16 Ιουνίου 2014

«Φουντώνουν» οι αντιδράσεις στην Τριφυλία για την κατανομή και τις «ζώνες» σε σχολεία.

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνουν οι αντιδράσεις στην Τριφυλία για τη χωροταξική κατανομή και εγγραφή μαθητών σε σχολικές μονάδες, στην οποία προέβησαν, με αποφάσεις τους, οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα, ύστερα και από έγγραφα εισηγήσεων - προτάσεων του Δήμου Τριφυλίας!
Γονείς, μαθητές και κάτοικοι της περιοχής έχουν αναστατωθεί και, όπως έχουμε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ στο «Θ», δεν κρύβουν τους έντονους φόβους και τις ανησυχίες τους για μεθοδεύσεις, με σκοπό την υποβάθμιση ή και τα οριστικά «λουκέτα» σε σχολικές μονάδες! Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα που προκαλείται με τη χωροταξική κατανομή, με ακόμη πιο έντονες τις αντιδράσεις, στην Κυπαρισσία, όπου γονείς μαθητών του 1ου διθέσιου Νηπιαγωγείου Κυπαρισσίας «Κούλας Ιωαννίδη» προχώρησαν, μάλιστα, σε έγγραφη διαμαρτυρία - καταγγελία, την οποία κατέθεσαν στις 10 Ιουνίου στο Δήμο Τριφυλίας και έλαβε αρ. πρωτ. 14055..............

Σε αυτή χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη χωροταξική κατανομή και εγγραφή μαθητών, θέτουν σοβαρά ερωτήματα αφήνοντας μομφές για συμφέροντα, απαιτούν να γίνει εξαρχής η κατανομή και καταθέτουν συγκεκριμένη πρόταση για τα 10 παιδιά του κλασσικού τμήματος!
Συγκεκριμένα, αναφέρουν: «Διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Τριφυλίας, τον προϊστάμενο Α/βάθμιας Εκπαίδευσης του νομού μας και κάθε άλλο φορέα ή πρόσωπο που ενήργησε εις βάρος των γονέων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών του 1ου Νηπιαγωγείου. Θεωρούμε απαράδεκτη την κατανομή των ζωνών και των χωριών στα 3 Νηπιαγωγεία. Γιατί, άραγε, έγινε έτσι η κατανομή; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται και θέλουν τα παιδιά να στοιβαχθούν σε μια αίθουσα και ένα κουζινάκι στο 2ο Νηπιαγωγείο, ενώ υπάρχει ένα όμορφο νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο περίπου της πόλης με δύο αίθουσες άνετες, ευάερες και ευήλιες; Απαιτούμε να γίνει εξαρχής η κατανομή των ζωνών και των χωριών στα 3 Νηπιαγωγεία και να είναι δίκαιη.
Τέλος, προτείνουμε τα 10 παιδιά του κλασσικού τμήματος του 2ου Νηπιαγωγείου, από την καινούργια σχολική χρονιά (και λόγω έλλειψης χώρου), να φοιτήσουν στο 1ο Νηπιαγωγείο, που λειτουργεί με 2 εκπαιδευτικούς, με δύο αίθουσες και ο χώρος επαρκεί για 40 - 50 παιδιά».
Γονείς που επικοινώνησαν με το «Θ» εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις αποφάσεις που συρρικνώνουν και επιχειρούν να υποβαθμίσουν το 1ο Νηπιαγωγείο και παράλληλα τους φόβους τους για μεθοδεύσεις συγχωνεύσεων ή και «λουκέτων» σε σχολεία, όπως το δικό τους. Χθες, δε, διαβάζοντας την «απάντηση» του υπεύθυνου Παιδείας του Δήμου Τριφυλίας, Γιάννη Μερκούρη, στο σχετικό ρεπορτάζ του «Θ», απορούσαν με το γεγονός ότι ένας άνθρωπος που έχει υπηρετήσει τον εκπαιδευτικό κλάδο και τώρα υπηρετεί το Δήμο Τριφυλίας και τους δημότες, αναφέρεται, όπως είπαν, σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και πρόβλημα με τόση ελαφρότητα, χωρίς πραγματικά στοιχεία και αλήθειες!
Μάλιστα, τόνιζαν πως η αλήθεια δεν μπορεί να αλλάξει, όπως βολεύει τον καθέναν, επειδή τα έγγραφα και η πραγματικότητα διαψεύδουν πανηγυρικά τους ισχυρισμούς του, που είναι απλά προφάσεις για λόγους «πολιτικών» εντυπώσεων και δικαιολογίες για να κατευνάσει τις αντιδράσεις που κλιμακώνονται!
«Δεν υπάρχει καμία λογική στις αποφάσεις που συρρικνώνουν το 1ο Νηπιαγωγείο, γιατί κάποιοι, όπως φαίνεται, έτσι το θέλουν! Γιατί άραγε; Αντί να το ενισχύσουν, που έχει όλες τις υποδομές, σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτήριο, που είναι κληροδότημα στο Δήμο για να στεγάζει Νηπιαγωγείο, με αίθουσες και χώρους κατάλληλους, που μπορεί να δεχθεί πολλούς μαθητές, οι υπεύθυνοι, για δικούς τους λόγους και προφανείς σκοπιμότητες, πάνε να υποβαθμίσουν το σχολείο μας, με κατάληξη, αφού θα το αφήνουν χωρίς παιδιά, να το κλείσουν! Αυτό θέλουν τελικά; Να κλείσει το 1ο Νηπιαγωγείο και να στοιβάζονται μικρά παιδιά στο κουζινάκι του 2ου; Ο κ. Μερκούρης και ο κ. διευθυντής έχουν δει ποτέ τις εγκαταστάσεις, τις αίθουσες και τους χώρους στο 1ο Νηπιαγωγείο και πώς είναι τα παιδάκια στο κουζινάκι του 2ου; Ο Δήμος Τριφυλίας, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι υπεύθυνοι για την Παιδεία συμφωνούν να στοιβάζονται παιδάκια στο κουζινάκι; Συμφωνούν με την κατανομή; Τι έκαναν για να μη συρρικνωθεί το 1ο Νηπιαγωγείο;», σημείωσε χαρακτηριστικά στο «Θ» ο εκπρόσωπος γονέων του 1ου Νηπιαγωγείου, Διονύσιος Βίγλιαρης, προσθέτοντας: «Η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας πρέπει να πάρει θέση επίσημα και να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο άμεσα, απαιτώντας να γίνει εξαρχής η κατανομή και να είναι δίκαιη».
Σύμφωνα με γονείς, στο 1ο Νηπιαγωγείο υπάγονται μέχρι και το (φετινό) σχολικό έτος 2013 - 2014 οι εξής Τοπικές Κοινότητες: Σπηλιά, Στασιό, Ξηρόκαμπος, Περδικονέρι και Αρμενιοί. Επίσης, μέχρι και το (φετινό) σχολικό έτος 2013 - 2014, το 1ο Νηπιαγωγείο μοιράζεται με το 3ο Νηπιαγωγείο τις εξής περιοχές της Κυπαρισσίας: Ληθαρορίξι, Μαύρη Λίμνα, Μεμί, Μεταλλείο, Ροντάκι, νότια οδού Κυπαρισσίας - Ροντακίου, Σανί, Φαρμάκα και στη ζώνη μέσα στην πόλη, εάν οι γονείς επιθυμούν κλασσικό τμήμα, οι οδοί περιμετρικά είναι από την Ντούφα έως την Αναστασοπούλου.
Με την υπ' αρ. πρωτ. 813/31-01-2014 απόφασή του, με θέμα «Χωροταξική κατανομή μαθητών στις Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας - επαναπροσδιορισμός Σχολικών Περιφερειών», για το σχολικό έτος 2014 - 2015 και εφεξής (https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%92%CE%99%CE%A159-%CE%91%CE%93%...), ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων όπως αναφέρεται, τις αποφάσεις των Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας των Δήμων Μεσσηνίας - προφανώς και του Δήμου Τριφυλίας; -, αφαιρεί όλως αναιτίως από τη ζώνη του 1ου Νηπιαγωγείου τις Τοπικές Κοινότητες Ξηρόκαμπου, Περδικονερίου, Στασιού και Σπηλιάς. Έτσι, υποχρεώνονται οι γονείς μικρών παιδιών από αυτές τις Τ.Κ. να εγγράψουν για να φοιτήσουν τα παιδιά τους στο 2ο Νηπιαγωγείο στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας!
Επίσης, με νεότερη απόφαση του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, με αρ. πρωτ. 4565/30-05-2014, με θέμα «Τροποποίηση - συμπλήρωση της αριθμ 2929/02-04-2014 απόφασης με θέμα Χωροταξική κατανομή μαθητών στις Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας - επαναπροσδιορισμός Σχολικών Περιφερειών», για το σχολικό έτος 2014 - 2015 και εφεξής (http://static.old.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%99%CE%9999-17%CE%9D), λαμβάνοντας υπόψη, όπως αναφέρεται, (και) το με αριθμ. πρωτ. 3143/12-02-2014 έγγραφο του Δήμου Τριφυλίας και το με αριθμ. πρωτ. 13107/28-05-2014 νεότερο έγγραφο του Γραφείου Παιδείας του Δήμου Τριφυλίας, ο διευθυντής Π.Ε. Μεσσηνίας αφαιρεί όλως αναιτίως και τις εναπομένουσες περιοχές της ζώνης του 1ου Νηπιαγωγείου και συγκεκριμένα τη Μαύρη Λίμνα, το Μεμί, το Μεταλλείο και την Τοπική Κοινότητα Αρμενιών. Έτσι, υποχρεώνει τους γονείς να εγγράψουν και φοιτήσουν τα παιδιά τους στο 2ο Νηπιαγωγείο!
Αυτές οι άδικες, αβάσιμες, αναίτιες και εντελώς πρόχειρες αποφάσεις, αναρωτιούνται, ποιους στόχους, ποιες σκοπιμότητες και τι συμφέροντα εξυπηρετούν; Σίγουρα, όχι τα συμφέροντα γονέων και μικρών παιδιών στις πρώτες μέρες τους σε σχολικό περιβάλλον! Έλεγαν, δε, ότι το 2ο και το 3ο Νηπιαγωγείο διαθέτουν, εκτός από Ολοήμερο, και κλασσικό τμήμα, ενώ το 2ο Νηπιαγωγείο δε διαθέτει 2η κατάλληλη και κανονική αίθουσα, αλλά χρησιμοποιείται η κουζίνα ως αίθουσα του κλασσικού τμήματος! Τόνιζαν, τέλος, πως οι καθορισμένες και οριοθετημένες Σχολικές Περιφέρειες, με αποφάσεις του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πρέπει υποχρεωτικά να τηρούνται από γονείς και εκπαιδευτικούς και δεν είναι στην ευχέρεια του κάθε γονέα να εγγράφει το παιδί του σε όποιο σχολείο θέλει ούτε και ο κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να δέχεται να φοιτούν στο σχολείο του παιδιά από άλλες Σχολικές Περιφέρειες, πέραν των ζωνών που υπάγονται σε αυτό, εκφράζοντας την απορία τους αλλά και τη θυμηδία τους για τις σκοπιμότητες όσων σχετικά ανέφερε ο κ. Μερκούρης, ότι, δηλαδή, οι γονείς μπορούν να γράψουν τα παιδιά τους σε Νηπιαγωγείο ανεξαρτήτως ζώνης υπαγωγής! Παράλληλα, αναρωτιούνται πού αλλού μπορούν να αποσκοπούν όλα αυτά, αν όχι στη συρρίκνωση και υποβάθμιση του 1ου Νηπιαγωγείου, με κατάληξη το κλείσιμό του, και αν αυτή είναι συμπεριφορά που αρμόζει απέναντι στη μνήμη της δωρήτριας Κούλας Ιωαννίδη, το όνομα της οποίας φέρει, και την οικογένειά της ή, δυστυχώς, αποτελεί, πέρα από την απαξίωση του σχολείου και την ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλουν γονείς και μαθητές, και προσβολή στη μνήμη της και τη δωρεά - προσφορά της στο Δήμο Κυπαρισσίας, τους γονείς, τα μικρά παιδιά και την κοινωνία της Κυπαρισσίας!
Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες