10 Μαΐου 2014

Η "Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία - Πράξη Ανάπτυξης" στη δυτική Μεσσηνία


Τα Φιλιατρά, τους Γαργαλιάνους και τη Μαραθούπολη επισκέφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιώργος Δέδες, επικεφαλής του συνδυασμού "Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία - Πράξη Ανάπτυξης". Τον κ. Δέδε, συνόδευαν ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς, καθώς και σύμβουλοι του συνδυασμού του.
Στα Φιλιατρά επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Κηπευτικού Συνεταιρισμού και συζήτησαν με τον Πρόεδρο και με μέλη του Δ.Σ. του τα προβλήματα του αγροτικού τομέα. Μεταξύ αυτών τέθηκε το πρόβλημα της υφαλμύρωσης των υπογείων υδάτων, καθώς και το θέμα των αδειών χρήσης νερού, που απαιτεί χρονοβόρο διαδικασία, λόγω γραφειοκρατίας, όπως επίσης και το υψηλό κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων..............

Από την πλευρά του ο κ. Δέδες, για το πρόβλημα της άρδευσης είπε ότι έγινε επανεκκίνηση των έργων στο φιλιατρινό φράγμα μετά από συνεχείς προσπάθειες και στενή παρακολούθηση του θέματος, και μέσα στο έτος υπολογίζεται η ολοκλήρωση του. Επίσης είπε, ότι μετά από επαφές μας με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μόσχο Κορασίδη, εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το δίκτυο του φράγματος, ένα έργο που -όπως επισημάνθηκε- κακώς δεν είχε ενσωματωθεί στο φράγμα. Ήδη, ανέφεραν, προωθείται η διαδικασία δημοπράτησής του και εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση του έργου. θα αρδευτούν εκτάσεις μεγαλύτερες των 30.000 στρεμμάτων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει η υπεράντληση υπόγειων υδάτων, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στον υδροφόρο ορίζοντα.
Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών των αγροτικών προϊόντων ο κ. Δέδες σημείωσε ότι η μείωσή τους θα επέλθει με το δημοπρατήριο, του οποίου η δημιουργία έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά, υποσχόμενος πως η δημιουργία του αποτελεί προτεραιότητα για το συνδυασμό του.
Παράλληλα ο υποψήφιος περιφερειάρχης είπε ότι θα πρέπει να προωθηθεί η συμβολαιακή γεωργία μέσα από ισχυρές ομάδες παραγωγών για να έχουν αυξημένη διαπραγματευτική δύναμη.
Εξάλλου ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης κ. Αλευράς ανέφερε ότι είναι στη φάση της ολοκλήρωσης η επέκταση του ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαμάτας σε όλο το νομό Μεσσηνίας. «Διαχρονικά έχουμε καταβάλει προσπάθειες και παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις για να αποκτήσει ταυτότητα και επωνυμία, όλο το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας», σημείωσε ο κ. Αλευράς. «Αυτό το θέμα, που για χρόνια εκκρεμούσε, εμείς το κάναμε πράξη», είπε ο κ. Αλευράς.
Επίσης ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τους ελαιοπαραγωγούς για την εξέλιξη της αποζημίωσής τους που αφορά στην περσινή ακαρπία λόγω των καιρικών συνθηκών κατά τη φάση της καρπόδεσης, σημειώνοντας ότι η διαδικασία αποζημίωσής τους προωθείται μέσω του ΠΣΑΕ.
Κατά την επίσκεψη στους Γαργαλιάνους και τα Φιλιατρά, οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής αναφέρθηκαν στο δρόμο Φιλιατρών – Γαργαλιάνων και την παράκαμψη των Φιλιατρών, σημειώνοντας στην χωρίς ανταπόκριση υπόσχεση του κ. Τατούλη για το συγκεκριμένο έργο, για το οποίο δεν έχει γίνει τίποτα.
Ο κ. Αλευράς απάντησε ότι υπάρχει οριστική μελέτη του έργου, τονίζοντας την ανάγκη να ενταχθεί η εκτέλεση του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, καθώς -όπως είπε- «η κατάσταση είναι επικίνδυνη και τριτοκοσμική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες