14 Ιανουαρίου 2011

«Η Ελλάδα προβαίνει ακόμα σε εισαγωγές αίματος»

Με τη φράση αυτή εκφράζει την απογοήτευσή του ο Κώστας
Σταυριανάκος, διευθυντής της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, μιλώντας στην εφημερίδα Ελευθερία και σημειώνει: «Ανέλαβα το Τμήμα Αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας τον Ιούνιο του 1987. Τότε δεν υπήρχε ειδικός γιατρός
αποκλειστικά για την αιμοδοσία και το έργο αυτό το αναλάμβαναν οι μικροβιολόγοι» θυμάται ο Κ. Σταυριανάκος. Με στενοχώρια δε, παρατηρεί τη χρόνια απροθυμία και την ελάχιστη ανταπόκριση των Ελλήνων στις εκκλήσεις του Ερυθρού Σταυρού -και του ιατρικού
κόσμου- να προσφέρουν αίμα εθελοντικά: «Ο κόσμος δεν δίνει αίμα. Η κατάσταση αυτή δεν ισχύει μόνο στην Καλαμάτα ή στη Μεσσηνία, το φαινόμενο είναι γενικό σε όλη την Ελλάδα. Φαίνεται ότι για κάποιους η προσφορά συνδέεται αναπόσπαστα με την ανταπόδοση» παρατηρεί ο γιατρός με απογοήτευση και τονίζει: «Εθελοντής είναι αυτός που δίνει αίμα χωρίς να περιμένει κάποια ανταπόδοση. Ομως αυτοί είναι λίγοι. Χρειάζεται αγώνας για να πειστεί ο κόσμος». Ο Κ. Σταυριανάκος προσθέτει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δίνουν αίμα όταν το πρόβλημα χτυπήσει την πόρτα τους και γίνει προσωπικό. Ωστόσο, όπως  δηλώνει, «υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που μετά από μια τέτοια εμπειρία ευαισθητοποιήθηκαν και έκτοτε προσφέρουν αίμα ανιδιοτελώς».
«ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ»
Αποτελεί όνειδος για τη χώρα μας, παρατηρεί, να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα από την προσφορά των κατοίκων της και να υποχρεώνεται κάθε χρόνο σε εισαγωγές: «Δυστυχώς γίνονται ακόμα εισαγωγές αίματος στην Ελλάδα. Το 2009 εισήχθησαν από την
Ελβετία 27.000 μονάδες, ο ετήσιος μέσος όρος εισαγωγών κυμαίνεται μεταξύ 25.000 και 30.000 μονάδων. Είναι ντροπή να γίνεται αυτό» τονίζει. Μάλιστα, ο Κ. Σταυριανάκος σημειώνει ότι «λιγοστεύει η προσφορά, τη στιγμή που αυξάνουν οι απαιτήσεις της χώρας μας σε αίμα -χρειαζόμαστε 650.000 μονάδες αίμα κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι δυνατόν από 10.000.000 κόσμο να\μην υπάρχει 1.000.000 που να θέλει να δώσει αίμα;» αναρωτιέται.
Παράλληλα επισημαίνει ότι ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών στη χώρα μας όλο και λιγοστεύει:
«Οι αιμοδότες λιγοστεύουν, κυρίως επειδή αυτοί που μεγαλώνουν δεν αναπληρώνονται από νεότερους. Μια επιπλέον μείωση οφείλεται και στα διάφορα μολυσματικά νοσήματα - αρχικά είχαμε την ηπατίτιδα, μετά τον HIV, στη συνέχεια τις “τρελές αγελάδες“... Οφείλουμε κι εμείς να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των υποψήφιων εθελοντών αιμοδοτών» λέει ο Κ. Σταυριανάκος.
Το Τμήμα Αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας διενεργούνται περί τις 6.150 αιμοληψίες κάθε χρόνο. Αυτό γίνεται καθημερινά από τις 9 το πρωί ώς τη 1.30 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα ώς τις 8 το βράδυ. Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες από τις 9.30 το πρωί ώς τις 12.30 το μεσημέρι.
Την ίδια στιγμή, γίνεται προσπάθεια ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, μέσα από ενημερωτικά φυλλάδια, αφίσες και τηλεοπτικά σποτ στα μεσσηνιακά μέσα ενημέρωσης του νομού. Επιπλέον διενεργούνται ομιλίες στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δημόσια και ιδιωτικά, σε χώρους εργασίας και σε εκδηλώσεις σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία.
Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες