28 Αυγούστου 2018

Από τους αμπελώνες του Πύργου Τριφυλίας και σε όλο τον κόσμο!

Τα οινοποιεία «Νέστωρ» και «Παναγιωτόπουλου», ο μεσσηνιακός αμπελώνας και ο τουρισμός
Ο Πύργος Τριφυλίας, το Πυργάκι που λένε οι ντόπιοι, είχε παράδοση στο αμπέλι και τη σταφίδα εδώ και 4.000 χρόνια, όπως μαρτυρούν οι αρχαιολογικές έρευνες. Οι αμπελουργικές εκτάσεις του που αγναντεύουν την τουριστικά αναβαθμισμένη περιοχή της Αρχαίας Πύλου και του Ναβαρίνου φιλοξενούν σήμερα δύο επισκέψιμα οινοποιεία που προσβλέπουν σε μια εκλεπτυσμένη καλλιέργεια, αλλά και στον οινικό τουρισμό με σκοπό τη δημιουργία ενός brand name για το μεσσηνιακό αμπελώνα και τα κρασιά στο εξωτερικό......




Στα χνάρια του «Νέστωρα»
Ο βασιλιάς της Αρχαίας Πύλου, ο Νέστωρ, στην επικράτεια του οποίου ανήκε και ο Πύργος, λέγεται ότι ήταν ο πρώτος συνειδητοποιημένος οινοποιός του κόσμου. «Τα αγγεία που εκτίθενται στο Μουσείο της Χώρας, μαρτυρούν τη διαχρονική οινική παράδοση», διαβάζω στην ιστοσελίδα της Νέστωρ Α.Ε. που προέκυψε το 2015 μετά τη σύμπραξη του Αγροτικού - Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας «ο Νέστωρ» και της οικογένειας Λαφαζάνη. Ο Σπύρος Λαφαζάνης με τη μεγάλη οινοποιητική παράδοση από τους αμπελώνες και το οινοποιείο στις Αρχαίες Κλεωνές της Νεμέας εμπνεύστηκε από την περιοχή και ήρθε να αναδείξει με το δικό του τρόπο το μεσσηνιακό αμπελώνα.



«Ο τρύγος ξεκίνησε νωρίτερα φέτος», παραδέχεται η Αθηνά Λαφαζάνη, το νέο αίμα στην οικογένεια, που έχει αναλάβει την ανάδειξη του «Νέστωρα» ως πρότυπο επισκέψιμο οινοποιείο. Τα πρώτα σταφύλια έχουν ήδη καταφτάσει κι εμείς κάνουμε μια βόλτα στο μεγαλύτερο -ίσως- οινοποιείο, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των Βαλκανίων. Το οινοποιείο του συνεταιρισμού Μεσσηνίας ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950 και μετρά ήδη 7 δεκαετίες στην παραγωγή κρασιών και αποσταγμάτων. «Ενώ συνήθως στα οινοποιεία φαίνονται οι διαδοχικές επεκτάσεις, αυτό εδώ φτιάχτηκε από την αρχή τόσο μεγάλο. Έχει 7 στρέμματα κάλυψη σε ένα χώρο 72 στρεμμάτων!», μας περιγράφει με αυθεντικό ενθουσιασμό.

Κατεβήκαμε στο κελάρι, που είναι βαμμένο στα πορφυρά χρώματα της Αίθουσας του Θρόνου του Ανακτόρου του Νέστωρα. Σκοπίμως σμιλευμένες υπόγειες καμάρες αφήνουν το χώμα να δείξει στον οινοποιό και τον επισκέπτη τα κοχύλια που μαρτυρούν το που έφτανε παλιά η θάλασσα. Δύο αμφορείς θα οινοποιήσουν για πρώτη φορά από το φετινό τρύγο κρασί δοκιμαστικά όπως ο Νέστωρας.


Δοκιμάσαμε κρασιά στη μεγάλη βεράντα με θέα την πλαγιά που σμίγει ο ελαιώνας με τον αμπελώνα, τη «σκεπή» του -ανακαινισμένου- Ανάκτορου του Νέστορα, τη Χώρα, όπου εικάζεται ότι είναι η τοποθεσία της Αρχαίας Πύλου και τον κόλπο του Ναβαρίνου. «Εδώ μπροστά μας, στα 10 αυτά στρέμματα, θα πειραματιστούμε με το φιλέρι, που είναι η μοναδική ελληνική ποικιλία στον μεσσηνιακό αμπελώνα», μου εξομολογείται η Αθηνά.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις ετικέτες του οινοποιείου και αποσταγματοποιείου «Νέστωρ», καθώς και την επισκεψιμότητα στη σελίδα nestorwines.gr.

Panagiotopoulos wines σε όλο τον κόσμο
«Ο τρύγος γίνεται με το χέρι και πάντα πρωινές ώρες. Ο τρόπος αυτός αν και έχει υψηλότερο κόστος έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Γίνεται διαλογή των σταφυλιών απ’ ευθείας στον αμπελώνα και όσα δεν είναι ικανοποιητικά δεν συλλέγονται. Επιπλέον, δεν υπάρχει τραυματισμός των σταφυλιών κατά τη συλλογή τους. Η μεταφορά τους δε στο οινοποιείο, σχετικά γρήγορα, και πριν ανέβει αισθητά η θερμοκρασία τους, βοηθά στο να διατηρείται καλύτερα η φρεσκάδα τους», μου εξηγεί με περίσσια αυστηρότητα ο Δημήτρης Παναγιωτόπουλος όπως παρακολουθώ τους εργάτες με τα παιδιά μου να διαλέγουν τους καρπούς στον αμπελώνα.


Εξ’ ολοκλήρου βιολογικής καλλιέργειας, ο αμπελώνας Παναγιωτόπουλου βρίσκεται στη θέση Παχυμάρι στον Πύργο Τριφυλίας, σε υψόμετρο 400 μέτρων. Από το 1982, ο Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, μαζί με το πατέρα του, παλιό αμπελουργό και μια ομάδα έμπειρων συνεργατών εφαρμόζει ανελλιπώς μέχρι σήμερα την φιλοσοφία του: κρασιά με υψηλό επίπεδο ποιότητας που ταυτόχρονα αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα της περιοχής.

Τα κρασιά αυτά έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο «ευθύνης» για τις διακρίσεις και τα χρυσά μετάλλια με τα οποία βραβεύεται το οινοποιείο κάθε χρόνο σε διεθνείς διαγωνισμούς. «Μετράμε 25 χρυσά και ασημένια μετάλλια τα τελευταία 3 χρόνια. Ορόσημο το μεγάλο Χρυσό που έλαβε το κορυφαίο κρασί μας στην πρώτη του κυκλοφορία, το «36», το κρασί μεγάλης εκχύλισης που ωριμάζει σε καινούρια δρύινα βαρέλια για 36 μήνες», μου εξηγεί η κυρία Φλώρα ενώ ταυτόχρονα προσφέρει από το κόκκινο Kalderimi για δοκιμή σε ένα ζευγάρι Γάλλων. Δείτε περισσότερα www.w36.gr.


Λίγο πριν τον τρύγο του 2005, ολοκληρώθηκε το οινοποιείο και άνοιξε τις πόρτες του, για να υποδεχτεί τα πρώτα σταφύλια και τους πρώτους επισκέπτες. Σήμερα το οινοποιείο και οι αμπελώνες είναι επισκέψιμοι όλο το χρόνο, ενώ διοργανώνονται οινικές δοκιμές, αλλά και εκπαιδευτικές επισκέψεις. «Η τριανταφυλλιά μπροστά από κάθε αμπέλι είναι δείκτης προσβολής του αμπελιού από κάποια αρρώστια. Βέβαια δεν χρησιμοποιούμε φάρμακα, αλλά πρέπει να ξέρουμε τι συμβαίνει στο αμπέλι», σημειώνω στις απαντήσεις στα ερωτήματα των παιδιών.


Συνεχίζω να παρακολουθώ τον τρύγο των σταφυλιών από όπου θα προκύψει το Chardonnay και μαθαίνω ότι σημαντικό όγκο της παραγωγής καλύπτει η ποικιλία Φιλέρι, η οποία είναι γηγενής της ορεινής Μεσσηνίας και δεν απαντάται σχεδόν πουθενά αλλού. Από αυτές τις πλαγιές λοιπόν ξεκινάει το ταξίδι προς όλον τον κόσμο…

Δείτε περισσότερα για τις ετικέτες του κτήματος Παναγιωτόπουλου και την επισκεψιμότητα στη σελίδα panagiotopouloswines.com.
Της Ελένης Φωτίου απο protothema.gr

1 σχόλιο:

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες