25 Μαΐου 2020

Σύψας: Γιατί ανοίξαμε τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία - Θα ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι στην εστίαση

Ο Νίκος Σύψας, εξήγησε  γιατί η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε ομόφωνα στον πρωθυπουργό την επαναλειτουργία, από 1ης Ιουνίου, των δημοτικών και των υπολοίπων εκπαιδευτικών μονάδων που δεν είχαν ανοίξει έως στιγμής.
«Έγινε εκτεταμένος διάλογος, και είχαμε μια πολύ καλή εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων που μας φέρανε οι επιδημιολόγοι μας καθώς και την επίδραση του ανοίγματος της Α’ Λυκείου την κίνηση της επιδημίας στην Ελλάδα... Όλα αυτά λήφθηκαν υπόψη πριν γίνει η ομόφωνη εισήγηση στην κυβέρνηση» τόνισε ο λοιμωξιολόγος. .............«Ήταν ομόφωνη απόφαση. Από τη στιγμή που αποφασίζουμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν πριν τελειώσει η πανδημία πρέπει να αποφασίσουμε πότε… Τώρα ή το φθινόπωρο; Τώρα είναι πολύ καλύτερη εποχή, καλύτερος καιρός, τα παράθυρα ανοιχτά, ένα πολύ κάλο R0, από τα χαμηλότερα της Ευρώπης, είναι ιδανική ευκαιρία τα παιδιά να πάνε σχολείο και να εκπαιδευτούν πώς να συμπεριφέρονται μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές τους σε μια περίοδο επιδημίας, κάτι που θα είναι πολύτιμο για το φθινόπωρο».
«Θέλουμε σε κάθε τάξη να υπάρχουν 15 παιδιά το πολύ. Αν υπάρχουν 15 μόνο μπορούν να πηγαίνουν και κάθε μέρα στο σχολείο. Ειδάλλως μέρα παρά μέρα» εξήγησε ο κ. Σύψας και σημείωσε ότι έχει ληφθεί πρόνοια με απλή δήλωση γονέα ότι στην οικογένεια υπάρχει ευπαθές άτομο, ώστε το παιδί να εκπαιδευτεί εξ αποστάσεως.
Εστίαση
Ο κ. Σύψας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν το αργότερο έως τις 15 Ιουνίου και οι εσωτερικοί χώροι στους χώρους εστίασης, όπως επιθυμεί ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, αποκαλύπτοντας ότι ήδη υπάρχει επεξεργασία των σχετικών πρωτοκόλλων.
«Έχουμε το δεύτερο χαμηλότερο R στην Ευρώπη αλλά πρέπει να προσέξουμε μην τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Αν δεν έχουμε ανακύκλωση αέρα, αλλά φρέσκο αέρα, αν έχουμε καθαρισμό φίλτρων και τηρούμε τις αποστάσεις τότε δε θα έχουμε πρόβλημα. Μάλλον επιταχύναμε από το αρχικό μας σχέδιο γιατί μας το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές καμπύλες, μην τις χαλάσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Νίκος Σύψας διευκρίνισε ότι «με τα τωρινά δεδομένα είναι δύσκολο να δεχθούμε τουρίστες με τις χώρες με υψηλή επιδημία, αν πάνε καλά τα πράγματα μπορεί να ανοίξουν τα σύνορα, με τις ΗΠΑ να είναι πιθανότατα η τελευταία χώρα για την οποία θα ανοίξουν».
Η προειδοποίηση του καθηγητή
Ο λοιμωξιολόγος προειδοποίησε ότι ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ, δεν έχει φύγει κυκλοφορεί ακόμα στην κοινότητα.
«Με τα φαινόμενα που βλέπουμε, δε θα δούμε αύριο μεθαύριο τις επιπτώσεις , αλλά ενδεχομένως σε 15 μέρες να δούμε συρροή κρουσμάτων πράγμα που θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις» προειδοποίησε για τα take away «πάρτι» σε Ψυρρή και Θεσσαλονίκη.
«Η παράκληση μου είναι να μην παίρνουμε θάρρος, δυστυχώς τα φαινόμενα αυτά ενδεχομένως θα τα πληρώσουμε. Θα έχουμε πρόβλημα μην έχετε καμία αμφιβολία. Στην Ελλάδα έχουμε ήδη εστίες υπερμετάδοσης οι προβλέψεις του μοντέλου ΜΙΤ για ύφεση του ιού θα ισχύσουν αν τηρούμε τα μέτρα» κατέληξε ο κ. Σύψας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες