20 Φεβρουαρίου 2012

Παράνομα φυτοφάρμακα διακινεί η διεθνής μαφία !!!



Tεράστια κέρδη, ανάλογα των ναρκωτικών, αποκομίζει το οργανωμένο έγκλημα

Της Λινας Γιανναρου
Η εντατική γεωργία, η ανάγκη για συνεχή, αδιάλειπτη παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων κάθε είδους προϊόντων, με την απαίτηση παράλληλα όλο και χαμηλότερου κόστους, δεν θα μπορούσε να μην έχει παρενέργειες. Οσο οι χώρες ανταγωνίζονταν για την τροφοδοσία των αγορών με αγροτικά είδη, με τη νομοθεσία για την ασφάλεια του καταναλωτή σταδιακά να αυστηροποιείται, μια παράπλευρη αγορά γιγαντωνόταν πέρα από

      οποιονδήποτε έλεγχο. Ο λόγος για τη διακίνηση παράνομων φυτοφαρμάκων που σήμερα τείνει να ξεπεράσει σε κέρδη την αγορά ναρκωτικών.
Τζίρος πολλών δισ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση - καταπέλτη της Europol, της υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι αρμόδια για την επιβολή του νόμου και την ανταλλαγή και επεξεργασία πληροφοριών ποινικού χαρακτήρα μεταξύ των κρατών-μελών, σε πολλές χώρες της Ε.Ε. πάνω από το 25% των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν προέρχονται από την εν λόγω παράνομη αγορά, η οποία καταγράφει ετήσιο τζίρο πολλών δισ. ευρώ. Οπως λέει ο Σόρεν Πέντερσε, εκπρόσωπος Τύπου της Europol, οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος «είναι τόσο καλά δομημένες και τόσο επαγγελματικές» που οι χονδρέμποροι πολλές φορές αγνοούν το γεγονός ότι αγοράζουν πλαστά προϊόντα. Συχνά μάλιστα, τα παράνομα κυκλώματα καμουφλάρουν τις δραστηριότητές τους πίσω από νόμιμες εταιρείες: χρησιμοποιούνται συσκευασίες και εμπορικά σήματα από γνωστές επιχειρήσεις φυτοπροστατευτικών και χημικών προϊόντων όπως Syngenta, BASF, DuPont και Dow, καθιστώντας πολύ δύσκολο τον εντοπισμό των παράνομων φορτίων.
Ορισμένοι παραγωγοί ωστόσο τα αγοράζουν και τα χρησιμοποιούν εν γνώσει τους, καθώς είναι λιγότερο ακριβά και πιο δραστικά, όπως δήλωσε ο Hans Muilerman από το γραφείο Βρυξελλών του Δικτύου Δράσης κατά των Φυτοφαρμάκων. «Η επιβολή του νόμου είναι απίστευτα αδύναμη σε μερικές χώρες και σε κάποιες άλλες σχεδόν ανύπαρκτη» είπε, «με αποτέλεσμα οι αγρότες να συνεχίζουν ανενόχλητοι να τα αγοράζουν». Η χαλαρή νομοθεσία και τα μεγάλα περιθώρια κέρδους είναι άλλωστε αυτά που καθιστούν τόσο δημοφιλή τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Η έκθεση της Europol δεν παρέχει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τις χώρες προέλευσης των παράνομων φυτοφαρμάκων, ωστόσο είναι γνωστό ότι πολλά από αυτά παράγονται στην Κίνα. Ως χώρα μεταφόρτωσης αναφέρεται συχνά η Ρωσία, οι αρχές της οποίας ωστόσο υποστηρίζουν ότι τα φορτία που εντοπίζονται εκεί προέρχονται από δυτικοευρωπαϊκά λιμάνια. H αστυνομία σε Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία έχει εξαντλήσει τις στοχευμένες επιχειρήσεις κατά πωλητών των ψεύτικων φυτοφαρμάκων.
Την ίδια ώρα ο κίνδυνος μεγαλώνει. Τα προϊόντα αυτά συνήθως περιέχουν απαγορευμένες δραστικές ουσίες ή φτηνούς διαλύτες και διάφορες προσμίξεις (γι’ αυτό, άλλωστε, και είναι πολλές φορές σημαντικά φθηνότερα από τα εγκεκριμένα), εν δυνάμει καταστροφικές για περιβάλλον και ανθρώπινη υγεία. Μόλις πρόσφατα, τον περασμένο Μάιο, εντοπίστηκαν στην Α. Ευρώπη από τις ευρωπαϊκές αρχές δύο τεράστια φορτία πλαστών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, η δραστική ουσία των οποίων, όπως έγινε γνωστό, ανήκε στους ενδοκρινικούς διαταράκτες. Την ίδια ώρα, όπως λέει στην «Κ» ο κ. Μηνάς Πελεκάνος, γεωπόνος από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας, «δεν πρέπει να υποτιμώνται οι συνέπειες των πλαστών προϊόντων στην τελική αξία της καλλιέργειας, μια που τα προϊόντα αυτά μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες είτε μειώνοντας τη σοδειά είτε καταστρέφοντας τη συγκομιδή». Οπως τονίζει, το 2004 στη Γαλλία καταστράφηκαν ολοσχερώς σημαντικές εκτάσεις καλλιέργειας πατάτας από τη χρήση πλαστών ζιζανιοκτόνων, ενώ το 2007, όταν εντοπίστηκαν υπολείμματα isofenphos methyl (δραστική ουσία που δεν εγκρίθηκε ποτέ στην Ε.Ε.) σε πιπεριές από την Αλμερία της Ισπανίας, αποκλείστηκαν οι εξαγωγές της Αλμερίας για δύο χρόνια από της αγορές της Ε.Ε. «Τέλος, η αυξανόμενη χρήση τους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την καθαρότητα των εδαφών και των νερών και να επηρεάσει αρνητικά το φυσικό περιβάλλον των ενδημικών ειδών», τονίζει.
Αυξάνονται οι χρησιμοποιούμενες ποσότητες στην Ελλάδα
Παρά τον μικρό της κλήρο, η χώρα μας αποτελεί τον τελικό αποδέκτη μεγάλων ποσοτήτων παράνομων φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας, το ποσοστό των παράνομων φυτοφαρμάκων επί της συνολικής ελληνικής αγοράς έφτασε το 7% το 2008, το 10% το 2009 και το 15% το 2010, με αυξητικές τάσεις το 2011, λόγω και της κακής οικονομικής συγκυρίας. Για το 2012, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν περαιτέρω αύξηση του φαινομένου.
Στην Ελλάδα, το λαθρεμπόριο και η παράνομη διακίνηση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων πραγματοποιούνται από τη χερσαία αλλά και τη θαλάσσια οδό. «Ο κύριος όγκος των προϊόντων είναι προέλευσης Κίνας, τα οποία, αφού με διάφορους τρόπους εισαχθούν στην Ε.Ε., συνήθως από λιμάνια της Β. Ευρώπης, κυκλοφορούν ανεμπόδιστα. Την ίδια στιγμή έχουμε παράνομες, κυρίως χερσαίες, εισαγωγές από την Τουρκία και τη Βουλγαρία», αναφέρει στην «Κ» ο γεωπόνος και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΣΥΦ κ. Μηνάς Πελεκάνος. «Ο μεγαλύτερος όγκος τους εισέρχεται στη χώρα από κυκλώματα που είτε εκμεταλλεύονται τα κενά της νομοθεσίας -κάνοντας κατάχρηση, π.χ., των αρχών του παράλληλου εμπορίου- είτε βασίζονται στη μη ύπαρξη ελέγχων για διακίνηση προϊόντων εντός Ε.Ε.».
Ενδεικτικό της εικόνας για την Ελλάδα είναι ότι από το 2007 έχει ξεκινήσει από τον ΕΣΥΦ εκστρατεία ενημέρωσης των αγροτών για τα παράνομα φυτοφάρμακα, με παράλληλη λειτουργία γραμμής καταγγελιών. Η ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι ενώ αρχικά το πρόβλημα εντοπιζόταν κυρίως στη Β. Ελλάδα, πλέον το φαινόμενο είναι πανελλαδικό. «Οι πολλές επίσημες και ανεπίσημες καταγγελίες που δέχεται η γραμμή καταγελιών αφορούν παράνομη διακίνηση σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια» λέει ο κ. Πελεκάνος. Τα στοιχεία μεταβιβάζονται άμεσα στην αρμόδια υπηρεσία, το Τμήμα Γεωργικών Φαρμάκων της διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Την ίδια ώρα, μια ακόμη βραδυφλεγή βόμβα για το περιβάλλον στη χώρα μας αποτελεί η ανεξέλεγκτη απόρριψη των φιαλών από τους 10.000 τόνους (νόμιμων) φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται ετησίως στην Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνες, το 30% των αγροτών απορρίπτει τις κενές συσκευασίες στο χωράφι, το 33% δίπλα σε κανάλια άρευσης και φράγματα, ενώ το 18% τα καίει...




Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012












       

   








 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες