28 Αυγούστου 2018

Τα μνημεία πεθαίνουν στην κρατική αγκαλιά

Την ώρα που ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής εγκαινίαζε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πύλου, ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης δήλωνε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την Αρχαία Μεσσήνη:
“Είναι τεράστιος ο χώρος, θέλει κουρέματα, ποτίσματα, καθαρισμούς στα χόρτα συνεχώς. Αν τα αφήσω σε έναν χρόνο είναι εδώ ζούγκλα. Επρεπε το κράτος να τα κάνει και να απαλλαγώ από αυτά τα έξοδα, εφόσον εκμεταλλεύεται τον χώρο, εισπράττει εισιτήρια και τώρα με το ηλεκτρονικό εισιτήριο αυξήθηκαν τα έσοδά του”.
Την ώρα που στα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πύλου ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης μιλούσε για το τεράστιο έργο της Περιφέρειας, ο κ. Θέμελης δήλωνε στην ίδια συνέντευξη:......... “Πριν λίγες ημέρες, για παράδειγμα, ο χώρος δέχτηκε 6.000 ανθρώπους σε μια εκδήλωση με τον Γιάννη Χαρούλη, ο οποίος είναι τρομερά δημοφιλής. Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα πήγαιναν ως τα γύρω χωριά, ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ ο κόσμος. Μα δεν τα βλέπει αυτά η Περιφέρεια; Συνέχεια τους γράφω, τους τηλεφωνώ, ανεβάζω αναρτήσεις, τίποτα. Δεν αντιδρά κανένας. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και με τις πινακίδες, ο κόσμος χάνεται. Αλλού γράφει Ιθώμη, αλλού Μεσσήνη, τα χιλιόμετρα είναι άλλα αντ' άλλων, δεν υπάρχουν σε καίρια σημεία πινακίδες για να μπορεί ο κόσμος να κατευθύνεται. Δεν καταλαβαίνουν αυτοί οι άνθρωποι ότι ο χώρος αυτός έχει τεράστιο οικονομικό ενδιαφέρον;”.
Ο κ. Θέμελης προτείνει: “Αν εγώ είχα στα χέρια μου αυτόν τον χώρο (σ.σ. της Αρχαίας Μεσσήνης) θα ήταν αυτάρκης, δεν θα ζητούσε λεφτά από πουθενά. Θα πωλούσα τοπικά προϊόντα, λάδι από τις ελιές που δεν τις ραντίζουμε, μπλουζάκια, αρώματα, έντυπα, τα πάντα. Υπάρχουν τρομερές δυνατότητες για να αυξήσεις τα έσοδα, να αυτονομηθείς. Γιατί όποια κυβέρνηση και να είναι δεν μπορεί να βρει τους πόρους για όλα αυτά. Πρέπει να υπάρχει αυτοδιαχείριση και οι διευθυντές του έργου αυτού να είναι υπεύθυνοι για τον χώρο. Οχι εγώ, αλλά οι επόμενοι, να έχουν μια επιτροπή δίπλα τους και να μπορούν να αυξάνουν τα έσοδα του χώρου για τη συντήρηση”.
Δυστυχώς όμως κανένας δεν ακούει τις προτάσεις του κ. Θέμελη και έτσι δεκάδες αρχαιολογικοί χώροι και άλλα μνημεία αργοπεθαίνουν στην αγκαλιά του... κράτους - πατερούλη. Οπως και στις υπόλοιπες δραστηριότητες έτσι και στον τομέα του Πολιτισμού το ελληνικό κράτος αντί να συντονίζει και να ελέγχει τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες, “παριστάνει” τον επιχειρηματία με ολέθριες συνέπειες. Και πριν βιαστείτε να μου πείτε για το κολοσσιαίο έργο που επιτελεί το υπουργείο Πολιτισμού, σας υπενθυμίζω ότι τα μισά κάστρα της Μεσσηνίας είναι γκρεμισμένα και ότι οι μισοί αρχαιολογικοί χώροι είναι απροσπέλαστοι. Αλήθεια ποια σοβαρή χώρα θα είχε αφήσει αναξιοποίητο το Παλαιόκαστρο και τη μαγευτική του θέα στον ωραιότερο κόλπο του κόσμου (σύμφωνα με τον Ερρίκο Σλήμαν); Αλήθεια ποια σοβαρή χώρα θα είχε αφήσει αναξιοποίητη τη δυνατότητα να μετατραπεί σε καστροπολιτεία όπως ήταν πάντα το Κάστρο της Μεθώνης; Αλήθεια σε ποια σοβαρή χώρα θα ήταν ουσιαστικά απροσπέλαστη η Αρχαία Θουρία; Ποια σοβαρή χώρα θα άφηνε στο έλεος της φύσης τους μυκηναϊκούς θολωτούς τάφους;
Ας αφήσουμε επιτέλους τα παραμύθια και τις ανοησίες: Το κράτος δεν πρόκειται να βρει ποτέ τους πόρους που απαιτούνται για τη σωτηρία και την αξιοποίηση του πολιτιστικού κεφαλαίου. Μόνο μια ριζική αλλαγή της πολιτιστικής πολιτικής που θα επιτρέψει στους ιδιώτες να αναλάβουν πρωτοβουλίες μπορεί να σώσει τον πολιτιστικό πλούτο της Μεσσηνίας και γενικότερα της Ελλάδας. Και όποιος νομίζει ότι οι ιδιώτες θα επενδύσουν μόνο για χρηματικό κέρδος, όχι μόνο είναι βαθιά νυχτωμένος αλλά δεν είναι άξιος και να κυβερνά.

Θανάσης Λαγός
Απο eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες