28 Μαΐου 2011

Υπέρ της τυποποίησης του Π.Ο.Π. Καλαμάτας σε όλο τον Ελλαδικό χώρο η ΕΔΟΕΕ

Η πάγια θέση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Ελιάς, ότι δεν θα πρέπει να αφαιρείται η δυνατότητα τυποποίησης των ήδη καθιερωμένων προϊόντων Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. σε όλο τον Ελλαδικό χώρο εφόσον αυτό ίσχυε μέχρι σήμερα, επιβαιβεώθηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της Οργάνωσης, στις 25 Μαΐου, όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα του φακέλου ΠΟΠ Ελαιόλαδο Καλαμάτας.
Όπως επισημαίνεται από το ΔΣ της ΕΔΟΕΕ, για μία ακόμα φορά εκφράζει την πάγια θέση του όπως αυτή έχει διατυπωθεί εγγράφως στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ότι: Απαιτείται η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για τα ΠΟΠ/ΠΓΕ με κύριο σκοπό την προστασία τους και αναπτυξή τους.
Απαιτείται εκσυγχρονισμός και............
 εναρμόνιση του τρόπου εξέτασης των προς αναγνώριση από την Ε.Ε. φακέλων Π.Ο.Π. από τις κρατικές - αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με την ευρωπαϊκή φιλοσοφία σχετικά με τα προϊόντα Π.Ο.Π., ως εργαλεία marketing και όχι ως θεσμό που «εγκλωβίζει» τα αγροτικά προϊόντα παραπέμποντας σε παλιότερες εποχές.
Προκειμένου να εξασφαλισθεί η σταθερή ανάπτυξη του κλάδου, ο θεσμός όλων των ελληνικών ελαιοκομικών ΠΟΠ και ΠΓΕ (ήδη αναγνωρισμένοι, αλλά και οι προς αναγνώριση φάκελοι) πρέπει να αποδίδει τα μέγιστα. Πάγια θέση της ΕΔΟΕΕ είναι ότι δεν θα πρέπει να αφαιρείται η δυνατότητα τυποποίησης των ήδη καθιερωμένων προϊόντων Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. σε όλο τον Ελλαδικό χώρο εφόσον αυτό ίσχυε μέχρι σήμερα.
Το ΔΣ θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι θεμιτό με δεδομένο ότι:
• Σε προϊόντα ΠΟΠ ο φάκελος των οποίων μέχρι τώρα έδινε την δυνατότητα συσκευασίας τους και εκτός ζώνης παραγωγής, έχουν επενδυθεί από εταιρείες του κλάδου που εδρεύουν σε όλον τον ελλαδικό χώρο, πόροι προκειμένου να τύχουν η εν λόγω ονομασίες αναγνώριση και καταξίωση τόσο στην εσωτερική αγορά όσο κυρίως στις αγορές του εξωτερικού.
• Με τις νέες τεχνολογίες που υπάρχουν σήμερα (τεχνολογία τσιπ σε φορτηγά- βυτία μεταφοράς ελαιολάδου, έλεγχος DNA σε ελαιόλαδο και ελιές κ.α.) είναι δυνατή η άρτια ιχνηλάτιση των προϊόντων ΠΟΠ προκειμένου να προστατευθεί με πλήρη επιτυχία η προέλευσή τους.
Ιδιαίτερα δε σε σχέση με το ΠΟΠ Ελαιόλαδο Καλαμάτας τίθεται και θέμα τυπικού χαρακτήρα με δεδομένο ότι ο περιορισμός της συσκευασίας εντός της περιοχής του ΠΟΠ ελαιολάδου δεν προβλεπόταν στον αρχικό φάκελο και η ΕΕ δεν έχει συμπεριλάβει το θέμα αυτό ως σημείο προς διερεύνηση, στα συμπληρωματικά στοιχεία και πληροφορίες που ζητά από τον φορέα υποβολής του φακέλου δηλαδή από την ΕΑΣ Μεσσηνίας.
Πηγή: MESSINIAN FARM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες