1 Μαρτίου 2023

Επιτακτική ανάγκη να αξιοποιηθεί το Παλαιόκαστρο στο Ναβαρίνο.

«Εικόνα εγκατάλειψης και υψηλής επικινδυνότητας, καθώς μέρος των τειχών έχει καταρρεύσει. Από τις πρώτες απογευματινές ώρες, οι επισκέπτες έρχονται αντιμέτωποι με σμήνη κουνουπιών».
Τα παραπάνω επισημαίνουν για το Παλαιόκαστρο Ναβαρίνου οι αλλοδαποί ταξιδιώτες του Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», στην έρευνα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ουσιαστικά, οι αλλοδαποί ταξιδιώτες αναφέρουν όσα επιδεικτικά αγνοούν οι πολιτικοί, που ενδιαφέρονται μόνο για την επανεκλογή τους βυθίζοντας τη Μεσσηνία στη φτώχεια. Στη στήλη αυτή, από την άνοιξη του 2021 είχαμε κι εμείς σημειώσει τα εξής: «Κινείται προς θετική κατεύθυνση η ένταξη των Κάστρων της Κορώνης και της Μεθώνης στις πολιτιστικές διαδρομές που προτείνεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης........... Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί δεν εντάχθηκε σε αυτές τις διαδρομές η ανακατασκευή του Παλαιόκαστρου, ενώ κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο διακινδυνεύουν τη σωματική τους ακεραιότητα για να το επισκεφθούν. Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζουν και όσοι κάνουν περίπατο στο πολυσύχναστο μονοπάτι Βοϊδοκοιλιά - Πέρασμα της Συκιάς, καθώς κρέμονται από πάνω τους τα ερείπια του Παλαιόκαστρου. Ο δήμος και η κυβέρνηση θα πρέπει να άρουν το συντομότερο δυνατό την επικινδυνότητα του Παλαιόκαστρου και να το εντάξουν σε μία ενιαία πολιτιστική και περιβαλλοντική διαδρομή μαζί με τον μυκηναϊκό τάφο του Θρασυμήδη, τη σπηλιά του Νέστορα, τη Βοϊδοκοιλιά, τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και φυσικά τη Σφακτηρία.
Τα φυσικά και πολιτιστικά αυτά μνημεία μπορούν να προσελκύσουν χιλιάδες επισκέπτες, όχι μόνο το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, αλλά όλους τους μήνες του χρόνου, καθώς δίνουν τη δυνατότητα στον περιηγητή να ταξιδέψει τουλάχιστον 3.500 χρόνια πριν στον τάφο του Θρασυμήδη -γιου του μυθικού βασιλιά Νέστορα- και ταυτόχρονα να αναζητήσει το φράγκικο και ενετικό παρελθόν του Παλαιόκαστρου. Δίνουν τη δυνατότητα στον περιηγητή να δει στη Σφακτηρία τον τόπο, όπου για πρώτη φορά οι αρχαίοι Σπαρτιάτες παρέδωσαν τις ασπίδες τους στους Αθηναίους, μετά την επίθεση των Μεσσηνίων. Στον ίδιο τόπο ο περιηγητής κατεβαίνοντας από το Παλαιόκαστρο θα βρεθεί στη σπηλιά του Νέστορα, όπου σύμφωνα με το μύθο στάβλιζε τα κοπάδια του ο Νηλέας. Σύμφωνα με έναν άλλο μύθο, στο ίδιο σπήλαιο έκρυψε ο νεογέννητος Ερμής τα βόδια που έκλεψε από τον Απόλλωνα.
Σήμερα δεν χρειαζόμαστε νέους μύθους. Χρειάζεται μόνο κάποιος να γράψει ιστορία αξιοποιώντας το Παλαιόκαστρο». Οι άρχοντες όμως συνεχίζουν να πιστεύουν πως θα γράψουν ιστορία κόβοντας πίτες… και γι’ αυτό το Παλαιόκαστρο παραμένει αναξιοποίητο

Θανάσης Λαγός απο εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες