8 Νοεμβρίου 2012

Ομάδα Παραγωγών “Νηλέας”

Η βιωσιμότητα ενός μεσογειακού ελαιώνα με μικρό κόστος και η ταυτόχρονη περιβαλλοντική σήμανση του ελαιολάδου, είναι ο στόχος του προγράμματος “Olive clima” στα πλαίσια του “Life 11” (2012- 2017) στο οποίο συμμετέχει η Ομάδα Παραγωγών “Νηλέας” και οι ΕΑΣ Πεζών και Μεραμβέλλου. Στόχος είναι η μείωση των εισροών και η ταυτόχρονη αύξηση των αποδόσεων με φιλοπεριβαλλοντικές μεθόδους, δίνοντας παράλληλα περιβαλλοντική ταυτότητα στο προϊόν που θα παράγουν. Ολα αυτά αξιοποιώντας ό,τι παράγει ο ελαιώνας τα οποία θα επιστρέφουν πίσω σε αυτόν όπως είναι η ελαιολάσπη, η κομποστοποίηση των κλαδιών αλλά και ο εγκλωβισμός διοξειδίου του άνθρακα στο έδαφος. Από το “Νηλέα”, που από το ξεκίνημά του μας έχει συνηθίσει σε πρωτοπόρες δράσεις, ανοίγοντας στην ουσία δρόμους στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας, ο πρόεδρός του Γιώργος Κόκκινος τόνισε: «Είναι μια.......................
συνέχεια του προηγούμενου “Life” όπου συμμετείχαμε και στόχος του προγράμματος είναι να δείξουμε πράγματα που ήδη έχουν επιβεβαιωθεί και σχετίζονται με την μείωση των εισροών στην ελαιοκαλλιέργεια, ταυτόχρονα με αύξηση των αποδόσεων, με στόχο να μην φεύγει τίποτα από τον ελαιώνα.
Στα 200 στρέμματα που θα εξελιχθεί αυτό στην περιοχή μας, σε αγροτεμάχια μελών του “Νηλέα” που συμμετείχαν και στο προηγούμενο πρόγραμμα μαζί με τις ΕΑΣ Πεζών και ΕΑΣ Μεραμβέλλου, στόχος είναι να μην φύγει τίποτα από τον ελαιώνα, δηλαδή να επιστρέψουμε πίσω την ελαιολάσπη από τις δύο φάσεις, να κάνουμε κομπόστ και να γίνει μια φυτοκάλυψη ώστε να εκμεταλλευτούμε την υγρασία του εδάφους, δηλαδή να μην έχουμε ανταγωνισμό από τα ζιζάνια. Στόχος όλων αυτών είναι να αυξήσουμε τις αποδόσεις και να μειώσουμε τις εισροές, ενώ απώτερος στόχος είναι να αποθηκευτεί στο έδαφος διοξείδιο του άνθρακα. Το όλο πρόγραμμα έχει διαστάσεις, από την μια την μείωση του κόστους για ένα βιώσιμο μεσογειακό ελαιώνα και από την άλλη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Δηλαδή να αυξήσουμε την οργανική ουσία αποθηκεύοντας διοξείδιο του άνθρακα στο έδαφος αντί να εκλύεται στον αέρα. Αυτό στοχεύουμε να το αξιοποιήσουμε και εμπορικά, με δεδομένο ότι οι περιβαλλοντικές ανησυχίες των καταναλωτών αυξάνονται ιδιαίτερα σε ανεπτυγμένες κοινωνίες και με περιβαλλοντική σήμανση θα το αξιοποιήσουμε και εμπορικά.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε αυτές τις τρεις περιοχές που εφαρμόζεται, στις τρεις ομάδες που συμμετέχουμε, σε συνεργασία με την rodax agro εδώ και 10 χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα σύστημα παραγωγής, αυτό που λέμε ολοκληρωμένη διαχείριση, το οποίο είναι η κατάλληλη οργανωτική δομή και πάνω σε αυτό πάτησε το “Olive clima” το πρόγραμμα που πρόκειται να ξεκινήσουμε άμεσα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες