24 Ιανουαρίου 2011

Τώρα που σίγησαν τ΄ αλυσοπρίονα!!!


καίμε τα λιόκλαρα και λογαριάζουμε αν θ’ αγοράσουμε απ’ τα πανάκριβα λιπάσματα. Τώρα που μέσα στη ζοφερή προοπτική του αύριο έχουμε χρόνο μπόλικο για σκέψη και περισυλλογή, καλό θα ήτανε, νομίζω, να δούμε κάποια πράγματα και λίγο αισιόδοξα. Να μην τα βλέπουμε διαρκώς όλα μαύρα κ’ άραχνα!
Να δούμε δηλαδή ότι όπως διδάσκει το παρελθόν και όπως ήδη φαίνεται παγκόσμια: στις μεγάλες οικονομικές κρίσεις οι άνθρωποι στρέφονται στη μάνα-γη. Γιατί η γη είναι αυτή που τρέφει τους ανθρώπους. Γεωργία και κτηνοτροφία που στις εποχές της ευμάρειας σνομπάρονται, στην κρίση θεοποιούνται. Πόσο μάλιστα σήμερα που με την παγκόσμια δημογραφική έκρηξη υπάρχει έντονη η έλλειψη των τροφίμων και μεγάλη αδυναμία της παγκόσμιας παραγωγής να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων. Γιατί αυτές οι ανάγκες είναι οι πραγματικές και δεν μπορούν να περιοριστούν όπως οι άλλες, αυτές με τα φρου-φρου κι’ αρώματα της πολυτέλειας που τώρα μπαίνουνε στην άκρη. Στην Τυνησία σαρώθηκε η κυβέρνηση από το αγριεμένο πλήθος γιατί το σιτάρι ακρίβυνε 46% σε έξι μήνες! Το καλοκαίρι που μας πέρασε έγιναν τα ίδια στην Κένυα γιατί αυξήθηκε η τιμή του καλαμποκιού.
Και μπορεί να μην έπεσε ακόμη κυβέρνηση για κρέας και ελαιόλαδο αλλά η ζήτηση πάντα θα υπάρχει γι΄αυτά τα προϊόντα! Πάντα ο γεωργός και ο κτηνοτρόφος θα είναι απαραίτητος στη διατροφική αλυσίδα μόνο που εδώ στην Ελλάδα και πιο πολύ στα μέρη τα δικά μας: θα πρέπει και ο ίδιος να συμφιλιωθεί με το επάγγελμα του και να αγαπήσει αυτό που κάνει. Γιατί αυτό που κάνει σε σχέση με τα άλλα επαγγέλματα είναι ό,τι το πιο δημιουργικό και αρχέγονο υπάρχει πάνω σε αυτόν εδώ τον πλανήτη. Μία διαχρονική αξία αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο. Οι μικρομαγαζάτορες, οι εποχικοί πυροσβέστες, οι μόνιμοι στρατιώτες και οι επί συμβάσει σκουπιδιάρηδες μας τελείωσαν! Η γη είναι ζωή μας. Και οι καλύτεροι γαμπροί για τα κορίτσια μας είναι οι νέοι αγρότες. Το τελευταίο το έγραψα γιατί πολλές νυφάδες στα χωριά μας ντρέπονται για τη δουλειά του άντρα τους και δεν καταδέχονται να πάνε ούτε το φαί στο κτήμα! Δεν ξέρουν καν τα σύνορα της περιουσίας τους! Καιρός είναι τώρα να τα μάθουν!
Πρέπει όμως και να την σεβόμαστε τη φύση γιατί η φύση έχει δύναμη και μας εκδικείται. Και ούτε να θεωρούμε ότι τα θέματα του Περιβάλλοντος είναι υπόθεση κάποιων χαϊλομένων αριστερών και γραφικών οικολόγων που ασχολούνται με τις γουστέρες. Υπόθεση όλων μας είναι και πιο πολλοί αυτών που ασχολούνται με τη γη! Οι περιοχές Natura δεν ορίζονται έτσι στην πλάκα από κάτι βαρεμένους. Είναι παγκόσμια κατανομή από ειδικούς επιστήμονες για τη διάσωση πανίδας και χλωρίδας που είναι απαραίτητα και για την κλιματική ισορροπία. Και όχι να θέλουμε να τις καβαλήσουμε και με άλλη δόμηση από πάνω! Δεν φτάνει τόσο τσιμέντο πια στους λόφους και στις παραλίες της Πατρίδας μας;. Και να βάζουμε τους βουλευτές που μας καταστρέψανε να κάνουνε τους σωτήρες μας και να κουτσουρεύουν το νομοσχέδιο! Να φτιάξουμε τάχα μου, λέει, ενοικιαζόμενα για τουρίστες, που τους είδατε τους τουρίστες; Δεν βλέπετε ότι ο Καπετάνιος σταμάτησε; Αλλά και αν έρθουν τουρίστες θα βρούνε χώρους για να στεγαστούν και εμείς θα τους πουλάμε τα προϊόντα μας, δεν είναι ανάγκη να τους χώσουμε και μέσα στα κέδρα του Ντιβαριού!
Ή όσοι από εσάς έχετε κτήματα εντός της natura δεν σκέφτεστε ότι αυτό αύριο θα προσθέτει αυτόματα στα προϊόντα σας μιαν επιπλέον αξία; Είναι λίγο πράγμα να συσκευάζεις λάδι ή δεν ξέρω τι άλλο και να γράφεις στην ετικέτα: «Από την περιοχή Natura της Πύλου»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες