28 Μαΐου 2014

Ποτέ δεν πίστεψα πως αυτή η ψήφος είναι «ασυνείδητη». Πάντα συνειδητή ήταν και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις «λουσμένη» και με επιχειρήματα, έστω φθηνά και αδύναμα.

Δεν υπάρχει νικητής ή ηττημένος σε αυτές τις εκλογές. Υπάρχει μπερδεμένος, υπάρχει οργισμένος (για ακόμη μία φορά), υπάρχει αδικημένος αλλά νικητής και ηττημένος δεν υπάρχει.
Η κρίση του Έλληνα περνάει κρίση. Δεν γίνεται αντιληπτό στις επιλογές τύπου Ψινάκη, Μπέου και Μώραλη. Αυτές είναι οι λεγόμενες «χαλαρές ψήφοι», οι «με ελαφρά τη καρδία» όπως λέμε. Έτσι κι αλλιώς το απολιτίκ είναι της μόδας και η έκφραση της βούλησης με όρους λαιφσταιλ -ενίοτε και τρας- οπαδισμού κλπ. είναι συνηθισμένη από τη στιγμή που ακόμη και η παραδοσιακή πολιτική λαμβάνει μέρος σε παρωχημένα γκαλά, απαστράπτουσες κιτς δεξιώσεις, παρουσιάζεται φανατισμένη στις κερκίδες των γηπέδων και εκτίθεται περισσότερο από ποτέ στην τηλεοπτική αρένα...............

Θεωρώ όμως πως κι αυτό είναι ήσσονος σημασίας όταν το φαινόμενο του ψηφοφόρου που προσέρχεται στην κάλπη και ψηφίζει Χρυσή Αυγή επαναλαμβάνεται μάλιστα με την ίδια ζέση σε μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση. Σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας μάλιστα το ναζιστικό μόρφωμα σημειώνει και αύξηση των ποσοστών του. Τα πράγματα τελικά είναι περισσότερο σοβαρά από ό,τι υπολογίζαμε.
Έχουμε δηλαδή ένα κόμμα, το οποίο έχει τον αρχηγό του στη φυλακή κατηγορούμενο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, το 1/3 της κοινοβουλευτικής του ομάδας επίσης στη φυλακή, ένα ακόμα 1/3 υπόδικο και ο Έλληνας πολίτης προσέρχεται στην κάλπη και σε σύνολο 46% συμμετοχής ρίχνει ΧΑ. Και δαγκωτό…
Ποτέ δεν πίστεψα πως αυτή η ψήφος είναι «ασυνείδητη». Πάντα συνειδητή ήταν και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις «λουσμένη» και με επιχειρήματα, έστω φθηνά και αδύναμα. Και όταν κάποιοι εξηγούν το παράλογο με όρους φυσιολογικού τότε η ασθένεια έχει ανίατα χαρακτηριστικά και χρειάζεται ειδικές μεθόδους για την εξάλειψή της.
Υπάρχει μια κρίση στην ελληνική κοινωνία που όσο κι αν νομίζαμε στις προηγούμενες εκλογές πως θα την ξεπερνούσαμε εντούτοις έρχεται για δεύτερη συνεχόμενη φορά και μας πιάνει κότσους. Μας ξαφνιάζει σαν να μην την είχαμε ποτέ ξανασυναντήσει. Μας κάνει να αισθανόμαστε και πάλι ανασφαλείς διαπιστώνοντας πόσο στραβός τελικά είναι ο γιαλός.
Ο Έλληνας έχασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη. Δεν το συγκλόνισαν οι χειροπέδες ούτε οι προκλήσεις των μελών-στρατιωτών της ΧΑ ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών. Τα φτισίδια, τα βρισίδια κλπ. Τους είδε να μπαίνουν όλοι μαζί φυλακή με μια παροιμιώδη επιχείρηση της αστυνομίας μετά βαΐων και καμερών και μετά ένας ένας να βγαίνουν ώσπου ‘μείναν οι μισοί. Και όχι μόνο αυτό. Στον έναν υπόδικο μάλιστα δώσανε στην Αθήνα 36 χιλιάδες ψήφους και στον άλλον 178 χιλιάδες στην Αττική.
Ο Έλληνας έκανε τις επιλογές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες