2 Ιουνίου 2014

Οι ευρωσκεπτικιστές και ο φόβος για την ΚΑΠ.

Με τους ευρωσκεπτικιστές να πληθαίνουν στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι πολιτικοί αναλυτές εκτιµούν ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική, δηλαδή η µόνη κοινή πολιτική της Ε.Ε., µπαίνει για τα καλά στο στόχαστρο όσων από την αρχή δεν έβλεπαν µε καλό µάτι την «αλληλεγγύη» που εξέφραζε η συνθήκη της Ρώµης το 1957.
Υπάρχει η εντύπωση ότι στην Ελλάδα όλα αυτά ακούγονται πολύ µακρινά και τα µόνα που απασχολούν είναι οι πληρωµές των κοινοτικών πριµ και η υποβολή των δηλώσεων ΟΣ∆Ε.........

Αυτό άλλωστε φάνηκε, αρχικά από τις επιλογές των κοµµάτων στις λίστες υποψηφίων για το Ευρωκοινοβούλιο και στη συνέχεια από τη φτωχή συγκοµιδή όσων προσπάθησαν µε το «µανδύα» του αγρότη, να αποσπάσουν τη λαϊκή ψήφο και κυρίως την σταυροδοσία των ανθρώπων της υπαίθρου.
Και στις δύο περιπτώσεις η «βαθµολογία» αποδεικνύεται πολύ χαµηλή. Ούτε τα κόµµατα θέλησαν να δώσουν βήµα σε αυθεντικούς εκφραστές του αγροτικού χώρου, ούτε οι υποψηφιότητες µε κάποια αναφορά στον αγροτικό χώρο µπόρεσαν να πείσουν το εκλογικό σώµα, µε αποτέλεσµα ο χώρος να µένει χωρίς ουσιαστική εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή.
Σαν να µην φτάνει αυτό, ήρθε Ιούνιος και ακόµα να γίνουν γνωστές οι εθνικές θέσεις αναφορικά µε την εφαρµογή της νέας ΚΑΠ. Η διχογνωµία Τσαυτάρη – Μελά, αν στην «ακριβή» κατηγορία δικαιωµάτων των πολυετών θα είναι µόνο τα δένδρα ή και οι υπόλοιπες πολυετείς καλλιέργειες (ψυχανθή, αρωµατικά κ.ά.), αφήνει έναν ολόκληρο παραγωγικό κλάδο να ζει µε την αβεβαιότητα.

Γιάννης Πανάγος στο agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες