16 Νοεμβρίου 2017

Η αντιχαλαζική προστασία των χωριών Πύργου, Φλόκας, Αμπελοφύτου και ο ρόλος του δήμου και του ΕΛΓΑ

Το 1981 ο ΕΛΓΑ τοποθέτησε σε πέντε περιοχές της Ελλάδας συστοιχίες αντιχαλαζικών κανονιών ηχοβολής για την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι. Μεταξύ αυτών των περιοχών ήταν και η αγροτική περιοχή Πύργου Τριφυλίας, η μοναδική στο νομό Μεσσηνίας, καθώς οι άλλες τέσσερις περιοχές βρίσκονται, μία στο νομό Ηλείας και οι υπόλοιπες στη Μακεδονία.
Εν συνεχεία, παραχώρησε τη λειτουργία και συντήρηση αυτών των συστημάτων στις κοινότητες και αργότερα στους δήμους της κάθε περιοχής παρέχοντας παράλληλα σε αυτούς το αέριο ακετυλενίου και άλλα υλικά που ήταν απαραίτητα για την σωστή λειτουργία τους. Έκτοτε οι δήμοι και οι κοινότητες άλλοτε είναι συνεπείς στη συμφωνία που είχαν κάνει με τον ΕΛΓΑ και άλλοτε ξεχνάνε ακόμα και την ύπαρξή τους. Το 2003 τα κανόνια αυτά αυτοματοποιήθηκαν από τον ΕΛΓΑ καθιστώντας τη λειτουργία τους κατά πολύ ευκολότερη και οικονομικότερη.........

Η συμφωνία για την παροχή των υλικών από τον ΕΛΓΑ λήγει φέτος (2017), όπως ενημερωθήκαμε μετά από επικοινωνία μας από την Διεύθυνση Μελετών -Εφαρμογών και το Τμήμα ενεργητικής προστασίας του ΕΛΓΑ (παρόλο που ο δήμος Τριφυλίας δεν έχει ζητήσει εδώ και χρόνια αυτά τα υλικά, καθώς δεν διατηρεί σε χρήση αυτά τα κανόνια). Φέτος όμως δεν λήγει και η παραχώρηση αυτών των αντιχαλαζικών συστημάτων που είναι στην κυριότητα του δήμου, και ως εκ τούτου η τύχη τους και κατ επέκταση η τύχη των καλλιεργειών βρίσκεται στα χέρια του δήμου Τριφυλίας.
Στα μέσα του Ιουλίου υπήρξε μία αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου κ. Κατσίβελα και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ανδρινόπουλου, με τον δήμαρχο να κατηγορεί τον δεύτερο πως όταν ήταν αντιδήμαρχος Γαργαλιάνων άφησε τον ειδικά εκπαιδευμένο από τον ΕΛΓΑ υπάλληλο, απλήρωτο και τώρα ζητάει τα ρέστα. Ενώ ο κ. Ανδρινόπουλος δήλωσε πώς αυτός ο υπάλληλος είχε υπογράψει συμβάσεις με τη δημοτική αρχή, δεν ενέκρινε όμως το ένταλμα πληρωμής του ο επίτροπος του ΕΛΓΑ και έτσι η δημοτική αρχή έκρινε σκόπιμο να θέσει αυτά τα κανόνια εκτός λειτουργίας.
Επειδή δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το τι ακριβώς διημείφθη μεταξύ των δυο δημοτικών παραγόντων –παρά μόνο αυτά τα λίγα που δημοσιεύτηκαν τότε στον τύπο-και καθώς σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ η πληρωμή του αρμοδίου υπαλλήλου και κανένα απολύτως άλλο έξοδο για την αντιχαλαζική προστασία των χωριών Πύργου, Φλόκας και Αμπελοφύτου δεν βαραίνει το δήμο Τριφυλίας, θα ήταν φρόνιμο εκ μέρους του δήμου να ενημερωθούν οι καλλιεργητές για το θέμα.
Βέβαια το ιδανικό θα ήταν να αποκατασταθούν τα όποια προβλήματα εμποδίζουν τη λειτουργία τους και ας έλειπε η ενημέρωση... γιατί μη ξεχνάμε πως βρισκόμαστε σε μία περίοδο που τα ακραία καιρικά φαινόμενα και ειδικά το χαλάζι κάνουν συχνότατα την εμφάνισή τους.
Να τονίσουμε τέλος για να το έχουμε υπόψη μας, ότι σε περίπτωση που –ο μη γένοιτο- υπάρξει ζημιά στις καλλιέργειες από χαλαζόπτωση ο ΕΛΓΑ δεν θα αποζημιώσει τους παραγωγούς αυτών των περιοχών, με την αιτιολογία ότι τους παρέχει αντιχαλαζική προστασία την οποία όμως δεν χρησιμοποίησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες