1 Φεβρουαρίου 2014

Εισαγωγές ελαιολάδου κάνει η Κρήτη!

Σε αθρόες εισαγωγές ελαιολάδου –κυρίως από την Ισπανία– προχωρούν μεγάλες τυποποιητικές εταιρείες και συνεταιριστικές οργανώσεις, προκειμένου να ανταποκριθούν στις συμφωνίες με τους πελάτες τους, καθώς η μείωση της φετινής παραγωγής έως και 80% σε κάποιες περιοχές, μόλις και μετά βιας επαρκεί για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών.
Την ίδια στιγμή πληθαίνουν, σύμφωνα με παραγωγούς, τα φαινόμενα όπου σωστοί και έντιμοι τυποποιητές ελαιολάδου αδυνατούν να πουλήσουν λόγω έλλειψης προϊόντος, καθώς τους προλαβαίνουν άλλοι που φρόντισαν να… βαφτίσουν το ισπανικό σε ελληνικό, εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία του ελεγκτικού μηχανισμού................

Όπως κατήγγειλε ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Πεζών Γιώργος Ηλιάδης μιλώντας στη «Νέα Κρήτη», βρίσκεται σε εξέλιξη όργιο εισαγωγών και ελληνοποιήσεων ελαιολάδου στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα. «Όπως είναι γνωστό», λέει, «κάθε χρόνο γίνονται σημαντικές εισαγωγές στη χώρα μας και ελληνοποιήσεις ελαιολάδου. Η Ένωση Πεζών προκειμένου να συνεχίσει να προμηθεύει με ελαιόλαδο τους πελάτες αναγκάζεται σήμερα να προβεί σε εισαγωγές, επιδιώκοντας, κατά κύριο λόγο, να αποτρέψει τις ελληνοποιήσεις, με απώτερο σκοπό στην ουσία να αποσύρουμε το κίνητρο εκείνων που επωφελούνται από τη διαφορά της τιμής του ελαιολάδου της Ισπανίας και της Ελλάδος, που φέρνουν εδώ ισπανικά λάδια, τα οποία ελληνοποιούν».
Τον κίνδυνο αθρόων εισαγωγών στην χώρα μας μη κανονικών («αποσμημένων») ελαιολάδων, επισήμανε από το Νοέμβριο με υπόμνημά του προς τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οικονομικών και Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Προϊόντων Πιστοποιημένης Ποιότητας. Ο Σύνδεσμος ζητούσε από τότε, ακόμα, τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ελέγχου, καθώς όπως ανέφερε εισάγονται ελαιόλαδα, τα οποία έχουν υποστεί την επεξεργασία της απόσμησης ή και του «repasso» (δεύτερης φυγοκέντρισης) και τα οποία αναμιγνύονται με ελληνικά, ώστε να κυκλοφορήσουν στην αγορά με την ένδειξη «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».

Η ΕΑΣ Πεζών
Για πρώτη φορά στα χρονικά συνεταιριστική οργάνωση στην Ελλάδα –η ΕΑΣ Πεζών– ανακοινώνει από μόνη της ότι θα κάνει εισαγωγές, προκειμένου να μην αθετήσουν τις εμπορικές τους συμφωνίες. Η απόφαση είναι επίσημη και ελήφθη σε συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης των αντιπροσώπων την περασμένη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου και προβλέπει μια σειρά από προυποθέσεις, όπως:
- Ενημέρωση εγγράφως προς τους πελάτες της οργάνωσης ότι το λάδι που θα πάρουν θα είναι λάδι Ευρωπαϊκής Ένωσης και δε θα είναι «μίγμα ελαιολάδου ελληνικού και ευρωπαϊκού». Δηλαδή, δε θα είναι καθαρό ελαιόλαδο Κρήτης, αλλά νόμιμα προσμεμειγμένο λάδι από άλλη ευρωπαϊκή χώρα με κρητικό ελαιόλαδο για την κάλυψη των αναγκών των πελατών.
- Το λάδι αυτό θα πάει μόνο σε έναν και όχι σε δεύτερο κωδικό.
- Δε θα επηρεάσει η εισαγωγή, εάν κι εφόσον προκύψει την τιμή του ελαιολάδου των παραγωγών της ΕΑΣ Πεζών που βρίσκεται αποθηκευμένο, προς φύλαξη, στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης.
Συγκεκριμένα, η τιμή του ελαιολάδου που είναι προς φύλαξη δε θα πέσει κάτω των 2,5 ευρώ το κιλό της σημερινής τιμής στην οξύτητα των τριών γραμμών. Και αν αυξηθεί η τιμή στην αγορά θα πάρει και την ανάλογη αύξηση. Η προστασία αυτή παρέχεται μέχρι να σταματήσουν οι εισαγωγές που θα έχουν προθεσμία λήξης το τέλος του καλοκαιριού. Άρα, μέχρι και τότε δε θα πρέπει να ανησυχούν οι παραγωγοί που έχουν παραδώσει και έχει αποθηκευτεί το προϊόν τους. 
Ανεβαίνουν οι τιμές
Η μειωμένη παραγωγή έχει ανεβάσει σημαντικά την τιμή του λαδιού, η οποία φτάνει και τα 2,80 ευρώ το κιλό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα ξεπερνά.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, οι ποσότητες λαδιού που θα παραχθούν φέτος στο νησί εκτιμάται ότι θα αγγίζουν τους 30.000 με 35.000 τόνους για ολόκληρη την Κρήτη, δηλαδή θα είναι μειωμένες στο 1/3 μιας κανονικής παραγωγής. Συγκεκριμένα, στα Χανιά η παραγωγή έχει υποχωρήσει στους 7.000 με 10.000 τόνους, στο Ηράκλειο 15.000 έως 17.000 τόνους και στο Λασίθι και στο Ρέθυμνο από περίπου 5.000 τόνους.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις η συγκεκριμένη παραγωγή δεν επαρκεί για την αυτοκατανάλωση, καθώς δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη στο νησί, ενώ είναι σχεδόν αδύνατο να καλυφθούν οι πωλήσεις που γίνονται κάθε χρόνο σε χύμα και τυποποιημένο ελαιόαλδο προς την υπόλοιπη Ελλάδα.
Οι τιμές του λαδιού είναι, πάντως, αρκετά υψηλότερες από αυτές που διαμορφώνονται φέτος στην Ισπανία, η οποία παράγει το μισό της παγκόσμιας παραγωγής, η οποία πωλείται φέτος κατά μέσο όρο στα 2 ευρώ. 
Στη Μεσσηνία
«Τσίμπησε» ένα δεκάλεπτο η τιμή του ελαιόλαδου τις τελευταίες μέρες στη Μεσσηνία και διαμορφώνεται στα 2,70 με 2,75 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή του ΠΟΠ είναι άλλα 10 λεπτά παραπάνω.
Η εξέλιξη αποδίδεται στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει στην αγορά, καθώς φέτος είναι τρομερά μειωμένη η παραγωγή. Υπολογίζεται, δηλαδή, ότι τη φετινή σεζόν σε όλη την Ελλάδα η παραγωγή θα είναι το 1/3 της περσινής και στη Μεσσηνία το 40% με 50%. Η λογική και ο νόμος της αγοράς προδικάζουν ότι η τιμή μπορεί να ανέβει κι άλλο, επισημαίνεται ωστόσο και ο κίνδυνος ο καταναλωτής να στραφεί στο απλό παρθένο ή στο κουπέ ελαιόλαδο, που είναι πιο φτηνά. Υπενθυμίζεται ότι η Ενωση Μεσσηνίας έχει καθορίσει τιμή για το ελαιόλαδο που αγοράζει τα 2,80 ευρώ για το έξτρα παρθένο και τα 2,90 για το ΠΟΠ, με 3μηνη επιταγή, ενώ μετρητοίς η τιμή είναι 2,60 ευρώ.
paragogi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες