Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τελευταίες εκτιμήσεις των υπηρεσιών της ΠΑΣΕΓΕΣ για την παραγωγή έξτρα παρθένου και παρθένου ελαιολάδου για το 2010, την καλλιεργούμενη έκταση με ελαιώνες καθώς επίσης και για τις τιμές σε σχέση με την προηγούμενη σαιζόν. Μεγαλύτερη παραγωγή αναμένεται και για τις επιτραπέζιες ελιές, των οποίων η τιμή παρέμεινε σταθερή.
Σύμφωνα με σχετική μελέτη της υπηρεσίας Αγροτικής Οικονομίας της ΠΑΣΕΓΕΣ και πιο συγκεκριμένα του κ. Θοδ. Βλουτή, αρμόδιου υπηρεσιακού στελέχους της Συνομοσπονδίας για θέματα ελαιολάδου και ελιάς και του γεν. διευθυντή, κ. Γιάννη Τσιφόρου, η οποία βασίζεται σε στοιχεία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ινστιτούτου ISMEA, η καλυπτόμενη -από ελαιώνες- έκταση το 2010 στη χώρα μας ανήλθε σε 9.000 στρέμματα, έναντι 8.700 το 2009, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, η παραγωγή να αυξηθεί από τους 305.000 τόνους, σε 320.000 τόνους το 2010.
Σημαντικά αυξημένες ήταν και οι τιμές που εισέπραξε ο παραγωγός, την εφετινή χρονιά, αφού κατά μέσο όρο εισέπραξε 2,26 ευρώ το κιλό, αντί 1,80 ευρώ πέρσι για το έξτρα παρθένο. Για το παρθένο προϊόν, η εφετινή τιμή ανήλθε σε 1,84 ευρώ το κιλό, αντί 1,60 πέρσι.Σύμφωνα με σχετική μελέτη της υπηρεσίας Αγροτικής Οικονομίας της ΠΑΣΕΓΕΣ και πιο συγκεκριμένα του κ. Θοδ. Βλουτή, αρμόδιου υπηρεσιακού στελέχους της Συνομοσπονδίας για θέματα ελαιολάδου και ελιάς και του γεν. διευθυντή, κ. Γιάννη Τσιφόρου, η οποία βασίζεται σε στοιχεία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ινστιτούτου ISMEA, η καλυπτόμενη -από ελαιώνες- έκταση το 2010 στη χώρα μας ανήλθε σε 9.000 στρέμματα, έναντι 8.700 το 2009, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, η παραγωγή να αυξηθεί από τους 305.000 τόνους, σε 320.000 τόνους το 2010.
Μικρή αύξηση παραγωγής, περιμένει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (107 χιλ. τόνους) στις επιτραπέζιες ελιές (Καλαμών) το 2010, αντί 105 χιλ. τόνους το 2009, με τη μέση τιμή να εμφανίζεται σταθερή και να φτάνει τα 1,40 ευρώ το κιλό εφέτος, κατά μέσο όρο, όπως και πέρσι δηλαδή.
πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου