20 Απριλίου 2009

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ: ΨΗΤΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΚΑΙ ΓΑΛΟΠΙΤΑ!!!!



Μην κοιτάτε τώρα που ανακατεύτηκαν οι γευστικές κουλτούρες της χώρας μας και κάθε Πάσχα όλη η Ελλάδα γυρίζει σούβλες. Παλιά το έθιμο αυτό ήταν μόνο Στερεοελλαδίτικο. Στην Πελοπόννησο υπήρχαν άλλοι ρυθμοί. Και άλλες οι κατά τόπους συνήθειες.
Στο χωριό μας π.χ. λόγω της νηστείας που είχε προηγηθεί -και τότε νήστευαν όλοι σχεδόν οι άνθρωποι- ακολουθείτο μια κλιμακωτή προσέγγιση της κρεατοφαγίας που ξεκίναγε από τη μαγειρίτσα, προχωρούσε στο βραστό αυγολέμονο το μεσημέρι της Κυριακής και κορυφωνόταν τη Δευτέρα του Πάσχα με το ψητό στο φούρνο και τη βαρέων βαρών Γαλόπιτα: ένα γκρο μπετόν από γάλα ζάχαρη σιμιγδάλι βούτυρο και άπειρα αυγά -άλλη έριχνε 40 στο ταψί άλλη 50- που έπεφτε στο στομάχι σαν το βολύμι!
Από το πρωί έκαιγαν οι φούρνοι του χωριού. Μαζεύονταν, συνήθως, πολλές γυναίκες μαζί, και για λόγους οικονομίας και αλληλοβοήθειας αλλά και για κουβέντα. Πρώτα έριχναν τις γαλόπιτες και μετά το ψητό, αρνί ή κατσίκι, με τις πατάτες. Εδώ θα πρέπει να προσθέσω ότι όλα τα σφαχτά ήταν ίδιας παραγωγής για το κάθε σπίτι και σίγουρα δεν θα υπήρχαν τότε έγνοιες για το πόσο πάει η τιμή τους, όπως μας πιπιλάνε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες οι καραγκιόζηδες των καναλιών.
Στη γειτονιά μου όλες οι νοικοκυρές μαζευόντουσαν στην αυλή μας γιατί είχαμε ένα φούρνο ίσα με τη σπηλιά του Νταβέλη. Μιλάμε για χωρητικότητα ατέλειωτων ταψιών! Και πάνω εκεί στη διαδικασία λοιπόν, εκεί με τα ανάμματα, τις γαλόπιτες, τα ψητά και τέτοια, έπιαναν οι γυναίκες την κουβέντα, έλεγαν αστεία, κοκκίνιζαν τα μάγουλα τους και όλο γέλαγαν κακαριστά. Τότε εγώ ήμουνα μικρός και δεν μπορούσα να πιάσω τα βαθύτερα υπονοούμενα που έκρυβαν τα λόγια τους. Όπως εκείνη τη φράση που σήκωνε κύματα από γέλια και έκανε το κορμί τους να σπαρταράει: «κοίτα κακομοίρα μου μη χώσεις μέσα το κρέας και αφήσεις απέξω τις πατάτες!» έλεγε η μία στην άλλη και ..καρ…καρ τα γέλια όλες μαζί. Και πάλευα εγώ να καταλάβω γιατί γελούσαν με τέτοια ένταση, αφού σκεφτόμουν ότι περίπτωση να γίνει ένα τέτοιο συμβάν δεν υπήρχε, μιάς και οι πατάτες ήτανε μαζί με το κρέας μέσα στο ταψί!
Και έπρεπε να περάσουνε πολλά χρόνια για να αποκωδικοποιήσω όλα αυτά τα πράγματα και να καταλάβω κάποιες αλήθειες, όταν ξαφνικά μια τέτοια μέρα μου ήρθαν στο μυαλό όλες εκείνες οι εικόνες και οι διάλογοι με τα υπονοούμενα τους. Κάτι σαν αποκάλυψη:
Τότε οι άνθρωποι μαζί με τη νηστεία έκαναν και σεξουαλική αποχή. Για 40 μέρες η συζυγική παστάδα σιωπούσε. Κάτι πολύ σκληρό για τα νιόπαντρα ή τα νέα ζευγάρια. Η εγκράτεια άλλωστε αποτελεί βασικό στοιχείο της κάθε θρησκείας. Τώρα άμα μιλήσει κάποιος για τέτοια πράγματα θα τον πάρουνε με τις πέτρες. Το χριστεπώνυμο πλήθος είναι λιγάκι μπροστά! Εδώ ακόμη και σε μυστήρια, υποτίθεται, όπως ο γάμος ή τα βαφτίσια μετατρέπουνε τους ναούς σε πασαρέλες και ημίγυμνα καλλιστεία!
Σε όλα αυτά τα πράγματα, παλιά, ο κόσμος στεκόταν με δέος και φυσικό ήτανε λοιπόν οι γυναίκες εκείνες, νέες γυναίκες απάνω στις ορμές τους και τα ντουζένια τους, μετά από μια τόσο μακροχρόνια αποχή και μετά το: «νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες, ευφράνθητε!» που έλεγε ο παπάς απ’ την Ωραία Πύλη, να έχουν πέσει με τα μούτρα στο «μέλι» τις πρώτες μέρες της Λαμπρής, να μην μπορούν να κρατήσουν τη χαρά τους, να ακκίζονται, να φλερτουράνε, να αστειεύονται και παρά τη συστολή τους να θέλουν να το δείξουν με κάποιο τρόπο και στις άλλες!
Γι' αυτό και εκείνα τα μισόλογα, νομίζω, κι' οι αστεϊσμοί με τα υπονοούμενα. Τα ακατάληπτα για ένα μικρό παιδί και λίαν ευεξήγητα για ύπανδρες γυναίκες!
Καλή τους ώρα σε όσες ζουν και Θεός σχωρέστες όσες ΄φύγαν!



5 σχόλια:

  1. Γαλόπιτα???

    Γατί με κάνεις να τρέχουν τα σάλια μου????

    Σλουρπ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την καλύτερη γαλόπιτα στον Πύργο την φτιάχνει η Τούλα η Μενάκενα.
    Ένας Πυργιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την καλύτερη γαλόπιτα την φτιάχνει η Ευγένια Καραμπότσου οπώς επίσης και το καλύτερο ψητό στο ξυλόφουρνο.....
    Η Τούλα η Μενάκενα για μένα φτιάχνει τις καλύτερες δίπλες.....
    Μένουν δίπλα δίπλα και συνεργάζονται.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Ευγενία, και τα χάλκινα ταψιά που έκλεξε καλή γαλόπιτα δεν έφτιαξε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Ευγενία, και τα χάλκινα ταψιά που έκλεψε καλή γαλόπιτα δεν έφτιαξε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες