1 Μαρτίου 2010

Τέλος στη δόμηση με τη μέθοδο παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων

Αμεσες αλλαγές στο τοπίο της οικοδομής και πολύ μεγάλη αναστάτωση στους ιδιοκτήτες ακινήτων επιφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) προς τις Πολεοδομίες, σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται άμεσα η έκδοση οικοδομικών αδειών σε οικόπεδα εντός οικισμών που έχουν καταστεί οικοδομήσιμα μετά από παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου, ώστε να έχουν “φάτσα”
σε δρόμο .Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η πρακτική που εφαρμοζόταν μέχρι τώρα, με βάση Προεδρικό
Διάταγμα του 1985 -δηλαδή, η παραχώρηση από τους ιδιοκτήτες ενός δρόμου, μέχρι 6 μέτρα
σε πλάτος, προκειμένου το οικόπεδο να καταστεί οικοδομήσιμο έχει κριθεί εδώ και δύο χρόνια
αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να δίνεται άδεια οικοδομής. Το υπουργείο, ειδικότερα, επισημαίνει προς τις Πολεοδομίες να μην εγκρίνουν τέτοιες πράξεις παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων και να μην προβαίνουν στην έκδοση οικοδομικών αδειών σε ιδιοκτησίες που έχουν δημιουργηθεί με βάση τις διατάξεις του συγκεκριμένου Π.Δ. του 1985.
Το υπουργείο δηλώνει πλέον ότι για τη νόμιμη έκδοση αδειών σε αυτές τις ιδιοκτησίες “είναι αναγκαίο, με μέριμνα των οικείων ΟΤΑ, να εκπονηθούν και να προωθηθούν προς έγκριση τμηματικές πολεοδομικές μελέτες”. Στις μελέτες αυτές, συνεχίζει η εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ, “πρέπει να τηρείται η προβλεπόμενη
διαδικασία ανάρτησης, η γνωστοποίησή τους στον Τύπο και η εκδίκαση τυχόν ενστάσεων, όπως επίσης και η γνωμοδότηση του ΣΧΟΠ της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης”. Η έγκριση δε, θα γίνεται είτε
με απόφαση περιφερειάρχη, υπουργού ή υφυπουργού ΠΕΚΑ, είτε με την έκδοση Π.Δ. μετά από πρόταση του αρμόδιου υπουργού ή υφυπουργού ΠΕΚΑ.
Οι πληροφορίες που έγιναν γνωστές αναφέρουν ότι οι Πολεοδομίες υποδέχθηκαν με ανάμικτα συναισθήματα την εγκύκλιο, καθώς όπως σημειωνόταν χαρακτηριστικά οι προβλέψεις της εγκυκλίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως η χρονική στιγμή της εφαρμογής της δεν είναι και η πλέον κατάλληλη.
ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες