8 Μαΐου 2011

Περιβαλλοντική διάκριση για το ελαιόλαδο του “Νηλέα”

Αναρτήθηκε στον διαδικτυακό τόπο της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης “Environdec” (www.
environdec.com) και για πρώτη φορά στον κόσμο περιβαλλοντική δήλωση προϊόντος (EPD) για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο του “Νηλέα“. Συγκεκριμένα η δήλωση αυτή έγινε για μια μικρή ποσότητα ελαιολάδου που πληρούσε όλες τις προδιαγραφές και προέρχεται από 68 παραγωγούς του “Νηλέα“, της ΕΑΣ Πεζών και της ΕΑΣ Μεραμβέλλου. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 21.390 μπουκάλια των 750 ml που θα διατεθούν αριθμημένα ώστε να διαφυλαχθεί η ιχνηλασιμότητα.
Το σημαντικό με την περιβαλλοντική αυτή δήλωση είναι ότι........
 εξετάζει διεξοδικά όλες τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κατά την παραγωγή του ελαιολάδου από την κούνια μέχρι τον τάφο όπως λέγεται, δηλαδή από την παραγωγή των πρώτων υλών μέχρι την ανακύκλωση των γυάλινων μπουκαλιών.
Ανάμεσα στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ξεχωρίζει η επίπτωση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, δηλαδή στην αλλαγή του κλίματος. Το σημαντικό με το συγκεκριμένο ελαιόλαδο είναι ότι η παραγωγή του από τους 68 παραγωγούς οδηγεί σε θετικό αποτέλεσμα, δηλαδή σε αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, τελικά. Δηλαδή, αντί να επιβαρύνει την ατμόσφαιρα, την απαλλάσσει από 370 γραμμάρια διοξειδίου για κάθε μπουκάλι ελαιολάδου, μειώνοντας έτσι το πρόβλημα.
Το ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι αυτό το διοξείδιο αποθηκεύεται στο έδαφος, αυξάνοντας την οργανική του ουσία, δηλαδή την γονιμότητά του, τη συγκράτηση του νερού και τη μείωση της διάβρωσης. Αντιστρέφεται συνεπώς η πορεία προς την ερημοποίηση η οποία απειλεί τα εδάφη των
ελαιώνων και που αναμένεται να γίνει εντονότερη στα μέρη μας, όσο αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη. Οι 68 παραγωγοί λοιπόν με τις οργανώσεις τους κατάφεραν να μετατρέψουν ένα πρόβλημα (διοξείδιο στην ατμόσφαιρα) σε ένα πλεονέκτημα (οργανική ουσία στο έδαφος). Τα 370 γραμμάρια ανά μπουκάλι είναι μόνο μια αρχή. Τα περιθώρια αποθήκευσης διοξειδίου είναι πολύ μεγαλύτερα και μπορούν να αξιοποιηθούν πολύ καλά για όφελος του περιβάλλοντος και των ελαιοκαλλιεργητών.
Πληροφορίες: www.environdec.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες