7 Ιανουαρίου 2011

Με Δήλωση από τους αγρότες το 3% υπέρ ΕΛΓΑ (πουλήσουν δεν πουλήσουν). Θα παρακρατείται από την επιδότηση ή την επιστροφή ΦΠΑ !!!

Για ρίξτε μια ματιά σε αυτή την είδηση που δημοσιεύει σήμερα η Ελευθεροτυπία! Κάτι ύποπτο μου μυρίζει:



Απευθείας στους αγρότες οι εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ
Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Δεν θα κρατούν στο εξής έμποροι, σουπερμάρκετ, μεσάζοντες 3% για τους γεωργούς και 0,5% για τους κτηνοτρόφους, που προοριζόταν για τον ΕΛΓΑ. Οι αγρότες θα πληρώνουν οι ίδιοι τις εισφορές, ανάλογα με τις καλλιέργειες ή τα ζώα που διαθέτουν.
Η μεγάλη πλειονότητα των αγροτών είναι ενταγμένη στο ειδικό κατ' αποκοπή καθεστώς του ΦΠΑ, δηλαδή δεν τηρεί βιβλία εσόδων-εξόδων ώστε ν' αποδίδει ΦΠΑ. Εμποροι/σουπερμάρκετ/ενώσεις/μεσάζοντες που αγοράζουν τ' αγροτικά προϊόντα, τους παρακρατούσαν εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ, όταν τους έκοβαν τιμολόγιο αγοράς αγροτικών προϊόντων.
Ομως, η απόδοση των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ υπήρξε προβληματική. Ο οργανισμός ήταν υπερχρεωμένος παρ' ότι στους αγρότες γίνονταν οι κρατήσεις.
Μάλιστα την τελευταία επταετία έφτασαν τα χρέη του Οργανισμού σε 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ και οι ανεξόφλητοι τόκοι σε 800 εκατ. ευρώ. Φέτος για πρώτη φορά θα δοθούν χρήματα μέσω κρατικών ενισχύσεων, αφού τα χρέη του Οργανισμού μεταφέρθηκαν και βαραίνουν στο εξής τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τώρα ο αγρότης που υπάγεται στο ειδικό καθεστώς θα πληρώνει ο ίδιος τις εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ, αντί των τρίτων, που τις παρακρατούσαν αλλά συχνά δεν τις πλήρωναν. Από φέτος θα υποβάλλει δήλωση καλλιέργειας ή εκτροφής (δηλαδή τι καλλιεργεί, πόσα στρέμματα κ.ά. ή τι είδους ζώα και πόσα έχει) και μαζί θα υποβάλλει, εφ' όσον τη δικαιούται, αίτηση για την ενιαία ενίσχυση (δηλαδή την επιδότηση).
Ο αγρότης θα πληρώνει ασφάλιστρο ανάλογα με το τιμολόγιο που θα προσδιορίσει ο ΕΛΓΑ, με βάση τις αποδόσεις της τελευταίας πενταετίας και τις μέσες τιμές των προϊόντων. Σε περίπτωση που ο αγρότης δεν πληρώσει το ασφάλιστρο, δεν θα δικαιούται αποζημίωση σε περίπτωση φυσικών ή άλλων καταστροφών.
Ωφελημένοι βγαίνουν και όσοι αγρότες τηρούσαν βιβλία εσόδων-εξόδων και απέδιδαν ΦΠΑ στην Εφορία, αφού κι εδώ καταργείται η απόδοση του 3% της αξίας των πωλήσεων αγροτικών προϊόντων.
Το ίδιο συμβαίνει και για τους αγρότες που έχουν άδεια να πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές. Δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ για την έκδοση της σχετικής άδειας.
Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι τα σχετικά παραστατικά μεταφοράς ή παράδοσης των αγροτικών προϊόντων να έχουν εκδοθεί μετά την Πρωτοχρονιά του 2011.
Αλλαγή στον τρόπο εισφοράς:
Ολοι οι αγρότες της χώρας, ανεξάρτητα από τη φορολογική τους μεταχείριση ή τον τρόπο διάθεσης των προϊόντων τους, από το έτος 2011 κι έπειτα θα καταβάλλουν εισφορά απευθείας στον ΕΛΓΑ, σε λογαριασμό που τηρείται στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος για τον σκοπό αυτό. Η καταβολή θα γίνεται είτε τοις μετρητοίς είτε με εκχώρηση απαιτήσεών τους από το Δημόσιο, όπως η επιστροφή ΦΠΑ, η ενιαία ενίσχυση (επιδότηση), η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κ.λπ.
Η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας/ εκτροφής έχει ήδη οριστεί με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ/Β'/1966/21.12.2010) και θ' αρχίσουν να υποβάλλονται σταδιακά εντός των προσεχών ημερών, αρχής γενομένης με τις δηλώσεις που δεν παρουσιάζουν μεταβολές, σε σχέση με τις δηλώσεις για την ενιαία ενίσχυση (επιδότηση), που υποβλήθηκαν το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες