6 Ιανουαρίου 2011

WSJ: Η Ελλάδα "κλωτσά" τον τουρισμό του γκολφ

«Το να κατασκευάσει κανείς ένα γήπεδο του γκολφ στην Ελλάδα είναι μια λαβυρινθώδης διαδικασία», γράφει η Wall Street Journal.
Έκπληκτος ο συντάκτης διαπιστώνει ότι πρώτα πρέπει να διαπιστωθεί μέσω αεροφωτογραφιών ότι η επιλεγμένη γη δεν είναι δασική, μετά πρέπει να αγοραστούν έως και χιλιάδες μικρά οικόπεδα, και όλα αυτά πριν να χρειαστεί η άδεια από τρία διαφορετικά τμήματα του υπουργείου Πολιτισμού: Το κλασσικό, το βυζαντινό και το μοντέρνο.
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο Σπύρος Τζόαννος, της Dolphin Capital Partners, η εταιρεία του έπρεπε να συγκεντρώσει περισσότερες από 2.000 κρατικές υπογραφές για ένα σύμπλεγμα resorts στην Πελοπόννησο.
«Τα εμπόδια στο να κατασκευάσει κανείς ένα γήπεδο του γκολφ στην Ελλάδα αντανακλούν τα γενικότερα οικονομικά προβλήματα της χώρας και ειδικά το πώς η Αθήνα δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της χώρας και να κερδίσει κάποια από τα χρήματα που έχει τόσο ανάγκη», γράφει η Wall Street Journal.
Οι ηλιόλουστες μεσογειακές ακτές της Ελλάδας είναι το τέλειο σκηνικό για γήπεδα του γκολφ, τα οποία προσελκύουν εύπορους τουρίστες. Αλλά και οι δημογραφικές τάσεις θα ευνοούσαν αυτή τη δραστηριότητα. Με τη γενιά των Ευρωπαίων baby boomers να συνταξιοδοτείται, δεν μπορεί παρά να υπάρξει μετανάστευση από τον ευρωπαϊκό Βορρά στο Νότο.
Όμως, η Ελλάδα έχει μόνο έξι γήπεδα κανονικού μεγέθους, την ώρα που η Ισπανία έχει περισσότερα από 300. «Η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, όμως, μέχρι στιγμής, τα ειδυλλιακά νησιά της τείνουν να προσελκύουν νέους που ψάχνουν για φθηνά ποτά», επισημαίνει το δημοσίευμα.
Η Dolphin πιστεύει ότι θα αρχίσει να κατασκευάζει το γήπεδό της στα τέλη του 2011 ή το 2012, επτά χρόνια αφότου ιδρύθηκε η εταιρεία προκειμένου να εκτελέσει αυτό και άλλα projects.
Παρότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει και στο παρελθόν την πρόθεσή της να διευκολύνει τον τουρισμό που σχετίζεται με το γκολφ, τα μεμονωμένα κυβερνητικά τμήματα και τα στελέχη του δημοσίου φρόντιζαν να μπλοκάρουν τις διάφορες αιτήσεις για τη διαδικασία.
Ένα γήπεδο του γκολφ κοστίζει στην Ελλάδα από 10 έως 20 εκατ. ευρώ και τυπικά απασχολεί 40-50 άτομα. Όμως, οι θέσεις εργασίας μπορούν να αυξηθούν στις 800 εάν το γήπεδο αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου τουριστικού θέρετρου.
Στην περίπτωση του Costa Navarino, στις ακτές της Πελοποννήσου, η κατασκευάστρια εταιρείες έπρεπε να αγοράσει περισσότερα από 1.300 οικόπεδα και μετά να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στην περιβαλλοντική εκτίμηση και τους περιορισμούς που έθεταν οι συντελεστές δόμησης. Η εταιρεία πίσω από το project, η Temes, ιδρύθηκε το 1997, αλλά η οικογένεια στην οποία ανήκε είχε αρχίσει να αγοράζει γη στην περιοχή από τη δεκαετία του 1980. Σκοπός της είναι να λειτουργήσει άλλα δύο γήπεδα στο κοντινό μέλλον.
Όμως, η Minoan Group, που προσπαθεί να χτίσει γήπεδα στην Κρήτη από το 1992, βρίσκεται στα δικαστήρια έπειτα από καταγγελίες ακτιβιστών, που ισχυρίζονται ότι το project θα καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες