Επιστολή με τις θέσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό των πόλεων της Μεσσηνίας έστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Καραμπάτος, με κύριο αποδέκτη τον δήμαρχο Γαργαλιάνων, Σταύρο Καλοφωλιά κι επιμέρους αποδέκτες τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά, τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Νίκο Αγγελόπουλο, τον νομάρχη Μεσσηνίας και πρόεδρο της ΕΝΑΕ, Δημήτρη Δράκο, τον δήμαρχο Καλαμάτας και πρόεδρο της ΤΕΔΚ, Παναγιώτη Νίκα, καθώς και τους δημάρχους και προέδρους του Νομού μας.
Στην επιστολή αναλύονται λεπτομερώς οι βασικοί άξονες στους οποίους προτείνεται να κινηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός και η ανάπτυξη των πόλεων της Μεσσηνίας, ώστε να τεθούν οι βάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη με χρονικό ορίζοντα μια εικοσαετία από σήμερα. Σύμφωνα με τις θέσεις του Επιμελητηρίου όπως αυτές εκφράζονται μέσα από την επιστολή, προτεραιότητα έχει η ανάδειξη της μοναδικότητας και της ιδιαιτερότητας της κάθε Μεσσηνιακής πόλης, ώστε να ικανοποιούνται κάτοικοι, τοπικές επιχειρήσεις, επισκέπτες κι επενδυτές, μέσα από καίριες παρεμβάσεις στην αισθητική και αρχιτεκτονική του αστικού σχεδιασμού. Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή: «Αυτό τις υποχρεώνει να γίνουν ελκυστικοί και δραστήριοι τόποι για επιχειρηματικές, βιομηχανικές και τουριστικές επενδύσεις που θα τους επιτρέπουν να εξασφαλίσουν υψηλούς δείκτες ευημερίας, θέσεις απασχόλησης, πόρους και θα καταστήσουν εφικτή την αξιοποίηση του πολιτισμού που, σε συνδυασμό με άλλες κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές, θα λειτουργήσει ως εργαλείο για την αναζωογόνηση του αστικού τοπίου, την καλλιέργεια της πολιτισμικής ταυτότητας της πόλης. Σημαντικό όμως ζήτημα σ' ένα στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό μιας πόλης είναι η παρουσία ενός ισχυρού "πολιτικού σχεδιασμού" που επιτρέπει να εξασφαλίζονται όλες οι προϋποθέσεις αποτελεσματικού τρόπου επικοινωνίας με τον πολίτη - ενεργό δημότη. Εν κατακλείδι εάν ο πολίτης - δημότης δεν αισθανθεί περήφανος για τον τόπο του τότε θα δυσκολευτεί να βοηθήσει στην αναγέννηση της πόλης του και πολύ περισσότερο να κατανοήσει το μερίδιο συλλογικής ηθικής ευθύνης που του αναλογεί».
Στόχος σύμφωνα με τον κ. Καραμπάτο θα πρέπει να είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και η αειφορική διαχείριση των πόρων. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό κάθε πόλης να ληφθούν υπόψη οι εξής αρχές και παράμετροι: να εντοπιστούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής που έχουν να κάνουν με «τη γεωγραφική θέση, τις συνδυασμένες μεταφορές, τις κλιματολογικές συνθήκες, τους φυσικούς, ενεργειακούς και υδάτινους πόρους, τα υπάρχοντα δίκτυα υποδομής, την πολιτιστική κληρονομιά, την ποιότητα ζωής, το επιχειρηματικό περιβάλλον, το εργατικό δυναμικό, τις επενδυτικές ευκαιρίες». Εξίσου σημαντικό είναι να εντοπιστούν και οι «αδυναμίες», τα αδύνατα σημεία κάθε περιοχής, να αξιολογηθούν οι ευκαιρίες που προσφέρει κάθε περιοχή αλλά και οι κίνδυνοι που ενδεχομένως ελλοχεύουν και μπορεί να δυσχεράνουν την ανάπτυξη της περιοχής, ώστε έχοντας επίγνωση αυτών να μπορούν να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την ελκυστικότητα της κάθε περιοχής. Ο κ. Καραμπάτος υποστηρίζει πως καλό είναι να μη δοθεί βάρος μόνο σε έναν τομέα ανάπτυξης «να αποφύγουμε την μονοκαλλιέργεια σε έναν τομέα π.χ. Τουρισμός ή στην καλλιέργεια ενός προϊόντος π.χ. ελιά)» και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οραματιζόμαστε την δικτύωση όλων των πόλεων της Μεσσηνίας. Οι μικρότερες πρέπει να λειτουργούν δορυφορικά με την Μητρόπολη του Νομού, την Καλαμάτα, ή οποία στο πλαίσιο της μητροπολιτικής της ευθύνης για την ευρύτερη περιοχή και λόγω της γεωγραφικής της θέσης οφείλει να διαδραματίσει τον ρόλο της Νότιας Πύλης της Ελλάδας στη Μεσόγειο και να εξελιχθεί σε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών προσφέροντας μιαν άλλη αναπτυξιακή έξοδο στο σημερινό βραχνά της οικονομικής ύφεσης και της καλπάζουσας ανεργίας στην περιοχή μας.
Κάθε κρίκος αυτής της αλυσίδας θα στηρίζει όλους τους άλλους και όλοι μαζί θα στηρίζουν τον κάθε κρίκο ξεχωριστά, ενώ ο κρίκος της Καλαμάτας ως πιο ισχυρός, θα έχει εξισορροπητικό ρόλο για όλους τους υπόλοιπους (διαχρονικό παράδειγμα προς αποφυγή είναι ο τρόπος που αναπτύχθηκε η Αθήνα). Οι Δήμοι στο σύνολό τους θα συνθέτουν έναν ισχυρό και ανταγωνιστικό πόλο έλξης, ικανό να δράττει τις ευκαιρίες και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους εξωγενείς παράγοντες και τις κάθε είδους απειλές και ο κάθε δήμος ξεχωριστά θα είναι μια ψηφίδα ενός πανέμορφου και μοναδικού ψηφιδωτού με ένα πανίσχυρο brand name το «Messinia Mediterranean Greece».
Χωρίς να παραγνωρίζουμε την σημασία των έργων βελτίωσης στην εμφάνιση μιας πόλης π.χ. πλακοστρώσεων και πεζοδρομήσεων, κρίνουμε ότι αυτά δεν επαρκούν για να δημιουργήσουν δείκτες ευημερίας και θέσεις απασχόλησης. Στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και με δεδομένη την αυξανόμενη ελλιπή κρατική παρέμβαση και υποστήριξη, θα πρέπει να αναδείξουμε την διαφορετικότητα της Μεσσηνίας στο σύνολό της, την πλούσια ιστορία και την ποικιλότητα της παράδοσης της και να σχεδιάσουμε για την Καλαμάτα και τις Μεσσηνιακές πόλεις έναν ρόλο που θα διευκολύνει την πρόσβασή μας στα παγκόσμια δίκτυα περιαστικών περιοχών ικανά να προσελκύουν επενδυτικά κεφάλαια, τουρισμό.
Μόνο μέσα από τέτοιες στρατηγικές που αξιοποιούν τα τοπικά πολιτισμικά αποθέματα, ενισχύουν νέες δραστηριότητες και ενθαρρύνουν μια νέα σύλληψη του αστικού και περιαστικού χώρου, μόνο μέσα από έναν σχεδιασμό που θα σέβεται και θα ενισχύει τις μικρές πόλεις και τα χωριά δίνοντας στο καθένα απ' αυτά ένα ξεχωριστό ρόλο που θα αλληλοσυμπληρώνεται με αυτούς των άλλων και θα ενισχύει τον Μητροπολιτικό ρόλο της Καλαμάτας, θα γίνει πράξη η ανάπτυξη των πόλεων της Μεσσηνίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου