4 Ιανουαρίου 2010

Το 2009 η χειρότερη χρονιά για τους Ελληνες παραγωγούς ελαιολάδου


Με πλήρη απαισιοδοξία και έντονο προβληματισμό έκλεισε το 2009 για το ελληνικό ελαιόλαδο και τους Ελληνες ελαιοπαραγωγούς. Η χρονιά που πέρασε επιβεβαίωσε πλέον κατά τρόπο απόλυτο και αδιαμφισβήτητο ότι το ελληνικό ελαιόλαδο βρίσκεται πλέον εγκλωβισμένο αφ' ενός μεταξύ των νέων δυνατοτήτων παραγωγής της Ισπανίας και αφ' ετέρου του βαθμού εξάρτησης που προκύπτει πλέον για τους Ιταλούς για ελληνικό ελαιόλαδο.

Η νέα ισπανική πραγματικότητα έχει ανεβάσει τον πήχη της ετήσιας παραγωγής στο απίστευτο επίπεδο του 1,5 εκατ. τόνων το χρόνο, ενώ φαίνεται ότι οι Ιταλοί εξαρτώνται πλέον σε μικρότερο βαθμό από την ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου, εξ αιτίας του γεγονότος ότι οι χώρες παραγωγής στις οποίες απευθύνονται οι γείτονές μας βελτιώνουν την ποιότητα του προϊόντος τους.

Πέραν αυτού είναι προφανές ότι το 2009 επηρεάστηκε και από την οικονομική κρίση που πλήττει σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου άσχημη κατάσταση για τους Ελληνες ελαιοπαραγωγούς με αποκορύφωμα τη διαμόρφωση τιμών παραγωγού την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου 2009 κάτω και από τα επίπεδα του 1,80 ευρώ/κιλό για τα πολύ καλά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν η ενεργοποίηση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης του μηχανισμού της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, ο οποίος κατά γενική ομολογία βελτίωσε την ψυχολογία στην αγορά μέχρι και τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. Οι τιμές παραγωγού ανέκαμψαν δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας ότι η νέα εμπορική περίοδος που ήδη διανύουμε (2009-2010) η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε το Νοέμβριο 2009 θα λειτουργούσε με τιμές παραγωγού στα ανεκτά επίπεδα των 2,20-2,30 ευρώ/κιλό.

Δυστυχώς το κλίμα αισιοδοξίας εξαφανίστηκε μέσα στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου και το 2009 κλείνει σε ένα αρνητικό κλίμα ανάλογο με αυτό του περασμένου Μαΐου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ιταλικό ενδιαφέρον συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα χαμηλό και οι προσφερόμενες τιμές CIF ακόμη και για εξαιρετικής ποιότητας έξτρα παρθένα ελαιόλαδα δεν ξεπερνούν τα 2,25 ευρώ/κιλό.

Είναι προφανές ότι για μια ακόμη φορά η κατάσταση στην ελληνική αγορά προσδιορίζεται από την εξέλιξη που παρουσιάζει η ισπανική αγορά του προϊόντος. Η τελευταία εβδομάδα του έτους έκλεισε με τις τιμές ex-factory για τα ισπανικά ελαιόλαδα να διαμορφώνονται γύρω στα 2,00 ευρώ/κιλό τα εξαιρετικά παρθένα, στο 1,90-1,95 ευρώ/κιλό τα παρθένα και στην περιοχή του 1,85 ευρώ/κιλό οι βιομηχανικοί άσοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσφερόμενες τιμές CIF για τα ελληνικά βιομηχανικά ελαιόλαδα λαμπάντε, οξύτητας πέντε βαθμών από τους Ιταλούς, δεν υπερβαίνουν το 1,70 ευρώ/κιλό.
ΠΗΓΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες