17 Σεπτεμβρίου 2013

Χιλιάδες κόσμου για βόλτα αλλά χωρίς πολλά ψώνια… στο πανηγύρι της Κυπαρισσίας. Δεν πειράζει θα ψωνίσουμε απο της Χώρας.

«Βούλιαξε» ο τόπος στο μεγάλο πανηγύρι της Κυπαρισσίας, με χιλιάδες κόσμου, από ολόκληρη την Πελοπόννησο και την Αθήνα, να το επισκέπτονται.
Την Παρασκευή, παραμονή της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, οπότε τελέστηκε αρχιερατικός εσπερινός στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, κυριολεκτικά δεν έπεφτε καρφίτσα στους χώρους του πανηγυριού, από το μεσημέρι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η ίδια εικόνα και χθες, ανήμερα της εορτής, όλη την ημέρα και το βράδυ.
Σε αυτό συντέλεσε το γεγονός ότι ...........
η γιορτή φέτος έπεσε Σάββατο, ενώ βοήθησε και ο πολύ καλός καιρός, που σε προδιέθετε για βολτάρισμα! Όπως μας έλεγαν μικροπωλητές που έρχονται για χρόνια στο πανηγύρι της Κυπαρισσίας, ο κόσμος φέτος ήταν πολύ περισσότερος από προηγούμενες χρονιές, αλλά η εμπορική κίνηση, σε αγορές και ψώνια, χαμηλότερη. Ο κόσμος έκανε βόλτες, έβλεπε προϊόντα και είδη σε καλή ποιότητα και πολύ χαμηλές τιμές, αλλά, δυστυχώς, δεν είχε την οικονομική δυνατότητα για αγορές.
Εμείς μιλήσαμε με ανθρώπους που έχουν παράγκες στο πανηγύρι και παρουσιάζουμε τι είπαν στο «Θ»:

Στάθης Κώνσταντος, ψησταριά: «Η κίνηση γενικά ήταν πολύ άσχημα. Μόνο ό,τι έγινε Παρασκευή και Σάββατο και όχι δουλειά όπως άλλα χρόνια. Κόσμος έρχεται, και ήρθε πολύς, αλλά δεν έχει λεφτά να φάει και να πιει όπως πρώτα. Τώρα δεν μπορεί να “ακουμπήσει”. “Ακουμπάει” και είναι πολύ κρατημένος, όχι παραγγελίες όπως παλιότερα…».

Νίκος Τζόρβας, ψησταριά: «Κόσμο είχε πολύ στο πανηγύρι μας φέτος. Και ψώνισαν και κάνανε τις βόλτες τους και φάγανε. Όλα καλά πάνε, μια χαρά. Ούτε κρίση, τίποτα δεν καταλαβαίνουμε! Ο Έλληνας αυτά θέλει, πανηγύρια! Είμαι ευχαριστημένος και οι άλλοι που μιλάμε καλά τα λένε. Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Παρά τα οικονομικά, καλά κυλήσαμε. Προσπαθήσαμε κι εμείς, σαν μαγαζιά, να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο και να είναι όλοι ευχαριστημένοι!».

Βασιλική Αντωνοπούλου, από το Βασιλικό, με παστέλι και παραδοσιακά γλυκά: «Κόσμο είχε πολύ, η κίνηση ήταν λίγο κατώτερη από άλλα χρόνια, αλλά καλά είναι. Δεν πειράζει. Την υγειά μας να ’χουμε. Δεν έχει λεφτά ο κόσμος για να ψωνίσει, αλλά καλά πήγαμε».

Μάριος, με είδη ρουχισμού: «Έχει κόσμο το πανηγύρι. Ρωτάνε και αγοράζουν. Χθες και σήμερα έχει πολύ κόσμο και καλή δουλειά».

Κατερίνα, ολυμπιακοί λουκουμάδες «ΚΟΥΛΗΣ» και γλυκίσματα: «Σήμερα είδαμε κόσμο, αλλά ψιλοπράγματα από κίνηση. Υπάρχει κρίση, δεν είναι όπως άλλα χρόνια. Λέμε να έχουμε την υγεία μας, αυτό μας έχει μείνει».

Έφη Ευαγγελίδου, είδη δώρων: «Έχει πάρα πολύ κόσμο. Κατεβήκανε και πολλά λεωφορεία, αλλά ο κόσμος δεν έχει οικονομική δυνατότητα να κάνει τις αγορές που θέλει, δεν υπάρχει χρήμα και, δυστυχώς, δεν ψώνισαν ή αυτοί που ψώνισαν, ψώνισαν τα απολύτως απαραίτητα…».

Νικόλαος Αναγνωστέλης, παιχνίδια, που συμμετέχει στο πανηγύρι 40 χρόνια: «Η κίνηση φέτος ήταν τελείως πεσμένη. Και πέρυσι, αλλά φέτος παραείναι. Σήμερα είχε κόσμο, μέχρι χθες δεν είχε πολύ. Δεν κατέβηκαν πολλά χωριά στο πανηγύρι. Είπαμε του δημάρχου να κατεβάσει τις τιμές, αλλά δεν τις κατέβασε. Ενώ έχουμε κρίση, να μπορέσουμε κι εμείς να μειώσουμε τις τιμές μας, να ψωνίσει ο κόσμος, αλλά είδαμε πλήρη αδιαφορία από το Δήμο».

Απόστολος Παναγόπουλος, πρόεδρος των μικροπωλητών της Πάτρας: «Κόσμος ήτανε στο πανηγύρι, αλλά είναι σφιχτός. Λεφτά δεν υπάρχουνε. Μην κοροϊδευόμαστε. Τώρα, να πάνε να πάρουνε δυο σουβλάκια κι έτσι, είναι άλλο. Εμείς οι μικροπωλητές υποφέρουμε. Γι’ αυτό και ζητάμε από το Δήμο μια κατανόηση. Παντού που γυρνάμε – 40 χρόνια είμαι στο πεζοδρόμιο, στην αγορά, όλοι οι δήμαρχοι μειώνουν τις τιμές, εδώ γιατί δεν έγινε μείωση; Και πουλάμε τα ίδια και χαμηλότερα με πέρυσι για να ψωνίσει ο κόσμος που δεν έχει λεφτά…».

Του Ηλία Γιαννόπουλου απο το Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες