1 Οκτωβρίου 2011

Καταγγελία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων για μπλόκο στα φωτοβολταϊκά

Την παρέμβαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ζητά με επιστολή του ο Αγροτικός Συνεταιρισμών Γαργαλιάνων Μεσσηνίας προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει με τα φωτοβολταϊκά αγροτών της περιοχής.
Πιο συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει ο συνεταιρισμός, οι αγρότες κατάφεραν να συλλέξουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα εγκαίρως και, μάλιστα, ζήτησαν από τη ΔΕΗ Καλαμάτας να υπογράψουν τους όρους σύνδεσης που τους είχαν αποσταλεί δέκα μέρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία αποδοχής τους (21 Σεπτεμβρίου).
Ωστόσο, με έκπληξη πληροφορήθηκαν ότι με εντολή της ΔΕΗ Πάτρας που είναι προϊστάμενη αρχή οι αιτήσεις τους δεν μπορούν να γίνουν...............
αποδεκτές, αφού (η ΔΕΗ Πάτρας) έκρινε ότι η χωρητικότητα του δικτύου υπολογίζεται με διαφορετικό συντελεστή από αυτόν που υπολόγισε η Καλαμάτα και κατά συνέπεια το δίκτυο στην Μεσσηνία, θεωρήθηκε προβληματικό.
Ακόμα, βέβαια, κι αν αυτό ισχύει, ουδείς, βέβαια, φρόντισε να ενημερώσει τους υποψήφιους αγρότες νωρίτερα από τις 21 Σεπτεμβρίου, 10 δηλαδή μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία και αφού είχαν στο μεταξύ αυτοί είχαν «φορτωθεί» με όλα τα σχετικά έξοδα (από κόστος φακέλου, μελετών, ανεύρεση χρηματοδότησης για εγγυητική επιστολή και έργα σύνδεσης κ.α.).
Ολόκληρη η επιστολή
Αξιότιμε κ. υπουργέ
Σας γράφουμε σχετικά με τα φωτοβολταικά των αγροτών. Παρουσιάστηκε ως παράλληλη δραστηριότητα για μας ώστε να μας αναπληρώσει το χαμένο γεωργικό εισόδημα μετά την χρόνια καταρράκωση των τιμών στα προϊόντα μας. Το ενδιαφέρον λοιπόν από την μεριά μας δεδομένο, γεμάτο προσδοκίες.
Όταν μας ήρθαν οι όροι σύνδεσης, στους λεγόμενους τυχερούς, στις 21-03-11 με εξάμηνη προθεσμία για να υποβληθεί ο φάκελος μας τις 21-09-11, άρχισε ο Γολγοθάς μας για να μπορέσουμε εμπρόθεσμα να καταθέσουμε το φάκελο μας που αποτελείται από μια ατέλειωτη γραφειοκρατία, που σε οικονομικούς όρους σήμαινε 4-5 χιλιάδες ευρώ στον καθένα μας.
Καταφέραμε 10 μέρες πριν την εκπνοή να ζητήσουμε από την ΔΕΗ Καλαμάτας να υπογράψουμε την αποδοχή των όρων. Ματαίως όμως!
Στην ΔΕΗ Καλαμάτας μας γνωστοποίησαν ότι με εντολή της ΔΕΗ Πάτρας που είναι προϊστάμενη αρχή οι αιτήσεις μας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, αφού η Πάτρα 10 μέρες πριν την λήξη του εξαμήνου, αποφάσισε πως η χωρητικότητα του δικτύου υπολογίζεται με διαφορετικό συντελεστή από αυτόν που υπολόγισε η Καλαμάτα και κατά συνέπεια το δίκτυο στην Μεσσηνία, θεωρήθηκε προβληματικό.
Εμείς πιστεύουμε πως δεν ξέρει κανείς καλύτερα το δίκτυο Μεσσηνίας από την ΔΕΗ του νομού μας. Η παρέμβαση αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει πριν αποσταλούν οι όροι σύνδεσης στους υποψήφιους αγρότες και όχι 10 μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία μας.
Διότι το χρηματικό ποσό που έπρεπε να είχαμε μαζί μας για την υπογραφή σύμβασης (μελετητικός φάκελος, εγγυητική επιστολή, έργο σύνδεσης), στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνούσε τις 35,000ε. Ποσό μεγάλο για την κατάσταση που βρίσκεται ο αγροτικός χώρος, που για να το βρούμε, υποχρεωθήκαμε όχι μόνο σε δανεισμό αλλά και σε αγοραπωλησίες.
Είναι δίκαιη λοιπόν η αγανάκτησή μας για την κατάσταση αυτή – για τη μη τήρηση των υποχρεώσεων εκ μέρους της ΔΕΗ αλλά και του συνολικότερου αναχρονιστικού, αντιπαραγωγικού και εν τέλει αντιεπενδυτικού κλίματος, μέσα από το οποίο προσπαθούμε να επενδύσουμε στον τόπο μας. Παράλληλα είναι και ζήτημα αξιών , διαφάνειας και σεβασμού του πολίτη.
Κ. υπουργέ, λύσατε σοβαρότερα προβλήματα που προέκυψαν, όπως η προτεραιότητα που μας δόθηκε, η παραμονή μας στον ασφαλιστικό μας φορέα, η υπογραφή σύμβασης στις κατά τόπους ΔΕΗ ώστε να συντομευτούν οι διαδικασίες και τελευταίως η 3μηνη παράταση υποβολής φακέλων. Ο αριθμός των παραγωγών στους οποίους έχει δημιουργηθεί πρόβλημα είναι μικρός.
Ευελπιστούμε πως και με τη δική σας παρέμβασή θα ολοκληρωθεί επιτυχώς στο νομό μας η διαδικασία συμβάσεων στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που αισθάνονται εξαπατημένοι για μια ακόμα φορά.»

1 σχόλιο:

  1. Αντί η κυβέρνηση να επικροτεί τέτοιες κινήσεις και να τις βάζει σε εφαρμογή στέκεται τροχοπέδη. Και τα φωτοβολταικα είναι ένας τομέας που μπορεί να αναπτυχθεί πολύ στην Ελλάδα με τον ήλιο που έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες