14 Νοεμβρίου 2008

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 1,70 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Α.Σ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


Εντύπωση προκάλεσε η γνωστοποίηση από τον πρόεδρο της Ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών Μεσσηνίας κ. Βασίλη Κοζομπόλη ότι, η ΕΑΣ προτίθεται να ξεκινήσει τη συγκέντρωση της φετινής σοδειάς ελαιολάδου δίνοντας στους ελαιοκαλλιεργητές προκαταβολή 1,70 ευρώ το κιλό, ανεξαρτήτου ποιότητας και οξύτητας και η εκκαθάριση θα γίνει τουλάχιστον μετά την παρέλευση εξαμήνου (Μάιος 2009).
Πέρυσι η ΕΑΣ Μεσσηνίας είχε δώσει προκαταβολή στους ελαιοκαλλιεργητές μέλη της 2,50 ευρώ το κιλό και η μέση τελική τιμή διαμορφώθηκε στα 2,77 ευρώ το κιλό.
Η γνωστοποίηση της προτεινόμενης φετινής εμπορικής πολιτικής της ΕΑΣ Μεσσηνίας, την οποία ενδεχομένως να ακολουθήσουν και άλλες Ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών ελαιοκομικών περιοχών, συνέπεσε με τη νέα κάμψη τιμών, που σημειώνεται τόσο στη χώρα μας, όσο και στις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για τα πρώιμα ελαιόλαδα, που πάντα έχουν υψηλότερη τιμή από τα λάδια των άλλων ποιοτήτων, στη Μεσσηνία (ποικιλία κορωνέικη) οι τιμές υποχώρησαν τις τελευταίες ημέρες κατά 20 λεπτά το κιλό, φθάνοντας στα 2,50 ευρώ, ενώ στην ποικιλία μαυρολήσιο δεν υπάρχει ζήτηση. Στη Λακωνία (ποικιλία αθηνοελιά) ασκούνται πιέσεις για 2,60 ευρώ το κιλό, από 2,86 που ήταν στις προηγούμενες δημοπρασίες.
Το ιδιωτικό εμπόριο στην Κρήτη εκτιμά ότι η τιμή παραγωγού για το λάδι της φετινής χρονιάς (εξαιρετικά παρθένο οξύτητας μέχρι 3 γραμμές) θα διαμορφωθεί γύρω στα 2,20 ευρώ το κιλό.
Για το λίγο φρέσκο ισπανικό ελαιόλαδο που βγήκε στην αγορά, η τιμή παραγωγού διαμορφώθηκε στα 2,30 ευρώ το κιλό, ενώ στην Ιταλία το πρώιμο ελαιόλαδο δεν υπερβαίνει τα 2,60 ευρώ το κιλό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες