26 Μαΐου 2010

«Ράμπο» εναντίον καρτέλ και ακρίβειας


Ράμπο για το κυνήγι των καρτέλ βγάζει στην αγορά ώς τα τέλη του έτους το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καθώς διαπιστώνεται ότι αρκετοί κλάδοι ελέγχονται από λίγους μεγάλους ομίλους, την ίδια ώρα που τα περιθώρια κέρδους βιομηχανιών και σούπερ μάρκετ ξεπερνούν ακόμη και το 50%.
Πρόκειται για την νέα Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία, η οποία θα ανήκει στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και θα δρα προληπτικά ώστε να εντοπίζει τους κλάδους και τις αγορές όπου κυριαρχεί ο νόμος των καρτέλ και δεν λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός. Οι ελεγκτές- επιστήμονες που θα στελεχώνουν την Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία θα αναλύουν συνεχώς τη δομή των αγορών, τη συγκέντρωση σε κάθε κλάδο και των συνθηκών του ανταγωνισμού προκειμένου να εντοπίζουν εναρμονισμένες πρακτικές. Στις έρευνές τους θα αξιοποιούν ως εργαλεία το Παρατηρητήριο Τιμών, καθώς και τα κοστολογικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η αρμόδια Διεύθυνση της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς.
Η Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία θα έχει μάλιστα τη δυνατότητα να παρεμβαίνει άμεσα με τη λήψη μέτρων όταν εντοπίζει προβλήματα στον ανταγωνισμό, ενώ θα λειτουργεί σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, το νομοθετικό πλαίσιο της οποίας αναμένεται σύντομα να αναμορφωθεί. Ανάλογες αρχές λειτουργούν ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Βρετανία. Ηδη στο υπουργείο επεξεργάζονται και ρύθμιση για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τους θιγόμενους από παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας η οποία θα είναι έτοιμη έως τον ερχόμενο Ιούνιο. Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή, οι καταναλωτικές οργανώσεις όπως επίσης επιμελητήρια, επιχειρήσεις και όποιος άλλος θεωρεί ότι θίγεται από αντανταγωνιστικές συμπεριφορές θα μπορούν να υποβάλλουν αγωγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες