10 Μαΐου 2014

Τα αραβικά κεφάλαια έχουν βάλει στο στόχαστρο τη Δυτική Μεσσηνία

Τη ζώνη που συγκροτεί το θαλάσσιο μέτωπο της Αθήνας, αλλά και εκείνη της Δ. Πελοποννήσου και ειδικότερα της Δυτικής Μεσσηνίας, έχουν βάλει στο στόχαστρο τα αραβικά κεφάλαια, καθώς βλέπουν ότι μελλοντικά, σε συνδυασμό με τις δρομολογούμενες επενδύσεις του Αστέρα, του Ελληνικού και μεγάλων μαρινών, μπορούν να αποτελέσουν τις νέες «βιτρίνες» της χώρας, αποτελώντας πόλο έλξης για όλη την ευρύτερη περιοχή.
Σε αυτήν ακριβώς τη λογική εντάσσεται η διαφαινόμενη ανάληψη του μάνατζμεντ δύο εκ των μονάδων του Αστέρα Βουλιαγμένης από την αλυσίδα Four Seasons συμφερόντων του Σαουδάραβα πρίγκιπα Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ (όπως αποκάλυψε μιλώντας στο συνέδριο του Economist), η σύμπραξη της Al Mabaar από το Άμπου Ντάμπι με Lamda και Fosun για την αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό, και η δεδηλωμένη πρόθεση αραβικών εταιρειών να διεκδικήσουν τον επικείμενο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την κατασκευή μαρίνας στο Λαύριο που θα φιλοξενεί mega-yachts.,...................
«Χτίζουν θέσεις», με άλλα λόγια, σε ένα παραθαλάσσιο μέτωπο το οποίο προορίζεται να αποτελέσει μελλοντικά μια νέα «βιτρίνα πολυτελείας» του ελληνικού αλλά και μεσογειακού τουρισμού, με βάση το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που προωθείται στη χώρα μας για σύνθετες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, οι οποίες απουσίαζαν τα προηγούμενα χρόνια.
Προτεραιότητα αποτελεί η Αττική, και οι επενδύσεις –κράχτες «νέας γενιάς» (π.χ. ενυδρείο στα πρότυπα του Ντουμπάι στο Ελληνικό, σύνθετα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στον Αστέρα κ.ά.), που στοχεύουν στο να δημιουργήσουν νέα πρότυπα αναφοράς σε επίπεδο ποιότητας, αισθητικής, αρχιτεκτονικής και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος.
Εδώ ταιριάζουν και τα σχέδια κατασκευής πολυτελών κατοικιών στο Ελληνικό όπως και αλλού, με το σκεπτικό ότι σε αυτή τη «νέας γενιάς» πολυτελή παραθαλάσσια ζώνη, πολυεκατομμυριούχοι και άλλοι κροίσοι, Άραβες και μη, θα ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν ένα πολυτελές ακίνητο.

Τι βλέπουν στη Δυτική Πελοπόννησο
Στο στόχαστρο φαίνεται να έχουν βάλει τα αραβικά συμφέροντα και μια άλλη ζώνη, τη ραγδαία αναπτυσσόμενη παραθαλάσσια περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου, και κυρίως τη Δυτική Μεσσηνία και Ηλεία, όπου και αυξάνεται ο αριθμός των τουριστικών συγκροτημάτων πολυτελείας.
Τον Αύγουστο του 2013, μάλιστα, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλ Ουλαίντ είχε ταξιδέψει στην Αθήνα, και είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά για να συζητήσουν περί επενδύσεων, χωρίς ωστόσο να γίνουν ανακοινώσεις ή να ληφθεί κάποια απόφαση, Τότε, το ΤΑΙΠΕΔ και το Invest In Greece του παρέδωσαν ένα κατάλογο με υποψήφια για αγορά ή παραχώρηση πολυτελή τουριστικά projects, μεταξύ των οποίων και ακίνητα στη Δ. Πελοπόννησο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σαουδαραβικά επενδυτικά σχήματα όσο και από το Άμπου Ντάμπι έχουν καταρτίσει ένα «short list» με επενδυτικά σχέδια στο χώρο του ελληνικού τουρισμού, που περιλαμβάνει και την Πελοπόννησο.
Στο μεταξύ, σήμερα, κατά τη διάρκεια της 2ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) που διεξάγεται στον Αστέρα Βουλιαγμένης, οι υπουργοί Εξωτερικών και Επικρατείας των ΗΑΕ, Σεΐχης Αμπντουλάχ Βιν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν και Επικρατείας Αλ Ζαμπέρ αντίστοιχα, αναμένεται να μεταφέρουν στην ελληνική πλευρά το ενδιαφέρον της χώρας για επενδύσεις στον τουρισμό. Λέγεται, μάλιστα, ότι βρίσκεται στα σκαριά συμφωνία για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο μεγάλης ελληνικής ξενοδοχειακής αλυσίδας.

tharrosnews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες