19 Ιουνίου 2013

Πολιτικό θέμα με το Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Σε πολιτικό ζήτημα εξελίσσεται η υπόθεση του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος, καθώς χθες ο Γ. Λαμπρόπουλος έκανε παρέμβαση στον αν. υπουργό Υποδομών Στ. Καλογιάννη ζητώντας να κατασκευαστεί ο δρόμος κατά μήκος του υπάρχοντος και όχι από την παραλιακή περιοχή.
Και αυτό, σε αντίθεση με την προσπάθεια του Αντ. Σαμαρά να κατασκευαστεί με βάση την υπάρχουσα μελέτη και τις τροποποιήσεις που έγιναν δεκτές. Η παρέμβαση Λαμπρόπουλου (που κινείται σε άλλη κατεύθυνση και από του δημάρχου) εκτιμάται ότι υποστηρίζεται από παράγοντες της ΝΔ από τη Μεσσήνη, που εκφράζουν διαφορετικές  αντιλήψεις όσον αφορά την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης................

Σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε ο κ. Λαμπρόπουλος για τη συνάντηση αναφέρονται τα εξής:
“Επισκέφθηκα στο υπουργείο Υποδομών τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλογιάννη και συζητήσαμε για τους οδικούς άξονες που ενδιαφέρουν το νομό μας.
Συγκεκριμένα:
1. Για τη γρήγορη διάνοιξη εξόδου στο τμήμα Τσακώνα - Καλαμάτα προς εξυπηρέτηση των διερχομένων για Μελιγαλά - Βαλύρα και Αρχαία Μεσσήνη.
Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι αφού τελείωσε η σχετική μελέτη θα υπάρξει σύντομα απόφαση.
2. Για την Ολυμπία Οδό, επεσήμανα στον υπουργό για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα της κατασκευής και του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα.
Οσον αφορά το τμήμα Τσακώνα - Καλό Νερό  που υπάρχει πλήρης ωριμότητα και στο θέμα των μελετών και των απαλλοτριώσεων μπορούν οι εργασίες να αρχίσουν αύριο.
3. Για τον οδικό άξονα από Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος μέχρι την Μεθώνη, τόνισα στον υπουργό για άλλη μια φορά ακόμη, ότι αποτελεί τον κεντρικότερο δρόμο του νομού και πρέπει να κατασκευασθεί, χωρίς περικοπές.
Σχετικά με το τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος έκανα γνωστό στον υπουργό τα παρακάτω:
Το 2007 ως υφυπουργός και ως βουλευτής Μεσσηνίας, επισκέφθηκα τον τότε υπουργό Γ. Σουφλιά και αποφασίσαμε την χρηματοδότηση από το υπουργείο της εκπόνησης μελέτης που άρχιζε από το Ασπρόχωμα, έφθανε στη Μεσσήνη και συνέχιζε μέχρι τον Ριζόμυλο, την Πύλο και την Μεθώνη, με διαπλάτυνση του υπάρχοντος δρόμου και όπου χρειαζόταν θα γίνονταν καινούργιες χαράξεις και παρακάμψεις από τις κατοικημένες  περιοχές. Ενώ λοιπόν η ανάθεση ξεκίνησε με αυτή την χάραξη, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τότε της Μεσσηνίας ζήτησε από τον διευθυντή Μελετών του υπουργείου, τότε και σήμερα κ. Πανουτσόπουλο να εξαιρεθεί από τη συνολική μελέτη (Ασπρόχωμα - Μεθώνη) το τμήμα Ασπρόχωμα - Ριζόμυλος, την μελέτη του οποίου θα ανέθετε σε μελετητικό γραφείο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Τότε ο διευθυντής Μελετών, αφού το υπουργείο θα πλήρωνε κάπου 800.000 €   λιγότερα, δέχθηκε το αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Ετσι η μελέτη που ανέθεσε το υπουργείο Υποδομών αφορούσε μόνον το Ριζόμυλος - Μεθώνη.
Στη συνέχεια η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση άλλαξε τη χάραξη, χωρίς να ενημερώσει το υπουργείο και ανέθεσε την μελέτη να γίνει από την Δυτική Καλαμάτα, να συνεχίζει περίπου 700 μέτρα από την θάλασσα και να καταλήγει στον Ριζόμυλο με δρόμο τετράιχνο (!!) και υπερυψωμένο κατά τρία μέτρα.
Τώρα που και οι δύο  μελέτες τελείωσαν πρέπει να βιαστούμε να ενταχθούν όλα τα τμήματα, γιατί πρέπει να έχουν κατασκευασθεί μέχρι τέλος του 2015, που τελειώνει το ΕΣΠΑ.
Αφού επισήμανα στον υπουργό ότι ο χρόνος είναι λίγος για να γίνουν πολλά, του  κατέθεσα την δική μου άποψη που είναι: Ο δρόμος να ξεκινήσει από το Ασπρόχωμα, να συναντάει τον άξονα Τρίπολης -  Καλαμάτας, να εφάπτεται του αεροδρομίου, να φθάνει στη Μεσσήνη και τον Ριζόμυλο, με τον τρόπο της μελέτης - κατασκευής που όπως διαβεβαίωσε και ο υπουργός μπορεί να γίνει.
Επιλέγω αυτή τη λύση για τους παρακάτω λόγους:
- Σύμφωνα με τη μελέτη η παραλιακή χάραξη  για την κατασκευή της μόνον, θα κοστίσει από την Καλαμάτα  μέχρι τον Ριζόμυλο πάνω από 50 εκ. €  ενώ από την χάραξη  που προτείνω πολύ - πολύ λιγότερα χρήματα.
- Οι απαλλοτριώσεις στην παραλιακή χάραξη μέχρι τον Ριζόμυλο, θα κοστίσουν σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου πάνω από 100 εκ. € τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν από τα κρατικά ταμεία που δεν τα έχουν, ενώ οι απαλλοτριώσεις από τον πάνω δρόμο θα είναι ελάχιστες.
- Οι αντιδράσεις από θιγόμενους από την παραλιακή είναι μεγάλες και θα προκαλέσουν πιθανότατα πλήθος ενστάσεων στο Συμβούλιο Επικρατείας, με αποτέλεσμα να χαθεί χρόνος και να μην προφθάσουμε μέχρι το τέλος του 2015.
- Η παραλιακή χάραξη πιθανότατα θα προκαλέσει ζημιά σε ιδιοκτησίες και ίσως αποτρέψει περαιτέρω επιχειρηματική και όχι μόνον αξιοποίηση του πανέμορφου και πολλά υποσχόμενου τμήματος από την Δυτική Καλαμάτα μέχρι την Βελίκα.
- Εστω και να βρεθεί δυνατότητα  χρηματοδότησης της παραλιακής, για τους ειδικούς θα είναι ακατόρθωτο να τελειώσει και μάλιστα μέχρι το 2015.
- Το μειωμένο κόστος κατασκευής και απαλλοτριώσεων από την πάνω χάραξη θα επιτρέψει την χρηματοδότηση κατασκευής και απαλλοτριώσεων του υπόλοιπου τμήματος από τον Ριζόμυλο μέχρι την Μεθώνη που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει.
- Από την πάνω χάραξη, θα υπάρξει συνέχεια του αυτοκινητόδρομου Τρίπολη -Αεροδρόμιο χωρίς να χρειάζονται κάθετοι που θα οδηγούν από το αεροδρόμιο και την Μεσσήνη προς την παραλιακή χάραξη.
- Δεν απομονώνεται η Μεσσήνη και η ευρύτερη περιοχή.
Ο υπουργός αφού άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή και κατανόηση τις παραπάνω προτάσεις μου, υποσχέθηκε πως σύντομα θα συζητήσει με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και θα αποφασίσει.
Καταλήγω γράφοντας ότι με ενδιαφέρει να γίνει όλος ο δρόμος μέχρι την Μεθώνη από το Ασπρόχωμα και αυτό θα το πετύχουμε όταν όλοι μας λειτουργήσουμε με σύνεση, λογική, ρεαλισμό και αποφασιστικότητα. Πρέπει όλοι τώρα να υποστηρίξουμε το εφικτό και την ολοκλήρωση όλου του οδικού άξονα. Μας ενδιαφέρει μόνο να γίνει ο δρόμος, να είναι καλός και να μην γίνονται ατυχήματα”. 
πηγή Ελευθερία
πηγήΔιαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/vouleftes/item/26806-paremvasi-lampropoulou-kalamata-rizomylos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες