11 Απριλίου 2014

Εντείνονται οι έλεγχοι από το ΥπΑΑΤ στον τομέα κρέατος αμνοεριφίων ενόψει των εορτών του Πάσχα

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για την εντατικοποίηση των ελέγχων στον τομέα κρέατος αμνοεριφίων, ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων ενόψει και της εορταστικής περιόδου, έχει ως στόχο:
την προστασία της δημόσιας υγείας και
την αποφυγή κάθε είδους παράνομης διακίνησης και παραπλάνησης καταναλωτή.

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο αυτό αφορά ελέγχους που διενεργούνται:............
Σε ζώντα ζώα ενδοκοινοτικού εμπορίου και τρίτων χωρών (Μέσω του ελέγχου των καταχωρήσεων στο TRACES καθώς και το σύστημα διακίνησης στον ΟΠΕΚΕΠΕ)
Σε σφάγια αμνοεριφίων ενδοκοινοτικού εμπορίου και τρίτων χωρών
Στα σφαγεία της χώρας (Σήμανση, καταχώριση, ενημέρωση του συστήματος καταγραφής ARTEMIS )
Σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρεάτων και σε ψυκτικές εγκαταστάσεις
Στους κύριους οδικούς άξονες
Σε σημεία χονδρικής και λιανικής πώλησης.

Για τον καλύτερο συντονισμό και την αποτελεσματικότητα των ελέγχων πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 8 Απριλίου, σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ στην οποία παρευρέθησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Μόσχος Κορασίδης και συμμετείχαν:
η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής
ο ΕΦΕΤ
ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα και
η Διεύθυνση Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών

και συμφωνήθηκε το πρόγραμμα δράσης των επόμενων ημερών με βάση ανάλυση κινδύνου, ώστε με στοχευμένους ελέγχους να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα.

O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Βασική μας προτεραιότητα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής των ζώντων ζώων και των τροφίμων σε όλα τα στάδια της αγροδιατροφικής αλυσίδας, από την παραγωγή μέχρι τον τελικό αποδέκτη, τον καταναλωτή, σύμφωνα πάντα με τους κανόνες της εθνικής και Ενωσιακής νομοθεσίας.
Ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα θέτουμε σε εφαρμογή σχέδιο δράσης που αφορά εντατικούς ελέγχους στον τομέα του κρέατος των αμνοεριφίων, με πρωταρχικό στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας, της ασφάλειας των τροφίμων και την προστασία της δημόσιας υγείας. Όλοι οι συναρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, σε συνέργεια με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να αποφευχθεί προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών κάθε είδους παράνομη διακίνηση ή παραπλάνησή τους.
H αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερα η πληροφορική, με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ (e-ΥπΑΑΤ) και των συναρμόδιων φορέων, αποτελεί σημαντικό «εργαλείο» για την καλύτερη και συντονισμένη προσπάθεια, μεταξύ των άλλων, της ελεγκτικής διαδικασίας στα σφαγεία της χώρας αλλά και σε όλα τα σημεία διακίνησης, εμπορίας και πώλησης των αμνοεριφίων.
Οι εξελίξεις μάλιστα στο κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. που αφορά στην ιχνηλασιμότητα των ζωικών προϊόντων θα διασφαλίζει ακόμη περισσότερο την όλη αλυσίδα και τον καταναλωτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες