26 Νοεμβρίου 2019

Εγκληματούν με την ύδρευση από καρκινογόνες σωλήνες αμιάντου.

Απο το blog  metamorfosis-messinias
Υδρεύουν με καρκίνο μέσα από ένα απαρχαιωμένο δίκτυο άνω του μισού αιώνα κατασκευασμένο κατά το ήμισυ από αμιαντοσωλήνες περισσότερους από 30.000 κατοίκους στις περιοχές τους
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής εταιρείας χτυπά για μία ακόμα φορά "καμπάνα" κινδύνου !!!
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελο Φιλόπουλο στην ομιλία του στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας στο Μέγαρο Μουσικής 18-19 Νοεμβρίου είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να
λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας για να μειώσουμε τις επιπτώσεις από τη νόσο και τα αίτια που την δημιουργούν..........
Ο κος Φιλόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά!

"Ο απαγορευμένος αμίαντος που είναι ακόμη εδώ, απόλυτη αιτία για μεσοθηλίωμα
Ιδιαίτερη ανησυχία δημιουργεί το γεγονός ότι ενώ ξέρουμε πως ο πιο επικίνδυνος από όλους τους παράγοντες είναι ο αμίαντος και έχει απαγορευθεί η χρήση του, δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατομμύρια τόνοι αμίαντου στη χώρα μας, που δεν έχουν καταστραφεί και αποτελούν σκεπές από ελενίτ, μονώσεις, ψευδοροφές κλπ, αναφέρει ο κ. Φιλόπουλος.
«Η ίνα του αμίαντου ξεφεύγει, αιωρείται στην ατμόσφαιρα και εισπνέεται. Είναι η απόλυτη αιτία για μεσοθηλίωμα (σσ. δυσίατη μορφή καρκίνου της εσωτερικής επένδυσης του θώρακα ή του κοιλιακού τοιχώματος) που είναι σπάνιο, καθώς επίσης αποτελεί μία σημαντική αιτία για τον καρκίνο του πνεύμονα. Ακόμα και η απομάκρυνση των ήδη υπαρχόντων τμημάτων, θέλει πολύ προσοχή και ειδική φροντίδα. Και εδώ υπάρχει ένα μεγάλο κενό που η Πολιτεία επειγόντως πρέπει να καλύψει:
Δηλαδή πρέπει κάποια αρμόδια αρχή να οργανώσει το πώς θα φύγει ο αμίαντος από τα σπίτια, και θα μεταφερθεί, ενταφιαστεί, αποθηκευθεί με τρόπο, ώστε να γίνει ακίνδυνος."

Ο σύνδεσμος ύδρευσης "Τέλλος Άγρας" έχει σαν βασικό υλικό τον καρκινογόνο αμίαντο, 37 χρόνια μετά την Κοινοτική Οδηγία 76/769/Σεπτέμβριος 82.
Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 149 της Συνθήκης αυτής που απευθύνεται προς όλα τα Κράτη–Μέλη «απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και εμπορία των προϊόντων και παρασκευασμάτων του αμίαντου».
Αν οι πολιτικές και τοπικές μας εξουσίες εξακολουθούν να στρουθοκαμηλίζουν, τους υπενθυμίζω ότι το κτίριο που στεγαζόταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκκενώθηκε το 1991, όταν βρέθηκε ότι είχε χρησιμοποιηθεί αμίαντος κατά την κατασκευή του το 1967.
Παρόλα αυτά η Ελλάδα όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε με την πρώτη Οδηγία (γι’ αυτό και ακολούθησε και δεύτερη Οδηγία με αρ. 87/217/ΕΟΚ/19-3-87 σχετικά πλέον με την πρόληψη και μείωση της ρύπανσης από τον καρκινογόνο αμίαντο) και συνεχίζουμε να ανεχόμαστε την ύπαρξη του αμίαντου ακόμη και σε δίκτυα ύδρευσης όπως αυτό του Συνδέσμου ύδρευσης «Τέλλος Αγρας » που υδροδοτεί τρεις Καλλικρατικούς Δήμους ( Πύλου-Νέστορος ,Μεσσήνης και Τριφυλίας ) από το 1973 έως σήμερα και συγκεκριμένα για το κομμάτι του αγωγού από τις πηγές στο Παλαιό Λουτρό ( Αλικοντούζι ) έως την Μεταμόρφωση με μήκος αγωγού πάνω από …20 χιλιόμετρα.
Μέσα από το καρκινογόνο δίκτυο ύδρευσης υδρεύονται οι Γαργαλιάνοι ,ο Μάραθος ,ο Πύργος Τριφυλίας ,το Αμπελόφυτο η Μεταμόρφωση ,το Βλαχόπουλο ,Άνω και Κάτω Παπαφλέσσα ,το Μανιάκι ,το Μαργέλι, το Μηλιώτι,το Βλάση ,πιθανόν το Χατζή ,τα Κρεμμύδια κλπ
Δεν πρέπει κάποια στιγμή να πληροφορηθούν οι κάτοικοι των περιοχών των Δήμων Πύλου - Νέστορος,Μεσσήνης και Τριφυλίας,για τις ενέργειες, αλλά και το χρονοδιάγραμμα (αν υπάρχει) για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης από τον καρκινογόνο αμίαντο, με την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας.
Εκτός και το τεράστιο αυτό ζήτημα το θεωρούν ήσσονος σημασίας, οπότε ας απολογηθούν στους κατοίκους που υδρεύονται από το εν λόγω επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία δίκτυο ύδρευσης εφ΄όσον κάποια αρμόδια εισαγγελική αρχή δεν ενδιαφέρεται για την προστασία της δημόσιας υγείας

Β.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες