12 Οκτωβρίου 2012

Α. Λάππας: Καθώς διάβαζα τον Θέμη Τριφύλιο, μου θύμιζε παράλληλα τον Παπαδιαμάντη.


Με την εκδήλωση για τον Θέμη Τριφύλιο το βράδυ της Τετάρτης στην Δημοτική βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων ολοκληρώθηκε ο φετινός κύκλος αφιερωμάτων σε Τριφύλιους λογοτέχνες που διοργάνωσε ο Δήμος Τριφυλίας σε συνεργασία με το Σύλλογο Μεσσήνιων λογοτεχνών.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου γεμίζοντας το χώρο της βιβλιοθήκης όπου πέρα από τις ομιλίες για τον λογοτέχνη ακούστηκαν και αποσπάσματα από τα έργα του από ηθοποιούς τους Τριφυλιακού ερασιτεχνικού θεάτρου.
Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Παρασκευή Παντελάκη και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων Κώστας Παπαδόπουλος (Ζωτόπουλος).
Αναφερόμενος στην εκδήλωση ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας τόνισε: .............
«Ολοκληρώσαμε το οδοιπορικό μας στους Τριφύλιους συγγραφείς που Γγια δεύτερη χρονιά ο δήμος σε συνεργασία με την Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων πραγματοποίησε. Κλείσαμε με το αφιέρωμα στο Θέμη Τριφύλιο κατά κόσμο Γιώργο Καλογερόπουλο, ο οποίος διακρίθηκε στον επιστημονικό χώρο της νομικής επιστήμης φτάνοντας ως το ύπατο αξίωμα του αρεοπαγίτη , αλλά διακρίθηκε και στο λογοτεχνικό χώρο με βραβευμένα λογοτεχνικά έργα τα οποία προσεγγίζουν την ψυχή του ανθρώπου της επαρχίας και της περιφέρειας κρατώντας σε εγρήγορση την συνείδηση μας , υψώνοντας ασπίδα έναντι της αλλοτρίωσης που η παγκοσμιοποίηση θέλει να επιφέρει και αντιστεκόμενος πάντα μέσα από τα έργα του σε αυτή τη πάλι χαλκίδευση της εθνικής μας συνείδησης μέσα από την οικονομική κρίση που δημιουργεί κατάθλιψη στις γενιές των νεοελλήνων.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές σε αυτό το οδοιπορικό και του χρόνου αν είμαστε καλά θα το επαναλάβουμε αλλά και ενδιάμεσα θα δούμε πως μπορούμε να το διανθίσουμε , καθώς στην Τριφυλία υπάρχουν πολλά μεγάλα ονόματα, όπως του Μιχάλη Κατσαρού και πολλών άλλων και θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια».
Από την πλευρά του ο ομιλητής της βραδιάς φιλόλογος –συγγραφέας Άγγελος Λάππας μας επισήμανε: «Ο Θέμης Τριφύλιος είναι ένας εξαίρετος λογοτέχνης – δοκιμιογράφος κατά κύριο λόγω- όχι πολύ γνωστός στην περιοχή μας. Καθώς τον διάβαζα μου θύμιζε παράλληλα τον Παπαδιαμάντη χωρίς βέβαια να υπάρχει το ίδιο ύφος, αλλά ο τρόπος που είχε συνθέσει τα διηγήματα του το ηθογραφικό στοιχείο, το αυθόρμητο, οι άνθρωποι του χωριού που έβγαιναν μέσα από τις ιστορίες τους θύμιζαν παράλληλα τον Παπαδιαμάντη. Είναι ένας συναρπαστικός συγγραφέας στο να τον διαβάσει κάποιος και αξίζει τον κόπο να προσπαθούμε όλοι να κάνουμε τέτοιους ανθρώπους γνωστούς ευρύτερα και την ευκαιρία αυτή μας την έδωσε απόψε ο Δήμος Τριφυλίας και η Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων.»
 Το κείμενο είναι από την Ελευθερία και οι φωτογραφίες απο το kopanakinews  όπου εκεί θα δείτε όλη την εκδήλωση σε βιντεάκια!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες