10 Ιουνίου 2009

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΡΟΦΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟ ΚΡΑΣΙ


Γεμάτες με κρασιά της προηγούμενης χρονιάς είναι οι δεξαμενές πολλών οινοποιείων της χώρας, αφού η μείωση της κατανάλωσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και η αυξημένη περυσινή παραγωγή, οδήγησαν σε μεγάλα πλεονάσματα. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου τα αδιάθετα αποθέματα οίνων που έχουν αποθηκευτεί σε συνεταιριστικά και ιδιωτικά οινοποιεία σε όλες τις παραγωγές περιοχές της χώρας, ξεπερνούν τους 35.000 τόνους.

Τούτο σημαίνει ότι εάν δεν βρεθεί τρόπος αποσυμφόρησης, η νέα αμπελοοινική περίοδος θα είναι ακόμα δυσκολότερη και για τους αμπελοκαλλιεργητές και για τους οινοποιούς.
Οι προτάσεις των αγροτικών οργανώσεων κάνουν λόγο για μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, ωστόσο, ο κλάδος φαίνεται ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με τις δομικές του αδυναμίες, γεγονός που οδηγεί παράγοντες της αγοράς να δηλώνουν ότι «αν τα προβλήματα δεν αντιμετωπιστούν με ρηξικέλευθο τρόπο στο πλαίσιο οργανωμένης στρατηγικής, θα επανέρχονται συνεχώς και οξύτερα».
Σύμφωνα με εκπροσώπους των επιχειρήσεων του κλάδου με τους οποίους συνεργάστηκε η Hellastat για την εκπόνηση σχετικής μελέτης, ο αμπελοοινικός τομέας χαρακτηρίζεται από ορισμένες αδυναμίες οι οποίες συνοπτικά αφορούν στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων χύμα κρασιού, στην εισαγωγή χαμηλού κόστους οίνου (είτε ποιοτικού από τις χώρες του «Νέου Κόσμου», είτε χαμηλής ποιότητας από τις Βαλκανικές κυρίως χώρες), στη διαμόρφωση αρνητικής εικόνας για το ελληνικό κρασί στις διεθνείς αγορές (φθηνό, άρα χαμηλής ποιότητας κρασί), στα κρούσματα υιοθέτησης πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού, στην έλλειψη ελέγχων, καθώς και στο χαμηλό επίπεδο γνώσης του Έλληνα καταναλωτή για το κρασί.
Όσον αφορά τα άμεσα μέτρα αποσυμφόρησης, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση έχει ζητήσει εγγράφως από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να θέσει σε εφαρμογή πολιτικές αντιμετώπισης της κατάστασης, όπως η απόσταξη κάποιων ποσοτήτων κρασιού που είναι σήμερα αποθηκευμένο, προκειμένου να αδειάσουν οι δεξαμενές των οινοποιείων για να «υποδεχθούν» τη νέα σοδειά. Άλλωστε τα υψηλά αποθέματα προκαλούν ήδη αύξηση του κόστους, ανεπάρκεια αποθηκευτικών χώρων, υποβάθμιση των οίνων κ.λ.π.
Όπως τονίζεται στην επιστολή που εστάλη στο υπουργείο, στον επερχόμενο τρύγο του 2009 αναμένεται μεγάλος όγκος παραγωγής, και ως εκ τούτου θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα απορρόφησης της σταφυλικής παραγωγής και ανισορροπίας της αγοράς.
«Αν δεν προχωρήσουμε τώρα σε απόσταξη, την επόμενη περίοδο πολλά αμπέλια θα μείνουν ατρύγητα με σοβαρές συνέπειες στο εισόδημα των παραγωγών οινοσταφύλων», δηλώνει ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής κ. Μιχάλης Βουμβουλάκης.
«Αν δεν ληφθούν τώρα τα αναγκαία μέτρα, η αμπελοκαλλιέργεια και το κρασί θα απαξιωθούν πλήρως σαν παραγωγικές δραστηριότητες, με προφανείς κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις» υποστηρίζει από την πλευρά της η τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση ΚΕΟΣΟΕ, το προεδρείο της οποίας επισημαίνει ότι, πέραν της απόσταξης πρέπει να αποφασιστεί η άτοκη χρηματοδότηση των συνεταιρισμών, αφού ακόμη και σήμερα, οι αμπελοκαλλιεργητές είναι απλήρωτοι. «Για άλλη μια φορά οι αμπελουργοί αντιμετωπίζονται ως όμηροι του προϊόντος που καλλιεργούν, και ωθούνται άμεσα και με σαφή τρόπο να επιλέξουν την πριμοδοτούμενη από τις Βρυξέλλες εκρίζωση, έναντι της διατήρησης της καλλιέργειας, αφού και στις δυο περιπτώσεις καταβάλλεται ισόποση Ενιαία Ενίσχυση», τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ κ. Χρήστος Μάρκου.
Πρέπει δε να σημειωθεί ότι για το λόγο αυτό ο προηγούμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Α. Κοντός αλλά και ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής είχαν αποδεχθεί αίτημα της ΚΕΟΣΟΕ για την καταβολή συμπληρωματικού ποσού Ενιαίας Ενίσχυσης για τους αμπελουργούς, από εθνικούς πόρους.

πηγή best tv

1 σχόλιο:

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες