7 Οκτωβρίου 2012

Μετά το μεταχρωματικό έλκος, νέος μύκητας απειλεί τα πλατάνια.

Μετά τον μύκητα Ceratocystis, ο οποίος ευθύνεται για το μεταχρωματικό έλκος στα πλατάνια και την νέκρωση πολλών από αυτά σε Πελοπόννησο και Ήπειρο ένας νέος μύκητας κάνει την εμφάνισή του στην Ευρώπη με τις πρώτες αναφορές να έρχονται κατά κύριο λόγο από Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία.
Ο λόγος για τον ασκομύκητα Masaria ή Splanchnonema platani.
Τα συμπτώματα του μύκητα εμφανίζονται κυρίως σε κλαδίσκους διαμέτρου 10 έως 20 εκατοστών χωρίς όμως να αποκλείεται η προσβολή μεγαλύτερων κλαδιών. Οπτικά εμφανίζεται ως μια λωρίδα νεκρού φλοιού που ξεκινάει από το περιλαίμιο κι επεκτείνεται κατά μήκος του κλαδιού.
Δύο είναι τα κύρια αρνητικά σημεία που καθιστούν..........................
τόσο τη διάγνωση και όσο την αντιμετώπιση του μύκητα δύσκολη υπόθεση: Πρώτον δεν έχουμε κάποιο εμφανές σημάδι στη γενικότερη υγεία του δένδρου και στην περίπτωση που προσβληθεί κάποιο ψηλό κλαδί και η “λωρίδα προσβολής” βρίσκεται στην πάνω πλευρά του αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από το έδαφος.
Δεύτερον ο μύκητας προκαλεί σήψη, θάνατο και κατ’ επέκταση πτώση των κλαδιών που προσβάλει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αποτέλεσμα είναι να έχουμε εμφανισιακά υγιές δένδρο στο οποίο σημειώνεται σπάσιμο και πτώση κλαδιών. Πέρα από την ίδια την υγεία του δένδρου και του χρέους μας να το προστατέψουμε, ας μη ξεχνάμε ότι τα πλατάνια “στολίζουν” πολλές φορές πολυσύχναστους δρόμους και πλατείες πόλεων και χωριών της Ελλάδας.
Δεν έχει γίνει κάποια αναφορά για προσβολή πλατανιών από το συγκεκριμένο μύκητα ακόμα στην Ελλάδα, αλλά θα ήταν φρόνιμο, να γίνουν κάποιοι προληπτικοί εναέριοι έλεγχοι, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις.
του Μηνά Τσακιρίδη
απο  econews.gr

2 σχόλια:

  1. γιά ρώτα τους καφετσίδες να δείς τι θα σου απαντήσουν [ ειναί ξαίνη θα σου πουν ..... ειναί του δείμου..... δεν μπορούμε ..είμασται τσιγγούνηδες ..θα πούν για την κρίση ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 下のエルメスの財布を購入する際に探すためにいくつかの重要な事柄があります:

    My web site: マフラー バーバリー

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες