21 Οκτωβρίου 2010

Ήρθε και στην Ελλάδα ο «Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Ψήφου»

Ο «Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Ψήφου» ήρθε και στην Ελλάδα για να βοηθήσει ψηφοφόρους των περιφερειακών εκλογών που έχουν τέτοιου είδους διλήμματα να διαμορφώσουν την τελική επιλογή τους, με βάση τον βαθμό ταύτισης των δικών τους απόψεων με αυτές των υποψηφίων.
Η διαδικτυακή εφαρμογή με τον τίτλο «help-mevote», που έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε πολλές χώρες του εξωτερικού, αξιοποιήθηκε από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πολιτικής Ερευνας του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.
Ο χρήστης επιλέγει την περιφέρεια όπου ψηφίζει και καλείται να απαντήσει σε 30 ερωτήσεις που αφορούν 10 θεματικές ενότητες (προστασία πολίτη, οικονομική ανάπτυξη, διαχείριση οικονομικών, μετανάστευση, περιβάλλον/ενέργεια/μεταφορές, εκπαίδευση/υγεία, κοινωνική συνοχή, εθνικά θέματα, σχέσεις με ΕΕ και αλλαγές στο σύστημα διοίκησης/αντιπροσώπευσης).
Η διαδραστική εφαρμογή συγκρίνει τις απαντήσεις του με αυτές που έδωσαν ή θα έδιναν οι υποψήφιοι και παρουσιάζει στο τέλος τον βαθμό ταύτισης των απόψεών του με κάθε έναν από αυτούς.
«Η ιδέα πίσω από αυτήν την εφαρμογή δεν είναι να αποφασίσει κανείς ποιον θα ψηφίσει. Σκοπός είναι να βοηθήσει τον πολίτη να μορφοποιήσει την τελική του επιλογή, έχοντας συγκεντρωμένες περισσότερες πληροφορίες για τους υποψηφίους» είπε στο «Εθνος» ο επιστημονικός υπεύθυνος του «Ηλεκτρονικού Συμβούλου Ψήφου», καθηγητής Θ. Χατζηπαντελής, και πρόσθεσε: «Ο χρήστης διαπιστώνει πού τοποθετείται σε σχέση με τους υποψηφίους και ενημερώνεται για τις απόψεις των τελευταίων σε μια σειρά από θέματα, μέσα από τις σχετικές παραπομπές».
Η εφαρμογή βγήκε επίσημα «στον αέρα» από τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.helpmevote.gr και μέχρι χθες το απόγευμα είχε συγκεντρώσει πάνω από 1.200 απαντήσεις.
Σημειώνεται πως οι απαντήσεις των υποψήφιων περιφερειαρχών στις αντίστοιχες ερωτήσεις, πάνω στις οποίες γίνεται η σύγκριση, καταχωρίστηκαν από ειδικούς ερευνητές με βάση την αποδελτίωση απόψεων που έχουν διατυπώσει και την κομματική τους ένταξη. Οι εκτιμήσεις αυτές στάλθηκαν για έλεγχο στους υποψηφίους.
Προβλέπει και τον νικητή
Το «help-mevote» χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται σε εκλογικές διαδικασίες σε αρκετές χώρες, όπως στη Γερμανία και στην Αγγλία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη Βραζιλία, όπου μάλιστα ο «Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Ψήφου» δοκιμάστηκε με επιτυχία και στη δυνατότητα πρόβλεψης αποτελέσματος του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών. Συγκεκριμένα, ενώ οι επίσημες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν νίκη από τον πρώτο γύρο της Ντίλμα Ρούσεφ, η ηλεκτρονική εφαρμογή έδειξε πως θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, και δικαιώθηκε.
πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες