυλάκιση των αγωνιστών και την παραχώρηση συντάγματος. Επικεφαλής της επανάστασης ήταν ο Μητροπέτροβας κι ο Γιαννάκης Γκρίτζαλης, κι οι δυο μέχρι θανάτου πιστοί στον Κολοκοτρώνη.

Ο Πέτροβας Μήτρος, γνωστός με το παρατσούκλι Μητροπέτροβας, γεννήθηκε στη Γαράτζα Μεσσηνίας κι ήταν σύγχρονος με τον Κωνσταντή Κολοκοτρώνη, πατέρα του Θεόδωρου. Στη μάχη του Βαλτετσίου διακρίθηκε για τη σκοπευτική του δεινότητα και θεωρήθηκε από τους βασικούς συντελεστές της νίκης. Ο υπασπιστής του Κολοκοτρώνη, Φωτάκος (Φώτιος Χρυσανθακόπουλος) τον θεωρούσε «Το καλύτερο τουφέκι της Μεσσηνίας». Μετείχε και στην πολιορκία της Τρίπολης κι εκτελούσε τυφλά τις εντολές του Κολοκοτρώνη. Στα 1825, βρέθηκε μαζί του, φυλακισμένος στην Ύδρα. Αποφυλακίστηκε με την αμνηστία που δόθηκε, όταν ο Ιμπραήμ απειλούσε την επανάσταση και, παρά την ηλικία του, έσπευσε να πολεμήσει τον εισβολέα.

Ο Γιαννάκης Γκρίτζαλης ήταν οπλαρχηγός από το Ψάρι της Τριφυλίας, γαμπρός του Μητροπέτροβα. Μετά το πάρσιμο της Τρίπολης, οργάνωσε δικό του επαναστατικό σώμα. Ως πιστός οπαδός του Κολοκοτρώνη, φυλακίστηκε κι αυτός στην Ύδρα. Αποφυλακίστηκε με την αμνηστία για να πολεμήσει κατά του Ιμπραήμ. Επί Καποδιστρία, ήταν«πεντακοσίαρχος» (διοικητής σώματος πεντακοσίων ανδρών).
Όταν ο Κολοκοτρώνης κι ο Πλαπούτας καταδικάστηκαν σε θάνατο, ο Μητροπέτροβας και ο Γκρίτζαλης οργάνωσαν τον ξεσηκωμό, ενώ στη Μάνη προκλήθηκαν ταραχές και με αιτία την απόφαση των Βαυαρών να αφοπλίσουν 800 πύργους.

Οι Μανιάτες ησύχασαν όταν τους διαβεβαίωσαν ότι δεν επρόκειτο για πλήρη αφοπλισμό. Στη Μεσσηνία όμως, στις 29 Ιουλίου του 1834, ο Γιαννάκης Γκρίτζαλης και οι οπλαρχηγοί Γιώργος Μεγάλης, Κωνσταντίνος Μέλιος, Αντώνιος Ντάρας, Αναγνώστης Σαμπρής, Αντώνιος Συράκος, οι Μπουντουραίοι, οι Πιπιλαίοι και άλλοι, μαζί με τους άνδρες τους, κατέλαβαν την Κυπαρισσία και συνέλαβαν τις αρχές της πόλης.

Την ίδια μέρα, 29 Ιουλίου 1834, ο Μητροπέτροβας και οι δικοί του έσπευσαν να ενισχύσουν τον Αναστάσιο Τζαμαλή που μαχόταν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στον δρόμο για τη Μεσσήνη. Οι κυβερνητικοί υποχώρησαν στη Μεσσήνη όπου τους ακολούθησαν οι Μητροπέτροβας και Τζαμαλής.
Οι επαναστάτες πήραν την πόλη. Η επανάσταση επεκτάθηκε στην Ανδρίτσαινα, τη Γορτυνία, τη Δημητσάνα και σε άλλες περιοχές της Αρκαδίας.

Στις 16 Αυγούστου του 1834, η κυβέρνηση Κωλέττη κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο.
Ο Βαυαρός στρατηγός Χρ. Σμαλτς μπήκε αρχηγός των κυβερνητικών δυνάμεων. Η επανάσταση πνίγηκε στο αίματων μαχητών της, έπειτα από σειρά μαχών, στις οποίες οι επαναστάτες νικήθηκαν. Αμέσως στήθηκε το «Κατά την Μεσσηνίαν και Καρύταιναν Έκτακτον Στρατιωτικόν Δικαστήριον».

Ο Γιαννάκης Γκρίτζαλης και ο Αναστάσιος Τζαμαλής καταδικάστηκαν σε θάνατο. Εκτελέστηκαν. Σε θάνατο καταδικάστηκε και ο γέρο Μητροπέτροβας αλλά ο Όθωνας μετέτρεψε την ποινή του σε ισόβια. Αποφυλακίστηκε στις 25 Μαρτίου του 1835. Αποσύρθηκε στο χωριό του, Γαράτζα. Είχε περάσει τα εκατό, όταν πέθανε στις 12 Μαρτίου του 1838.

Ο Κολοκοτρώνης και ο Πλαπούτας αμνηστεύτηκαν.

Πηγή: "Πατριδογνωσία"

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Την Κυριακή 5 μ μ όλοι στο γήπεδο να εμψυχώσουμε το ΜΗΛΤΙΑΔΗ που παίζει με τις Φαρές.
Αξίζει να στηρίξουμε την ομάδα μας φέτος που δίνει τον καλύτερο της εαυτό, μετά μάλιστα από την ταλαιπωρία που πέρασε την περασμένη χρονιά.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΙ ΜΑΣ

Από τον απέραντο ελαιώνα της Μεσσηνίας παράγονται ετησίως κατά μέσο όρο 50.000 τόνοι ελαιόλαδο. Το 95% της παραγόμενης ποσότητας κατατάσσεσαι στην καλύτερη κατηγορία: του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου καθώς διαθέτει οξύτητες πολύ πιο κάτω από το ανώτερο επιτρεπτό όριο (0,8% κ.β. σε ελαϊκό οξύ) ενώ και οι άλλες παράμετροι του αριθμού των υπεροξειδίων και του συντελεστή απόσβεσης (Κ232) κυμαίνονται κάτω των ανώτερων επιτρεπτών ορίων που ισχύουν από τον επίσημο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, από τις αναλύσεις των λιπαρών οξέων στο μεσσηνιακό ελαιόλαδο προκύπτει ότι το 70%-80% αυτών είναι μονοακόρεστα και το 10% πολυακόρεστα, σχέση αντίστοιχη με αυτή του μητρικού γάλακτος. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (Βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες κ.τ.λ.) το καθιστά ιδιαίτερα υγιεινό και σταθερό έναντι της οξείδωσης. Το πλεονέκτημα αυτό προκύπτει από τον χρόνο συγκομιδής και τον τρόπο έκθλιψης του ελαιοκάρπου. Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του μεσσηνιακού ελαιολάδου όπως προκύπτουν μετά από συστηματικές αξιολογήσεις (panel test) αφ’ ενός το κατατάσσουν στην κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου αφ’ ετέρου προσδιορίζουν τα παρακάτω ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του:- Χρώμα: βαθύ και λαμπερό πράσινο που με την ωρίμανση μεταβάλλεται σε πρασινοκίτρινο- Άρωμα - Γεύση: φρουτώδες, με μια ελαφριά πικράδα η οποία συνυπάρχει με μια απαλή αίσθηση φρεσκοκομμένου γρασιδιού και διαφόρων φρούτων, με κυρίαρχη αυτή του μήλου.
Το Μεσσηνιακό Eλαιόλαδο: προϊόν με <<καλή ανατροφή>>
Η Μεσσηνία, ένας νομός στο νοτιο-δυτικό άκρο της Πελοποννήσου είναι ένας απέραντος ελαιώνας που παράγει το παγκοσμίου φήμης ελαιόλαδο «Καλαμάτας». Είναι αληθινά η γη του λαδιού και της ελιάς. Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι κυρίως η κορωνέϊκη (92%), η μαυρολιά, η ματσολιά (μαστοειδή ή τσουνάτη) και η βρώσιμη ελιά καλαμών(χονδρολιά). Η κορωνέϊκη ποικιλία οφείλει το όνομά της στην κωμόπολη της Κορώνης που βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού. Η κατεξοχήν ελαιοποιήσιμη αυτή ποικιλία «γεννήθηκε» στην Κορώνη, καλλιεργήθηκε και διαδόθηκε όχι μόνο σε άλλα μέρη της Ελλάδας αλλά και του κόσμου ολόκληρου. Είναι μια μοναδική ποικιλία προικισμένη από τη φύση που παράγει ελαιόλαδο λαμπερού πράσινου χρώματος με πλούσιο άρωμα, λεπτή γεύση και χαμηλή οξύτητα.Το άριστο λοιπόν κλίμα της Μεσσηνίας, η μεγάλη ηλιοφάνεια (πλέον των 3000 ωρών το χρόνο) ο μικρός κλήρος που επιτρέπει σε κάθε παραγωγό να περιποιείται με αγάπη και φροντίδα κάθε ελαιόδενδρο και να μαζεύει τον ελαιόκαρπο στο σωστό βαθμό ωρίμανσης είναι μερικοί από τους παράγοντες που προσδίδουν την άριστη ποιότητα στην πρώτη ύλη. Την προσπάθεια για διατήρηση των άριστων ποιοτικών χαρακτηριστικών στηρίζουν και οι ελαιοτριβείς οι οποίοι ως τέλειοι γνώστες των μυστικών της παραγωγής ελαιολάδου είτε με ελαιοτριβεία κλασσικού τύπου (συμπίεση) είτε με σύγχρονα 3 ή 2 φάσεων (φυγοκέντριση) πάντα με ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΜΕΣΑ δίνουν τελικά ένα άριστο προϊόν, το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Μεσσηνίας που είναι πραγματικά ένας ΦΥΣΙΚΟΣ ΦΡΟΥΤΟΧΥΜΟΣ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια μια σημαντική ποσότητα μεσσηνιακού ελαιολάδου προέρχεται από βιολογική καλλιέργεια. Το Μεσσηνιακό Ελαιόλαδο είναι πιστοποιημένο και κυκλοφορεί ως τυποποιημένο ελαιόλαδο με τα εξής σήματα ποιότητας:1. Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) Καλαμάτας2. Βιολογικά Ελαιόλαδα
3.Ελαιόλαδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης
Κατά την Ολοκληρωμένη Διαχείριση οι παραγωγοί εφαρμόζουν τα λιπάσματα και τις φυτοπροστατευτικές ουσίες καθώς και τις λοιπές καλλιεργητικές φροντίδες την χρονική περίοδο που απαιτούνται προκειμένου να παραχθούν ποιοτικά προϊόντα χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Οι ομάδες παραγωγών που ασχολούνται με την Ολοκληρωμένη Διαχείριση στην Μεσσηνία και είναι πιστοποιημένοι αναφέρονται παρακάτω:
1. Νηλέας (Χώρα)
2. Ελαιώνας (Γαργαλιάνοι)
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο στάδιο αξιολόγησης για την πιστοποίηση της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης βρίσκονται αρκετές ομάδες παραγωγών στο νομό. Αντιθέτως στην Βιολογική Γεωργία περιορίζονται οι εισροές και κυρίως η χρήση λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών ουσιών ώστε να παράγονται ποιοτικά προϊόντα χωρίς καμία χημική επέμβαση.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου δόθηκε από το ΕΛΓΑ για την υποβολή δηλώσεων ζημιάς για τα νέα προγράμματα οικονομικών ενισχύσεων. Πρόκειται για γεωργικές εκμεταλλεύσεις που ζημιώθηκαν από θεομηνίες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ

Μπορεί στο πρώτο ματς στην Καλαμάτα ο Μεσσηνιακός να συνέτριψε με 8-1 τον Μιλτιάδη, αλλά στον χθεσινο επαναληπτικό η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική. Οι γηπεδούχοι με περίσσιο πάθος έδειξαν πως ήθελαν πιο πολύ τη νίκη και επικράτησαν με 3-2 του Μεσσηνιακού, ο οποίος φάνηκε περισσότερο πως έκανε... αγγαρεία. Οι “πράσινοι“
πήραν μεν την πρόκριση για την ημιτελική φάση του κυπέλλου Μεσσηνίας λόγω της ευ-
ρείας νίκης στο πρώτο αγώνα, αλλά προβλημάτισαν. Χρειάστηκε μάλιστα να επιστρατευ-
τούν οι Μπεγέτης, Χελάς και Τσουλάκος μετά το 2-0 για να ανατραπεί η εικόνα, χωρίς
όμως να αποφευχθεί η ήττα. Εξαιρετικό παιχνίδι για το Μιλτιάδη έκανε ο νεαρός Γεωργιό-
πουλος πετυχαίνοντας δύο γκολ, εκ των οποίων το ένα για χάι - λάιτ.
Το φιλμ του αγώνα 15’ Φάουλ Εμμανουήλ σε κόρνερ ο Τσώλης. Το κόρνερ εκτελεί ο Καραμπάτος, αποκρούει ο Τσιώλης και η μπάλα
πάει στο πάνω μέρος του οριζόντιου δοκαριού και καταλήγει κόρνερ. 17’ Φάουλ Λαμπρόπουλου, μπλόκαρε ο Μαθιός προ του Ρηγόπουλου. 21’ Από μπαλιά του Πετρό-
γιαννη, ο Κούτρης σχεδόν σε κενή εστία πλάσαρε ψηλά άουτ.
23’ Κόρνερ Λαμπρόπουλου, κεφαλιά Γεωργόπουλου 1-0. 28’ Φάουλ Λαμπρόπουλου,
αποκρούει δύσκολα ο Μαθιός. 50’ Ο Γεωργιόπουλος πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του
ξεκινώντας από το κέντρο και πλάσαρε εύστοχα για το 2-0. 64’ Διαγώνιο σουτ Μπεγέτη
2-1, μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του στο ματς. 70’ Κόρνερ Λαμπρόπου-
λου, η μπάλα στρώνεται στον Γεωργόπουλο που σουτάρει ψηλά άουτ
75’ Σε αντεπίθεση, ο Γεωργιόπουλος δίνει σε Καραμπότσο, αυτός σουτάρει η μπάλα
κοντράρει σε σώματα, και φθάνει πάλι στον Γεωργιόπουλο που από το ύψος του πέ-
ναλτι κάνει το 3-1. 81’ Σύγχυση στην άμυνα, σουτ Τσουλάκου απομακρύνει
στη γραμμή ο Μαθιός, στη συνέχεια κεφαλιά Φουρναράκο στο οριζόντιο δοκάρι.
85’ Λάθος απομάκρυνση, τρομερό σουτ Μπεγέτη 3-2.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ: Τσώλης, Μα-
θιός, Ν. Τζωρτζίνης, Στ. Τζωρ-
τζίνης, Λαμπρόπουλος, Γεωρ-
γόπουλος (69’ λ. τρ Λακρι-
ντής), Ρηγόπουλος, Γεωργιό-
πουλος, Λυμπερόπουλος (82’
Π. Καλογερόπουλος), Κυρια-
κόπουλος, Καραμπότσος (76’
Διακουμόπουλος).
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ: Μαθιός,
Εμμανουήλ, Καραμπάτος,
Κωνσταντόπουλος, Κουνής,
Νινιός (64’ Χελάς), Κούτρης
(64’ Μπεγέτης), Φουρναράκος,
Κουρεντζής, Πετρόγιαννης (64’
Τσουλάκος), Αρβανίτης.

ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ!

Τους απόφοιτους του Γενικού Λυκείου Γαργαλιάνων
που πέτυχαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ τίμησε ο δήμος στην εκδήλωση που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Συνολικά πέρυσι κατάφεραν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση 26 μαθητές. Σε όλους, πέρα από τις ευχές και τα συγχαρητήρια δόθηκε αναμνηστικός έπαινος και ένα βιβλίο με την ιστορία των Γαργαλιάνων του Σωτήρη Λυριτζή.
Ευχές στους νέους φοιτητές για καλές σπουδές και καλή σταδιοδρομία αλλά και τη παραίνεση να αδράξουν την ευκαιρία της γνώσης που δίνεται μέσα από τα Πανεπιστήμια ώστε να βοηθηθούν στην επαγγελματική τους αποκατάσταση έδωσαν ο δήμαρχος Στάυρος Καλοφωλιάς, η αντιδήμαρχος Μάγδα Ανδρινοπούλου- Καμπύλη, ο προϊστάμενος του
β‘ γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Καλκαβούρας
όπως και ο διευθυντής του Λυκείου Γιάννης Βέργης.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

Συζητήθηκε χθες στη διαχειριστική
επιτροπή λιπαρών ουσιών της Ευ-
ρωπαϊκής Ενωσης, η πρόταση της
Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καθιέ-
ρωση της αναγραφής της χώρας προέ-
λευσης στις ετικέτες των συσκευασιών
του παρθένου και του εξαιρετικά παρ-
θένου ελαιολάδου.
Οπως επισημάνθηκε, οι κανόνες που
εισήχθησαν το 2002 και καθιέρωσαν
την προαιρετική αναγραφή της προέ-
λευσης στα ελαιόλαδα αποδείχθηκε
ανεπαρκές ως μέτρο προστασίας των
καταναλωτών από παραπλάνηση, όσον
αφορά τα αληθινά χαρακτηριστικά των
ελαιολάδων και της προέλευσής τους.
Επίσης, ως αποτέλεσμα των αγροτι-
κών παραδόσεων και των τοπικών πρα-
κτικών εξαγωγής ελαιολάδων και του
συνδυασμού τους, παρουσιάζουν πολ-
λές διαφορές στην γεύση και την ποιό-
τητα ανάλογα με τη γεωγραφική προέ-
λευσή τους.
Για τους λόγους αυτούς η Επιτροπή
σκοπεύει να προτείνει την υποχρεωτική
αναγραφή της προέλευσης για το παρ-
θένο και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλα-
δο, ως εξής:
- Τα ελαιόλαδα που προέρχονται από
μόνο μια χώρα θα φέρουν το όνομα της
χώρας προέλευσης.
- Τα μείγματα θα φέρουν ενδείξεις
όπως «Μείγμα κοινοτικών ελαιολά-
δων», «Μείγμα μη κοινοτικών ελαιολά-
δων», «Μείγμα κοινοτικών και μη κοι-
νοτικών ελαιολάδων» είτε ισοδύναμες
ενδείξεις.
Ορισμένοι όροι που περιγράφουν τα
οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που
αφορούν την γεύση ή/και τη μυρωδιά
και έχουν καθοριστεί πρόσφατα από το
Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, θα
μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν
στις ετικέτες.
Μετά από τη χθεσινή συζήτηση, η
Επιτροπή σκοπεύει να ενημερώσει την
αρμόδια επιτροπή για τεχνικά εμπόδια
στο εμπόριο του Παγκόσμιου Οργανι-
σμού Εμπορίου για το εν λόγω σχέδιο
κανονισμού. Πρόκειται για μια διαδικα-
σία που επιτρέπει μια περίοδο 60 ημε-
ρών για σχόλια.

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ

Αναμένονται βροχές το Σαββατοκύριακο και ακραία καιρικά φαινόμενα, ο Θεός να βάλει το χέρι Του να μην γίνουν ζημιές στα αμπέλια που έχουν μείνει ατρύγητα και στις ελιές. Ο χειρότερος εχθρός αυτή τη στιγμή είναι το χαλάζι.
Η βροχή δεν θα κάνει ζημιά στις καλλιέργειες, όσο δυνατή και αν είναι, θα καταστρέψει όμως του αγροτικούς δρόμους που εδώ και δύο χρόνια έχουν να δεχθούν επισκευή, να ανοίξουν τις γράνες και να ρίξουν λίγο χαλίκι στα σημεία που χρειάζεται Δεν ξέρουμε αν αυτό γίνεται και στον υπόλοιπο δήμο ή μόνο στο χωριό μας, πάντως όπως και να έχει το θέμα θα έχουμε λίγες ελίτσες και δεν θα μπορούμε να πάμε στα χωράφια μας να τις μαζέψουμε.

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

ΚΑΛΗ Η ΒΡΟΧΗ ΑΛΛΑ...

Δώρο Θεού ήταν η βροχή που έπεσε προχτές στη Μεσσηνία, βέβαια σε μερικές περιοχές του Νομού συνοδεύτηκε από χαλάζι και δυνατούς ανέμους, κυρίως στη περιοχή της Μεσσήνης και προξένησε μικρές καταστροφές στα τελευταία σύκα καθώς και στις ελιές.
Στο χωριό το νερό που έπεσε ήταν αρκετό και σε συνδυασμό με αυτό που είχε περάσει πριν δέκα ημέρες περίπου αναζωογόνησε τις ελιές που κινδύνευαν να χάσουν τον καρπό τους από την παρατεταμένη ξηρασία του καλοκαιριού.
Αν ρίξει και άλλα δύο νεράκια μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, η απόδοση των ελιών θα είναι πολύ καλή.
Βέβαια καλή είναι η βροχή, για να έχουν καλύτερη απόδοση οι ελιές, αλλά αν δεν έχει και τιμή το λάδι, ο αγρότης θα βγάζει μόνο τα έξοδα της καλλιέργειας και δεν θα έχει καθόλου κέρδος, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα δεν θα βγάζει ούτε τα έξοδα αυτά.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Τα αμπέλια σε μια εβδομάδα θα έχουν τρυγηθεί όλα, η παραγωγή ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων ετών και από ποσότητα και από ποιότητα. Έτσι σιγά, σιγά ετοιμαζόμαστε για τις ελιές. Η παραγωγή φέτος δεν είναι τόσο καλή, γιατί οι ελιές έχουν πάθει μεγάλη ζημιά από τον πάγο του περασμένου Φεβρουαρίου. Ενώ αρχικά έδειχναν ότι θα έχουν μια καλή παραγωγή, με το πέρασμα του πάγου καταστράφηκαν.
Το χειρότερο όμως είναι ότι η ζημιά δεν θα είναι μόνο για φέτος, μα θα επηρεάσει τις ελιές τουλάχιστον για δυο ακόμα χρόνια. Οι εκκλήσεις των παραγωγών όλης της περιοχής για να αποζημιωθούν έπεσαν στο κενό και μάλιστα για να τους ρίξουν στάχτη στα μάτια ανακοίνωσαν ότι θα αποζημιώσουν τις ελιές που έχουν καεί ολοσχερώς και όχι αυτές που έχουν πάθει ζημιά μόνο στις κλάρες. Μα αυτό, κύριοι του υπουργείου γεωργίας, δεν θα ήταν ζημιά από πάγο μα ζημιά από φωτιά, τουλάχιστον στις ελιές που βρίσκονται σε υψόμετρο κάτω των εξακοσίων μέτρων.
Γι' αυτό το λόγο λέμε ότι είναι εμπαιγμός να βάζετε αυτούς τους όρους για να αποζημιώσετε ελιές που δεν πρόκειται ποτέ να πάθουν τόσο μεγάλη ζημιά. Αν ήταν οι ελιές στα βουνά τότε θα πάθαιναν.
Τέλος πάντων αυτή είναι η μοίρα του αγρότη να φοβάται και τον καιρό να φοβάται και τον υπουργό, αν ήταν όμως προεκλογική περίοδος θα έπεφταν οι αποζημιώσεις βροχή.

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Τελειώνει αυτή την εβδομάδα το πανηγύρι της Κυπαρισσίας και ξεκινάει το Σάββατο το πανηγύρι της Μεσσήνης και θα κρατήσει μέχρι τις 28 του μήνα. Αμέσως μετά οι παράγκες θα μεταφερθούν στους Γαργαλιάνους που ξεκινάει το πανηγύρι του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη και κρατάει για μια εβδομάδα περίπου, μέχρι να ξεκινήσει το τελευταίο πανηγύρι του νομού, αυτό της Χώρας.
Αυτή η σειρά των πανηγυριών ήταν για το νομό το μεγαλύτερο γεγονός της χρονιάς για πολλά χρονιά, μιας και τα παλαιότερα χρόνια ο κόσμος δεν είχε την ευκαιρία να ψωνίσει τα χρειαζούμενα για το νοικοκυριό του από αλλού παρά μόνο από τα πανηγύρια, που οι τιμές ήταν καλύτερες και η ποικιλία μεγαλύτερη. Επίσης ήταν μια ευκαιρία να βρεθούν φίλοι και συγγενείς από άλλα χωριά και να ανταλλάξουν τα νέα τους.
Η συνήθεια αυτή των πανηγυριών και μάλιστα αυτή την εποχή έγινε για να μπορέσουν οι άνθρωποι της εποχής εκείνης να αγοράσουν τα χρειαζούμενα για το χειμώνα μιας και ήταν η τελευταία εποχή του χρόνου που μπορούσαν να μετακινηθούν εκτός χωριού άνετα χωρίς να εμποδίζονται από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες του χειμώνα.
Σήμερα αυτά τα πανηγύρια αρχίζουν πάλι να γνωρίζουν τις παλιές τους δόξες. Οι άνθρωποι τα επισκέπτονται σήμερα για να βρουν πράγματα για το νοικοκυριό τους και για τις δουλειές τους σε πολύ χαμηλές τιμές, μιας και η οικονομική κρίση που περνάμε δεν μας δίνει άλλες επιλογές για να προμηθευτούμε πράγματα που μας είναι απολύτως απαραίτητα για εμάς και για τις οικογένειές μας

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Αν ρωτήσουμε και τον τελευταίο κάτοικο του χωριού, τι γνώμη έχει για το σχέδιο Καποδίστρια, θα απαντούσε ότι είναι ένα σχέδιο που βοηθάει στην εξόντωση των μικρών χωριών.
Στην περίπτωση του δικού μας χωριού τα πράγματα έχουν και άλλη παράμετρο, την διχόνοια μεταξύ των ίδιων των κατοίκων του χωριού.
Οι μεν λένε ότι δεν έχουμε την σωστή μεταχείριση από την κεντρική διοίκηση του Δήμου και ότι είμαστε το ''αποπαίδι'' του σε σχέση με όλα τα άλλα χωριά του,οι δέ λένε ότι ο Δήμος κάνει ότι καλύτερο μπορεί για τα δημοτικά διαμερίσματα χωρίς να ξεχωρίζει κανένα. Πάντως όπως και να έχουν τα πράγματα, αυτοί που κρύβονται και υποκινούν αυτές τις δυο απόψεις πέτυχαν το σκοπό τους ή το σκοπό αυτών που τους στηρίζουν, έσπειραν τη διχόνοια στο χωριό και άφησαν τα προβλήματα να μεγαλώνουν . Το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει είναι όλοι μαζί να καθίσουμε και με παρρησία λόγου να συζητήσουμε τα προβλήματά του χωριού. Μα ΠΡΟΣΟΧΗ σε αυτούς που βάζουν τα προσωπικά τους συμφέροντα πάνω από το γενικότερο συμφέρον του χωριού, αυτούς τους ξέρουμε όλοι και σαν αυτούς έχουν περάσει πολλοί από το χωριό και σήμερα τους έχουμε παράδειγμά προς αποφυγή. Αν βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει θα τους βρούμε, βγάζουν μάτι που λέει ο λαός.

ΔΗΜΑΡΧΕ!!!

Δήμαρχε Γαργαλιάνων!
Για πέρνα κανένα βράδυ από το χωριό για να μας εξηγήσεις τι έγιναν τα λεφτά που είχαν βγει για να γίνει η σύνδεση του νερού με το καινούριο δίκτυο. Μα όταν έρθεις να μας φέρεις και τα χαρτιά σου κοντά για να αποδείξεις τους ισχυρισμούς σου.

ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ρε παιδιά τι γίνεται με το λαδάκι; πολύ το έχουν ξεφτιλίσει Η τιμή του έχει σταματήσει στα 2,60 και το χειρότερο κανένας δεν ζητάει να αγοράσει, τη διαχείρισή του την έχουν πάρει οι Ισπανοί και τις τιμές τις καθορίζουν αυτοί και μόνο, λες και δεν υπάρχει υπουργείο Γεωργίας να κάνει κάτι να στηρίξει αυτό το χρυσάφι της Ελλάδας. Όλοι γνωρίζουν τα οφέλη του στην υγεία, μα κανένας δεν κάνει κάτι να στηρίξει τον παραγωγό, που εκτός από τον αγώνα που κάνει για να φτάσει στη συγκομιδή του, το κόστος καλλιέργειας της ελιάς τα τελευταία έξι χρόνια έχει πενταπλασιαστεί.
Πρέπει δυναμικά να κινηθούν οι αγρότες όχι μόνο στην Μεσσηνία μα και σε όλη την Ελλάδα, οργανωμένοι να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές, για ένα προϊόν που προσφέρει τόσα πολλά στην υγεία και μπορεί να προσφέρει πολλά και στην Ελληνική οικονομία, αρκεί να γνωρίσει ο κόσμος τις μοναδικές ιδιότητες του Ελληνικού ελαιολάδου.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται από τους κυνηγούς το κυνήγι του αγριογούρουνου, όχι μόνο γιατί είναι επικίνδυνο να κυνηγάει κάποιος αυτά τα ζώα μα πιο πολύ γιατί οι θηροφύλακες το έχουν πάρει το θέμα πολύ πατριωτικά και με υπομονή γάτας στήνουν ενέδρες και αλίμονο σε εκείνον που θα πέσει στα νύχια τους οι καμπάνες είναι βαριές.
Αυτό το αναφέρουμε γιατί πολλοί από το χωριό έχουν στο νου τους να αριβάρουν κατά τα Μουρίκια που μετά τις περυσινές πυρκαγιές του Αυγούστου έχουν γεμίσει αγριογούρουνα. Μερικοί μάλιστα καμαρώνουν για τα κατορθώματά τους. Καλός ο μεζές και πολύ νόστιμος αλλά να μην τον πληρώσουμε και για χρυσάφι

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

Η πρώτη δημοσίευση στο ιστολόγιό μας πρέπει να αρχίσει και επιβάλλεται να αρχίσει με κάτι ευχάριστο. Κάτι ευχάριστο από το χωριό μας το οποίο είναι η αιτία σήμερα να επικοινωνούμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Μπορεί κάποιος να σκεφτεί, για ποιο λόγο κάποιοι θέλησαν να φτιάξουν ένα ιστολόγιο για ένα χωριό που μετράει 850 ψυχές; Τι μπορεί να θέλει να πει κάποιος με αυτό τον τρόπο, δεν μπορεί αν θέλει να το πει στην πλατεία του χωριού, αμέσως θα το μάθει το μισό χωριό.
Η απάντηση μας είναι απλή.
Η σελίδα αυτή φτιάχτηκε για τους Πυργιώτες όπου γης και για τους φίλους του χωριού μας, να είναι στο χωριό έστω και αν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακριά.
Για να μιλάμε στη πλατεία του χωριού και να ακούνε σε όλη τη γη αυτά που θέλουμε να ακούσουν.
Για να μαθαίνουμε και πράγματα που δεν λέγονται σε ένα χωριό.
και τέλος γιατί οι εποχές άλλαξαν, ότι μπορούμε να εκμεταλλευθούμε για το καλό του τόπου μας και των συχωριανών μας, θα το εκμεταλλευθούμε και το διαδίκτυο είναι ένα από αυτά.
Το ευχάριστο που θέλουμε να πούμε είναι αυτό ακριβώς το άνοιγμά του χωριού στον κόσμο, μακάρι και άλλοι να κάνουν το ίδιο και ο σύλλογος γυναικών και το τοπικό συμβούλιο και ο αθλητικός σύλλογος και όλοι οι φορείς, γιατί όχι και ιδιώτες.
Μέρα με τη μέρα θα αυξάνονται οι επισκέψεις στις σελίδες μας και όσο πιο πολλές σελίδες, τόσο πιο πολλοί άνθρωποι θα έρχονται σε επαφή με το χωριό μας, θα μαθαίνουν για το χωριό μας και οι ευκαιρίες είναι μπροστά.
Σε μια περίοδο μάλιστα που ο τουρισμός χτυπάει τη πόρτα στη Μεσσηνία εμείς δεν πρέπει να αμφιβάλουμε για τη συμμετοχή του χωριού στις εξελίξεις, όλα είναι δυνατά,
Ακόμα και η αγροτική μορφή του χωριού μας θέλει βοήθεια όλοι πρέπει να είμαστε αρωγοί στους αγρότες γιατι αυτό ήταν , είναι και θα είναι ,το κύριο εισόδημα του χωριου.
Αυτά τα λίγα για την αρχή της επικοινωνίας μας καλά να είμαστε, να τα λέμε και να μας τα ''λέτε'' για το καλό του χωριού μας

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ

Ο ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Η ΑΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ

ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!
ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ.

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες