15 Φεβρουαρίου 2013

Ο "Νηλέας" μελετά να δημιουργήσει Αστική κοινοπραξία για το ελαιόλαδο.

Οι βάσεις για την δημιουργία μιας αστικής κοινοπραξίας με μέλη όσο το δυνατό περισσότερους φορείς και ιδιώτες που δραστηριοποιούνται γύρω από το ελαιόλαδο, μπήκαν το βράδυ της Δευτέρας στην εκδήλωση – διαβούλευση που διοργάνωσε η Ομάδα Παραγωγών "Νηλέας" στη Χώρα.
 Η συζήτηση με την συμμετοχή αρκετών εκπροσώπων φορέων και συνεταιριστικών οργανώσεων έγινε σε πολύ καλό κλίμα με θετικά αποτελέσματα, αφού αντήλλαξαν απόψεις και τελικά συμφώνησαν στην ανάγκη κοινής δράσης έχοντας μπροστά τους προκλήσεις, όπως η νέα ΚΑΠ, η επέκταση του ΠΟΠ σε όλο το νομό, αλλά και το μέλλον γενικότερα του ελαιολάδου. Αυτή η κοινή δράση αποφασίστηκε να πάρει την μορφή κοινοπραξίας που σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα έχει μελετηθεί από νομικής πλευράς και με μια ευρύτερη ανοιχτή διαβούλευση θα διαμορφωθεί η τελική της ταυτότητα και πρόταση.
Ο πρόεδρος του "Νηλέα" Γιώργος Κόκκινος μας επισήμανε ......................
σχετικά με την πρώτη αυτή διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε: "Κάναμε την πρώτη διαβούλευση με στόχο να καταγράψουμε απόψεις και προθέσεις, κατά πόσο υπάρχει ενδιαφέρον. Από εμάς υπήρχε μια πρόταση η οποία φυσικά δεν είναι ολοκληρωμένη και ούτε θα μπορούσε να είναι. Εχουμε καταλήξει σε μια λύση αστικής κοινοπραξίας με την λογική να συμμετέχουν και οι ιδιώτες. Οι στόχοι που θέτουμε σε πρώτη φάση είναι απλά και μόνο μέσω της οικονομίας κλίμακας να μπορέσουμε να κάνουμε πράγματα που δεν μπορεί η μικρή οντότητα που έχει ο καθένας από εμάς να κάνει. Που σημαίνει πάνω από όλα εξωστρέφεια, καλύτερη και αποτελεσματική οργάνωση για το ΠΟΠ που έρχεται σε λίγο, καθώς πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά, ώστε να αξιοποιηθεί σαν ένα εργαλείο που θα μας δώσει αυτό που θέλουμε για το λάδι μας. Πολύ κοντά είναι η νέα ΚΑΠ που θέτει ανυπέρβλητες δυσκολίες σε αυτά τα πράγματα που εισάγει στους αγρότες, ιδιαίτερα με το ζήτημα της μείωσης των ενισχύσεων, που πρέπει να τηρούνται περιβαλλοντικές προϋποθέσεις.
Είναι επίσης ένας δεύτερος πυλώνας και ένα σημείο που θίχτηκε από πολλούς. Οτι όλα αυτά τα χρόνια από τα χρήματα που δόθηκαν για την αγροτική ανάπτυξη, ελάχιστα φτάνανε στον προορισμό τους. Τα περισσότερα σταματούσαν στα γραφεία συμβούλων κ.λπ. Ως κέρδος είναι να αξιοποιηθεί κατά το καλύτερο δυνατό και προς όφελος της τοπικής οικονομίας ο δεύτερος πυλώνας.
Καταλήξαμε σε ένα τίτλο και θα μεσολαβήσει ένα διάστημα ίσως αρκετό πάνω στο οποίο θα χτιστεί η πρόταση και θα γίνει συγκεκριμένη. Ενα σχέδιο καταστατικού το οποίο θα παρουσιαστεί όταν ολοκληρωθεί με το νομικό με τον οποίο συνεργαζόμαστε. Θα γίνει μια ευρύτερη πρόσκληση ώστε να συζητήσουμε πάνω σε συγκεκριμένα πράγματα για την λειτουργία του".
Από την πλευρά του ο εισηγητής της πρότασης του "Νηλέα", μέλος του και γεωπόνος Φώτης Αγγελόπουλος μας τόνισε: "Καλέσαμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με το λάδι. Εγινε μια πρώτη συζήτηση για το τι πρέπει να κάνουμε ενόψει των προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, κυρίως με τη νέα ΚΑΠ. Εγινε μια ανάλυση για το πού πάει η νέα ΚΑΠ, συζητήθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας και η εισήγηση θα συζητηθεί στην ερχόμενη Σύνοδο το Μάρτιο.
Η θέση του "Νηλέα" είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργηθεί μια οργάνωση, μια κοινοπραξία η οποία θα έχει ένα αυξημένο αριθμό μελών που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να παίξει ρόλο στην διαμόρφωση της θέσης της Ελλάδας πάνω στη νέα ΚΑΠ. Καθώς κάθε κράτος μέλος θα καθορίσει από μόνο του πώς θα την εφαρμόσει. Σε αυτή την περίπτωση λόγω της έλλειψης που παρατηρείται όσον αφορά το λάδι, αλλά και τα άλλα προϊόντα με το κενό που έχουν αφήσει οι Ενώσεις, πιστεύω ότι κάποιες κοινοπραξίες ή μια κοινοπραξία θα παίξει σπουδαίο ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.
Ουσιαστικά βάλαμε τις πρώτες βάσεις για το πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε και πού μπορούμε να φτάσουμε. Ακόμη πού βρίσκεται η εμπορία του ελαιολάδου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς γύρω από το λάδι.
Εγινε το ξεκίνημα για την δημιουργία μιας κοινοπραξίας".
απο Ελευθερία
Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες