24 Νοεμβρίου 2008

ΜΕ ΑΠΟΥΣΙΕΣ Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ


Με την έκδοση ψηφίσματος ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, στον παλαιό κινηματογράφο «Ρεξ», η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ελαιοπαραγωγών του Δήμου Νέστορος και των γειτονικών περιοχών, οι οποίοι δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ για ζημιές που υπέστησαν από τον παγετό της 17ης και της 18ης Φεβρουαρίου 2008.
Μέσω του ψηφίσματος εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτησή τους για τη μη ένταξη στα προγράμματα ΠΣΕΑ της απώλειας παραγωγής των ελαιοδένδρων. Η απώλεια παραγωγής ξεπερνά το 50% σύμφωνα με την εκτίμηση του επόπτη των ΠΣΕΑ κατά τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε στο Δήμο Νέστορος και τους γειτονικούς Δήμους, πράγμα που τεκμηριώθηκε με την ολοκλήρωση της τιμής της μαυροελιάς.
Η οικονομική καταστροφή των ελαιοπαραγωγών του Δήμου, της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της Μεσσηνίας, με την απώλεια παραγωγής να φθάνει το 40% σε επίπεδο νομού, είναι πλέον εμφανής. Ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 30% που απαιτείται για την ένταξη στο πρόγραμμα ΠΣΕΑ.
Οι συγκεντρωθέντες κρίνουν, τέλος, άμεση και επιβεβλημένη την αποστολή κλιμακίου γεωπόνων του ΕΛΓΑ για την καταγραφή και διαπίστωση των ζημιών.
Το ψήφισμα υπογράφουν οι ελαιοπαραγωγοί των Δήμων Νέστορος, Γαργαλιάνων, Πύλου, Φιλιατρών, Χιλιοχωρίων και Παπαφλέσσα.
Η τραγική κατάσταση
Η συγκέντρωση ξεκίνησε με το δήμαρχο Νέστορος Τάσο Τσορώνη, ο οποίος περιέγραψε με ιδιαίτερα μελανά χρώματα την κατάσταση και το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, μετά την καταστροφή των ελαιοδένδρων από τον πάγο: «Οι ζημιές στους οφθαλμούς ήταν τόσο μεγάλες που τώρα, οι άνθρωποι που περίμεναν να ζήσουν από το λάδι, δε θα βγάλουν λάδι για να περάσουν και ίσως χρειαστεί να πάρουν λάδι από το γείτονα». Σύμφωνα με στοιχεία των ελαιοτριβείων, η μείωση στη μαυρολιά κυμαίνεται από 35-80%.
Κατά τον κ. Τσορώνη, σκοπός της συγκέντρωσης είναι, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τοποθετήσεις του καθενός, να καταδειχθεί το μέγεθος της ζημιάς και η απαίτηση για αποζημιώσεις. Σημείωσε, μάλιστα, πως αν δινόταν το ένα δέκατο των 28 δισεκατομμυρίων που θα διατεθούν στις τράπεζες, ίσως λύνονταν τα προβλήματα, για να προσθέσει: «Φταίμε και εμείς που το λάδι, το χρυσάφι μας, βρίσκεται στη δεινή αυτή θέση» και να ζητήσει από τους παριστάμενους να δουλέψουν, προκειμένου να πάρει το λάδι την αξία που του ανήκει. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι θα έπρεπε να έχει δημιουργηθεί, εδώ και χρόνια, υπουργείο ή υφυπουργείο ελαιολάδου, αφού «το προϊόν μας το εκμεταλλεύονται άλλοι κι εμείς είμαστε θεατές στο παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες μας», ενώ ζήτησε «να βοηθήσουμε τους ελαιοπαραγωγούς στη σημερινή συγκυρία», αφού προηγουμένως είχε αναφέρει ότι πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και οι άλλοι κλάδοι επαγγελματιών.
Ακολούθως, μίλησε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας» Γ. Κόκκινος, η ομιλία του οποίου περιστράφηκε γύρω από την επέκταση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης στη Μεσσηνία. Όπως επισήμανε, η ΠΟΠ βοηθά πολύ στην αναγνωρισιμότητα του προϊόντος και πρόκειται για υπόθεση στρατηγικής σημασίας για το νομό.
Επέρριψε, μάλιστα, τεράστιες ευθύνες στην ΕΑΣ Μεσσηνίας για την καθυστέρηση υποβολής του σχετικού φακέλου και αναρωτήθηκε αν έγιναν αδέξιοι χειρισμοί, για τους οποίους θα πρέπει κάποιοι να λογοδοτήσουν, ή αν κάποιοι ήθελαν μόνο το ΠΟΠ Καλαμάτας και καμία άλλη επέκταση. Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, παρατήρησε πως κρίσιμος παράγοντας είναι η διαχείριση του κόστους παραγωγής και πρόσθεσε πως χρειάζονται έργα υποδομής για την επιβίωση των ελαιοκαλλιεργητών, η βελτίωση του ασφαλιστικού πλαισίου και η ύπαρξη εξειδικευμένων αποζημιώσεων,
Από τον Αγροτικό Σύλλογο Χώρας ο Στάθης Πουλακίδας μέμφθηκε την ΕΑΣ Μεσσηνίας για τις ενέργειές της, όσον αφορά στην προμήθεια λιπασμάτων και την αγορά λαδιού με χαμηλή τιμή.
Τη δημιουργία ταξικών αγροτικών συλλόγων σε κάθε περιοχή, πρότεινε ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Βασ. Σπυρόπουλος. Επίσης, να μην επιτρέπεται νοθεία στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και να καθοριστεί μία τιμή για λάδι οξύτητας 0,8. Όσον αφορά στις επιδοτήσεις, που μέχρι πρότινος δίνονταν τον Οκτώβριο και τώρα το Δεκέμβριο, αναρωτήθηκε πότε η Ε.Ε. στέλνει τα χρήματα στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο σκοπό, πού πάνε και ποιοι τα χρησιμοποιούν. «Αν είχαμε την επιδότηση δε θα ξεπουλούσαμε τα λάδια μας», σχολίασε και προέτρεψε το κοινό να μην αφήνει λάδι στο ελαιοτριβείο.
Οι αιρετοί
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Πα.Σο.Κ. Δημ. Κουσελάς χαρακτήρισε εξευτελιστικές τις τιμές, που δεν καλύπτουν το κόστος. Μέμφθηκε την κυβέρνηση πως δεν έχει κάνει κάτι και αναφέρθηκε στις δικές του ενέργειες (ερωτήσεις και αναφορές στη Βουλή). Χαρακτήρισε προκλητικές τις απαντήσεις που του δόθηκαν, σημείωσε ότι οι αγρότες είναι σε απόγνωση εξαιτίας και των χαμηλών τιμών και του υψηλού κόστους και τάχθηκε υπέρ της εθνικής στρατηγικής για άνοιγμα νέων αγορών, κατάλληλη διαφημιστική καμπάνια, χτύπημα στα καρτέλ εμπορίας και διακίνησης που ελέγχουν την αγορά. Η ίδια στρατηγική θα πρέπει να υπάρξει και σε επίπεδο νομού, συνέχισε και εξέφρασε την απορία του γιατί καρκινοβατεί η επέκταση του ΠΟΠ σε όλη τη Μεσσηνία. Αναρωτήθηκε δε, γιατί η ΕΑΣ τυποποιεί μια μικρή ποσότητα λαδιού, που δεν υπάρχει ούτε στα ράφια των σούπερ μάρκετ και πρότεινε, ως αντίδραση, να πραγματοποιηθούν ανάλογες συγκεντρώσεις σε Καλαμάτα και Αθήνα και να δοθούν απαντήσεις στις προκλήσεις και στην ισπανική ηγεμονία μέσω της τυποποίησης.
Απαντώντας, ο νομάρχης Δημ. Δράκος είπε πως δεν έχει όλη η Λακωνία ΠΟΠ, αλλά ούτε κι η Ανδαλουσία ή η Ιταλία. Τάχθηκε υπέρ της συνολικής διαχείρισης του προϊόντος, διαφώνησε με την άποψη να μη μένει το λάδι στα ελαιοτριβεία και πρόσθεσε ότι το λάδι της Μεσσηνίας πρέπει να διαχειριστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να αναδειχθούν οι ιδιότητές του.
Ακολούθως, δίκην κυβερνητικού εκπροσώπου, θέλησε να υποστηρίξει τον ΕΛΓΑ, λέγοντας πως έχει διαθέσει αρκετά εκατομμύρια για τις αποζημιώσεις των αγροτών, αναφέρθηκε στις ενέργειες της Ν.Α. Μεσσηνίας και δεσμεύθηκε πως θα ετοιμαστεί πλήρης φάκελος για τα ΠΣΕΑ.
Ευθύνες στις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του Πα.Σο.Κ. για τη μη συγκρότηση εθνικής πολιτικής για το λάδι, επέρριψε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία για τη Μεσσηνία», Θαν. Πετράκος, ο οποίος παρατήρησε ακόμη πως οι Ισπανοί στήριξαν τις εταιρείες τους, σε αντίθεση με την Ελλάδα, καθώς το λάδι της δεν έχει ούτε ταυτότητα ούτε διαφήμιση και, κατά συνέπεια, ούτε και μέλλον.
Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Πα.Σο.Κ. Νάντια Γιαννακοπούλου τόνισε: «Αντί να ενισχύεται μία από τις πιο δυναμικές ομάδες του ελληνικού πληθυσμού, βλέπουμε να χαρίζονται στις τράπεζες 28 δις ευρώ. Αντί να ενισχύεται η προσπάθεια που κάνουν οι αγρότες στην Μεσσηνία αλλά και σε όλη την Ελλάδα, βλέπουμε να δρουν ανεξέλεγκτοι οι επιτήδειοι και να κερδοσκοπούν στις πλάτες τους. Αντί να ενισχύεται και να αυξάνεται το εισόδημα του αγρότη, αυξάνεται το κόστος παραγωγής, αυξάνεται η τιμή στα λιπάσματα, το πετρέλαιο κίνησης, ο ΦΠΑ και καθηλώνεται η τιμή του λαδιού στα 2,30 με 2,40 ευρώ για τη φετινή παραγωγή και πολύ χαμηλότερα για το περσινό».
Εξηγήσεις για την καθυστέρηση στην υποβολή του φακέλου για την επέκταση του ΠΟΠ έδωσε ο αντινομάρχης Σωτ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος με τη σειρά του μίλησε για τα πολλά χρήματα που έχει διαθέσει για αποζημιώσεις ο ΕΛΓΑ στη Μεσσηνία τα τελευταία χρόνια.
Βιώνουμε το ίδιο πρόβλημα, σημείωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας, ο οποίος είπε ακόμη πως μπορούν να βρεθούν λύσεις, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμπαρατάσσεται στο αίτημα των παραγωγών.
Αναγνώστηκαν μηνύματα της υφυπουργού Απασχόλησης Σοφίας Καλαντζάκου, του βουλευτή Αντ. Σαμαρά και του επικεφαλής του νομαρχιακού συνδυασμού «Ανατροπή» Χρ. Μαλαπάνη.
Παρέστησαν, επίσης, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Παν. Αλευράς, Θεοδ. Μπρεδήμας, Ντίνα Νικολάκου, Νίκος Ξαρχάκος και Δήμητρα Ψαρούλη, ο γραμματέας της Ν.Ε. Μεσσηνίας του Πα.Σο.Κ. Χρ. Χριστόπουλος, καθώς και πολύς κόσμος, που κατέκλυσε την αίθουσα του «Ρεξ».
πηγη:ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες