19 Μαΐου 2009

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΩΡΙΜΑΣΕΙ



Από την νέα εφημερίδα των Γαργαλιανων,'' Η Φωνή του Πολίτη '' αναδημοσιεύουμε ένα ωραίο κείμενο της διευθύντριας σύνταξης που αξίζει να μας προβληματίσει όλους.


Στη πατρίδα μας, τη χώρα του φωτός και του απέραντου γαλάζιου αναπτύχθηκε ένας οικουμενικός πολιτισμός για τον οποίο είμαστε περήφανοι. Από μικρά παιδιά μπολιαστήκαμε σε ένα πνεύμα «υπεροχής» για τα επιτεύγματα των προγόνων μας.
Μόνο που σήμερα διανύουμε μια πολιτισμική κρίση ταυτότητας και καλούμαστε να δημιουργήσουμε, να παράγουμε ως σύγχρονοι ‘Έλληνες και να σταματήσουμε να επαναπαυόμαστε στις δάφνες που πολύ άξια απέκτησαν οι πρόγονοί μας. Καλούμαστε λοιπόν να σώσουμε τη χαμένη μας αξιοπρέπεια, να παράγουμε πολιτισμό αξιοποιώντας την παρακαταθήκη που μας άφησαν ιδιοφυίες σαν τον Σωκράτη, και τον Πλάτωνα.
Ο συνεχής βομβαρδισμός της απαξίωσης και της κατρακύλας, όπως αυτά διαδραματίζονται μέσα από την πολυφωνία των ΜΜΕ, πολλές φορές μας απογοητεύουν, και μας μαυρίζουν την
ψυχή. Εμείς όμως πρέπει να αντιστεκόμαστε στα υποκατάστατα ενός «πολιτισμού» μετριότητας που κάποιοι προσπαθούν να μας πουλήσουν, ως Ελληνικού. Η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας είναι ανεκτίμητη.
Πρέπει να την υπερασπιστούμε και να δημιουργήσουμε μια πολιτιστική ταυτότητα που μας αξίζει
Σαν σύλλογος, απευθυνόμαστε σε όλους εσάς που διαλέγετε συνειδητά μια στάση ζωής που υπηρετεί με συνέπεια το καλό του τόπου μας. Ο καθένας μας μπορεί, και επιβάλλεται να αφήσει αυτόν το τόπο καλύτερο από ότι τον βρήκε. Παράλληλα, πιστεύουμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο σκέψης και δράσης της, προς τη δημιουργία μιας ανθρωποκεντρικής φιλοσοφίας, να γίνει πιο συμμετοχική και συνεργάσιμη με τους πολίτες, να προσπαθήσει να νοικοκυρέψει το δήμο, να κόψει τις αλόγιστες δαπάνες, και να δείξει έμπρακτα την υπευθυνότητα, χωρίς έπαρση και αλαζονεία. Οι κοσμοϊστορικές αλλαγές στη ζωή μας, προστάζουν λοιπόν μια εναλλακτική προσέγγιση στη διοίκηση και στην ηγεσία αυτού του τόπου. Η δημιουργία του Συλλόγου μας, προέκυψε από την ανάγκη των καιρών. Ανιδιοτελείς και χωρίς καμία υλική ή κομματική εξάρτηση, με μοναδικό μέσον τη Συμμετοχική Δημοκρατία, Εραστές του θεσμού και όχι Εραστές της «καρέκλας,» λάβαμε πρωτοβουλίες και δράσεις στο επίμαχο θέμα της Β1 Φάσης του Πολεοδομικού Σχεδίου της Πόλης μας και συμμετείχαμε στη δημόσια συζήτηση, που είχε ως αποτέλεσμα την ομόφωνη ανάκληση της Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που απαξίωνε τον τόπο μας.
Σε αυτό το στάδιο, έχουμε δημιουργήσει μια δυνατή ομάδα συνεργασίας με κύριο σκοπό τη
διερεύνηση συγκεκριμένων θεμάτων, και προτάσεων, οι οποίες αφού εγκριθούν από το
διοικητικό συμβούλιο, θα αποτελέσουν την αφετηρία για συγκεκριμένες ενέργειες. Πρώτο μέλημά μας είναι η αξιόπιστη και αδέσμευτη ενημέρωση των συμπολιτών μας σε θέματα που
αφορούν στο Περιβάλλον, τον Πολιτισμό, και την Κοινωνία.
Οραματιζόμαστε μια βιώσιμη ανάπτυξη, που θα επιτρέπει την ικανοποίηση των σύγχρονων
αναγκών μας, χωρίς να συμβιβάζονται οι ανάγκες των γενεών που θάρθουν.... Ο τόπος μας
έχει μεγάλες ανάγκες. Και εμείς οι πολίτες καλούμαστε να επιδιώξουμε από κοινού την επίτευξη έργου για όλους μας. Λέγεται ότι Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό από μια ανάγκη που έχει ωριμάσει, και η ανάγκη αυτή έχει χτυπήσει και τη δική μας πόρτα. Το αδηφάγο τέρας της
παγκοσμιοποίησης είναι εδώ, και αυτό σημαίνει ότι κάθε σημαντική πολιτισμική κληρονομιά
πρέπει να φυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού, στην πιο αυθεντική μορφή της.
.

Μαίρη Παναγιωτακοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες