23 Μαρτίου 2013

Βγήκαν τα μαχαίρα στην ψηφοφορία της ΚΑΠ 2014-2020.

Οι ευρωβουλευτές ασκώντας την εξουσία τους για πρώτη φορά στη διαμόρφωση της αγροτικής πολιτικής ψήφισαν (13 Μαρτίου) για την υιοθέτηση ενός αμφιλεγόμενου πακέτου νομοθετικών μέτρων που τώρα έχει να αντιμετωπίσει ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ των εθνικών ηγετών.
Ψηφοφορίες επί εκατοντάδων τροπολογιών και τέσσερα πακέτα νομοθετικών μέτρων παρήγαγαν μια Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για την περίοδο 2014-2020 αναδεικνύοντας τις έντονες διαιρέσεις εντός του Κοινοβουλίου και γεννώντας ένα εμπόδιο για εκείνους που μάχονταν υπέρ των ισχυρότερων περιβαλλοντικών μέτρων και το «θάνατο» των γεωργικών επιδοτήσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τη ζάχαρη..............

Η συμφωνία που εγκρίθηκε σε μια ψηφοφορία ορόσημο πρέπει τώρα να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων από το Συμβούλιο της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή. Η νέα ΚΑΠ και οι κανόνες για τις άμεσες ενισχύσεις προς τους γεωργούς είναι απίθανο να εφαρμοστούν πλήρως μέχρι το 2015 - ένα χρόνο μετά τη νέα επταετή ΚΑΠ που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ. Ο Dacian Cioloş, επίτροπος για την ευρωπαϊκή γεωργία δήλωσε ότι ελπίζει πως η τελική συμφωνία θα έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος της ιρλανδικής Προεδρίας της ΕΕ τον Ιούνιο. «Είναι η πραγματική μας φιλοδοξία, αλλά απαιτείται σκληρή δουλειά», είπε.
Ο Eπίτροπος όμως που εισήγαγε ένα πλαίσιο της ΚΑΠ, τον Οκτώβριο του 2011, δήλωσε δυσαρεστημένος με κάποια αποτελέσματα - συμπεριλαμβανομένης της εξαετούς παράτασης των επιδοτήσεων για τα ζαχαρότευτλα που προβλεπόταν να τερματιστούν μέχρι το 2016 στο πλαίσιο μιας προηγούμενης συμφωνίας.
«Δεν πιστεύουμε ότι ο τομέας αυτός χρειάζεται περισσότερο χρόνο για προετοιμασία» δήλωσε ο Cioloş σε συνέντευξη Τύπου. «Ο τομέας της ζάχαρης στην Ευρώπη είναι ανταγωνιστικός».
Ασκώντας μεγαλύτερη εξουσία
Ανάμεσα στα τέσσερα πακέτα προτάσεων, οι περισσότεροι ψήφοι ήταν πάνω στην οργάνωση της κοινής αγοράς, η οποία περιελάμβανε την επέκταση των ποσοστώσεων και των προστατευτικών μέτρων για τους οινοπαραγωγούς, ακολουθούμενη από τους κανόνες για τις άμεσες ενισχύσεις. Κατά τη διάρκεια της απογευματινής ψηφοφορίας, το Κοινοβούλιο:
• Ενέκρινε με δυσκολία, με 375 ψήφους υπέρ και 277 κατά, την επέκταση των ποσοστώσεων και άλλων κανόνων της κοινής αγοράς;
• Ενέκρινε, με  427 ψήφους υπέρ και 224 κατά, τους κανόνες σχετικά με τις άμεσες πληρωμές προς τους αγρότες, ή αλλιώς τον Πυλώνα 1;
• Ψήφισε με 556 υπέρ και 95 κατά,  για τους κανόνες του Πυλώνα 2, το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που περιλαμβάνει χρηματοδότηση από κοινού με τις εθνικές κυβερνήσεις;
• Υποστήριξε με 472 υπέρ και 172 κατά, τους  κανόνες για τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση.
Η ψηφοφορία στο Στρασβούργο σηματοδότησε την πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε άμεσο λόγο στη διαμόρφωση της αγροτικής πολιτικής στο πλαίσιο των εξουσιών που απέκτησε με τη Συνθήκης της Λισαβόνας το 2009.
Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Paolo De Castro (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες), που οδήγησε τη νομοθεσία της ΚΑΠ μέσω του Κοινοβουλίου ως πρόεδρος της επιτροπής γεωργίας, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «μια σωστή ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας των τροφίμων και της βελτίωσης της προστασίας του περιβάλλοντος, έτσι ώστε η νέα αγροτική πολιτική της ΕΕ να μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα δημόσια αγαθά στους πολίτες της ΕΕ ».
«Αλλά επίσης πρέπει να γίνει λιγότερο γραφειοκρατική και πιο δίκαιη για τους αγρότες, αν μη τι άλλο να τους δοθεί η δυνατότητα να αντιμετωπίζουν τις κρίσεις. Αυτή θα είναι η θέση μας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την τελική μορφή της» είπε στους δημοσιογράφους.
Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Giovanni La Via (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) δήλωσε ότι οι εργασίες της Επιτροπής Γεωργίας «εκπροσωπούν τα συμφέροντα των επιμέρους εκλογικών μας περιφερειών και των κρατών μελών μας. Αυτό εμπλουτίζει το μείγμα και είναι σημαντικό».   «Πιστεύω πως το συνολικό αποτέλεσμα είναι καλό», είπε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων πριν από την ψηφοφορία.
Όπως δήλωσε και ο έλληνας ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Δανέλλης μιλώντας στη EurActiv.gr:
«Η μεγάλη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ τείνει να αλλάξει τη σημερινή ΚΑΠ και να διορθώσει στρεβλώσεις. Είναι μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική γεωργία να μεταβούμε από μια γεωργία επιδοτήσεων σε μια σύγχρονη γεωργία που θα παράγει ποιοτικά, ταυτοποιημένα και επώνυμα προϊόντα, ανταγωνιστικά στα ομοειδή είτε ευρωπαϊκά είτε τρίτων χωρών, καθιστώντας την βιώσιμη οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά. Κλειδί για τη στροφή αυτή θα είναι η δημιουργία μεγάλων και υγιών συλλογικών σχημάτων».
Η δυσαρέσκεια των πράσινων ομάδων
Αψηφώντας τη σύσταση της Επιτροπής Γεωργίας, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τις τροπολογίες που στοχεύουν στο να αναγκάσουν τους αγρότες να ακολουθήσουν τα προβλεπόμενα περιβαλλοντικά πρότυπα, προκειμένου να λάβουν έως και 30% των άμεσων πληρωμών τους.
Οι οικολόγοι ωστόσο δήλωσαν ότι το αποτέλεσμα απέτυχε να ανταποκριθεί στις «πράσινες» συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής αμειψισποράς και των προστατευόμενων περιοχών.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εξουδετερώσει μερικές από τις χειρότερες κατά των μεταρρυθμίσεων προτάσεις που υιοθέτησε η επιτροπή γεωργίας, αλλά έχει καταφέρει να ελέγξει μόνο μερικώς τη βλάβη», δήλωσε ο Trees Robijns, αξιωματικός της αγροτικής πολιτικής στο BirdLife Europe.
«Το κείμενο που προήλθε από το Κοινοβούλιο σήμερα θα μας αφήσει με μία δυσλειτουργική ΚΑΠ που δεν αντιμετωπίζει την επείγουσα κρίση στην ύπαιθρο και δεν δικαιολογεί το 40% του προϋπολογισμού της ΕΕ που δαπανάται στην ΚΑΠ», είπε.
Εν τω μεταξύ, πολιτικές ομάδες της δεξιάς και της αριστεράς, συνοδευόμενες από τις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, έχασαν τη μάχη για την πρόληψη της επέκτασης των προστατευτικών μέτρων της αγοράς στον τομέα της ζάχαρης και των παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων.
Αντιδρώντας στην επέκταση των επιδοτήσεων, ο James Nicholson, Βρετανός ευρωβουλευτής των Συντηρητικών, δήλωσε «Αν περνούσε/περάσει η σημερινή ψηφοφορία των ευρωβουλευτών, δεν θα ήταν/είναι μια μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, αλλά μια οπισθοδρόμηση στις υπερβολές της δεκαετίας του 1980».
Στιγμές έντασης, αλλά χωρίς καθυστερήσεις
Υπήρξαν κάποιες σύντομες στιγμές έντασης κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.
Ο Βρετανός ευρωβουλευτής Robert Atkins ζήτησε να σταματήσει κάθε ψηφοφορία μέχρις ότου η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου, που είναι κρεμασμένη ανάποδα δίπλα στις 26 υπόλοιπες  εθνικές σημαίες της ΕΕ έξω από το Κοινοβούλιο, να τοποθετηθεί σωστά.
Ο Atkins επίσης ζήτησε η νομοθεσία της ΚΑΠ να αποσταλεί πίσω στην Επιτροπή Γεωργίας του Κοινοβουλίου, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός των τροπολογιών - περίπου 350 - ήταν βατός για την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Οι κινήσεις του απορρίφθηκαν και η ψηφοφορία προχώρησε.
Ένας άλλος Βρετανός ευρωβουλευτής, ο John Agnew του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, προσπάθησε ανεπιτυχώς να στείλει τις τροποποιήσεις για τις ποσοστώσεις ζάχαρης πίσω στην Επιτροπή Γεωργίας, λέγοντας ότι η έγκριση θα αντιστρέψει προηγούμενες συμφωνίες για την απελευθέρωση των αγορών και θα οδηγήσει στην απώλεια των βιομηχανιών ζάχαρης στην περιοχή της ανατολικής Αγγλίας.
Oρόσημα
· 18-19 Μαρτίου: το Συμβούλιο συζητάει τη γενική συμφωνία της ΚΑΠ
· 11 Απριλίου: διαπραγματεύσεις για την ΚΑΠ μεταξύ του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής
· 30 Ιουνίου: λήξη της Ιρλανδικής Προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
· 2014-2020: επόμενη φάση της ΚΑΠ
· 2014-2020: επόμενος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός
Απόψεις
Η Andrea Kohl, διευθυντής προγράμματος του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πολιτικής της WWF δήλωσε ότι «Αν και είναι καλό που η ολομέλεια του Κοινοβουλίου έχει μπλοκάρει τις χειρότερες πτυχές της πρότασης της Επιτροπής Γεωργίας, αυτή η ψηφοφορία εξακολουθεί να είναι πολύ απογοητευτική για μας. Το Κοινοβούλιο δεν ενσωμάτωσε τη βασική νομοθεσία για το νερό, ούτε παρείχε υποστήριξη για ισχυρά πράσινα μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι οι γεωργοί ανταμείβονται για την ανάληψη καλών περιβαλλοντικών πρακτικών γεωργικής εκμετάλλευσης. "
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γεώργιος Τούσσας υποστήριξε ότι «Η νέα μεταρρύθμιση της ΚΑΠ φέρνει σε ακόμα πιο τραγική θέση τον φτωχό αγρότη της οικογενειακής εκμετάλλευσης και του μικρού κλήρου. Η απελευθέρωση των αγορών θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τις καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις στο χώρο της αγροτικής παραγωγής και των αγροτικών εφοδίων, στην παραγωγή και διακίνηση των τροφίμων. Ενισχύει τη διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης, την επιθετικότητα και τα κέρδη των μονοπωλίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες